Annonce
Aarhus

Lystfisker fanger selv nytårsmenu

Far og søn, Thomas Pedersen (bagerst) og Simon Kruse Pedersen, nyder hinandens selskab, den friske luft og spændingen på molen på Aarhus Havn.

Selv om nytårstorsk ikke er obligatorisk på alle menneskers nytårsmenu, er der mange som får fisk til en særlig aften. Nogle fanger endda selv fiskene til deres nytårsmenu på Aarhus Havn.

Annonce

De er tålmodige, den lille flok mænd, der trodser en kold vind på molen ved indsejlingen til havnens nordlige ende. De kaster utrætteligt snøren i vandet for at fange fisk, som de kan tilberede til nytårsaften.

To af dem er Thomas Pedersen fra Silkeborg og hans voksne søn, Simon Kruse Pedersen, som bor og studerer i Aarhus. Begge er garvede lystfiskere og især Thomas Pedersen dyrker lystfiskeri med stor passion.

Dette nytår skal de spise sammen.

- Jeg fejrer nytår i Silkeborg i år. Først spiser jeg hos mine forældre og senere går jeg i byen med mine venner.

- I min familie nyder vi at spise fisk, og derfor skal vi have noget friskfanget fisk til forret. Nu må vi se om fiskene bider på, så vi kan holde, hvad vi har lovet, siger Simon Kruse Pedersen, imens han fermt svinger sin stang så hjulet hviner og den tynde line suser ud i et af havnebassinerne.

De to lystfiskere har valgt forskellige strategier. Simon Kruse Pedersen har et sildeforfang på med adskillige små kroge, som sild bliver lokket af. Når sildene bider på, er det meningen, at de skal bruges som madding for større fisk - gerne torsk.

Thomas Pedersen har et kraftigt blink i enden af snøren som en havørred eller en torsk måske bliver lokket af.

- Vi er lige begyndt, men vi har dagen for os. På vej hertil kørte jeg forbi Bilka, som havde masser af hele torsk til salg. Men jeg vil hellere selv fange en frisk fisk. Det er også meget billigere.

De to lystfiskere har en trumf i ærmet, hvis heldet ikke er med dem. Thomas Pedersen fanger ofte havørreder i Aarhus Bugten, og hjemme i fryseren har han et par ørreder liggende.

- Hvis vi ikke får en større fisk med hjem til at lave forret af, må vi tø en af havørrederne op, siger Thomas Pedersen.

Pludselig hiver en af de andre fiskere en hel række glinsende sild op som perler på en snor.

- Skynd dig længere ud på molen nu Simon. Nu er der en sildestime inde.

Og ganske rigtigt, kort efter er det Simon Kruse Pedersen som får bid og hiver et par sild op på molen. Nu mangler de store fisk, men dagen er lang endnu, og der er kaffe i termokanden.

Palle Andersen fra Viby fanger jævnligt fisk på havnen og da han havde posen fuld af sild gik turen hjemad. Fiskene var dog ikke til nytårsaften. - De bliver spist i det nye år. Nu skal jeg hjem og rense dem, der er den trælse del af at være lystfisker.
Det er nok de færreste der har sild på nytårsmenuen, men frisk fangede sild er gode til maddig til større fisk eller til en frokost.
Fra molen i den nordlige ende af havnen er der fin udsigt til bugten og til Isbjerget og andre nye bygninger på havnen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Se politiet i vanvittig jagt gennem Aarhus: Motorcyklist blæste på fartgrænserne, kørte over for rødt og på fortov og cykelstier

Annonce