Annonce
Aarhus

Lyset indtager Festugen 2020

Absorbed by Light, kaldes værket af Gali May Lucas, der kommer op i Aarhus Festuge. På billedet har en tilskuer sat sig i kunstværket, der skal få os til at reflektere over vores måde at være sammen på. Samtidig indgår det i den lysfest, festugen planlægger. Foto: Janus van der Eijnden
Byens borgere og gæster vil opleve nye lysværker, der reflekterer over vores måde at være sammen på og over verdens skrøbelighed.
Annonce

AARHUS: Hvert år har Aarhus Festuge elementer, der står og huskes som et markant kendetegn for den lokale kulturfestival. I 2008 var det den røde sofa på Store Torv. I 2018 var det skovbadet på Aarhus Ø. Og i år bliver det lyset, når en lysfest og dobbelt så mange lyskæder indtager byen.

Med lysfesten bygger Aarhus Festuge videre på den gave, byen fik i 2019 i form af fire kilometer lyskæde, der lagde op til fest, farver og festugestemning.

I år skrues der op for lyset, når NRGI fordobler antallet af lyskæder, samtidig med at en lysfest med internationale kunstinstallationer lyser byen op, når skumringen indfinder sig.

I alt otte kilometer lyskæder vil blive en markant del af byrummet og med velkomstporte lavet af lyskæder får festugegæsterne mulighed for at gå igennem lyset ind til masser af oplevelser og følge lyset rundt til festugens arrangementer. Lyskæderne vil blandt andet føre gæsterne til de internationale lysværker, der er en del af årets lysfest.

Annonce

Lys og håb tilbage

- Med lysfesten får vi lyset og håbet tilbage i byen. Vi opfordrer folk til igen at opleve byen – naturligvis på sikker afstand. Lys er håb – og lysfesten og lyskæderne er et symbol på, at vi går en lysere fremtid i møde – sammen men på afstand, siger Rikke Øxner, direktør i Aarhus Festuge.

Hos NRGI håber man, at lyskæderne kan skabe liv og glæde i byen efter et forår, der har været ud over det sædvanlige.

- Vi er sikre på, at rigtig mange østjyder i dette særlige år trænger til at feste og få nogle gode oplevelser i byen. Vi donerer dobbelt så mange lyskæder, fordi vi håber, de kan være med til at samle byen på tværs og lægge op til en uge med lys, liv og farver, siger administrerende direktør for NRGI, Jacob Vittrup.

Lysfesten består desuden af værkerne "Absorbed by Light" af britiske Gali Lucas og "Butterfly Effect" af japanske Masamichi Shimada. Hen over sommeren vil der blive føjet flere værker til festugens lysfest i takt med, at flere sponsorer forventeligt kommer til.

Annonce

Hvordan er vi sammen?

"Absorbed by Light" er et nytænkende eksempel på byrumskunst. De tre installationer, der udgør værket, blander lysinstallation med den klassiske statue og sætter samtidig fokus på vores måde at være sammen med andre på.


Med lysfesten får vi lyset og håbet tilbage i byen.

Rikke Øxner, direktør, Aarhus Festuge


Støbte menneskeskikkelser bebor de tre bænke, som er en del af værket. De sidder med blikket klistret til hver deres smartphone. Deres hoveder er bøjede og ansigterne oplyst af telefonernes skærme. Værket har en tom siddeplads, der opfordrer publikum til at sætte sig. Spørgsmålet er blot, hvor man retter blikket. Ned i telefonen eller ud i verden?

Lysfestens støtter

  • Lysfesten er kurateret af Light Art Collection og Amsterdam Light Festival og støttet af Salling Fondene, Aarhuus Stiftstidendes Fond, Augustinusfonden og Børn og Unge, Aarhus Kommune.
  • Lyskæderne er doneret af NRGI.
Annonce

Sommerfugleeffekten

Butterfly Effect af Masamichi Shimada består af seks kæmpestore, lysende sommerfugle, der er landet på vandet midt i byen.

"Butterfly Effect" af den japanske kunstner Masamichi Shimada bliver også en del af Aarhus Festuges lysfest. Sommerfugleeffekten er forestillingen om, at et sommerfuglevingeslag på den ene side af kloden kan starte en orkan på den anden side af kloden. Mon nogen tænker på corona? Foto: Janus van den Eijnden

Som lysende blå silhuetter spejles de i vandet, mens deres udtryk er i konstant forandring i takt med, at lyset tones op og ned. Installationen er med til at vise kontrasterne mellem lys og mørke, styrke og skrøbelighed, når de portrætterer, hvordan noget så skrøbeligt som en sommerfugl kan være i besiddelse af en enorm styrke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF-direktør kigger fremad efter tabet af sportschef: - Det er fint, det gør ondt - så er vi et godt sted

Alarm 112

Politi: 12-årig pige blev voldtaget i grønt område ved skole

Aarhus

Nu har over 6.000 århusianere haft corona: Den triste tendens fortsætter med 120 nye tilfælde det seneste døgn

Annonce