Annonce
Danmark

Lyt med: 159 døde danskere har forfulgt mig i to år

Journalist Flemming Mønster fortæller om sin podcastoplæsning af en af sine historier. Det blev ingen rutineopgave på grund af historiens tragiske tema: mordbranden på færgen Scandinavian Star. Arkivfoto: Magnus Ørum-Harkjær
Annonce

Som journalist ryger man nogle gange ind i historier, som er så grusomme, at man helst er dem foruden.

Blandt dem er for mit vedkommende den påsatte brand på færgen Scandinavian Star natten til den 7. april 1990. Den tog livet fra 159 mennesker, heriblandt 25 børn og en gravid kvinde.

En af artiklerne læser jeg op i et nyt format på Podcasten Danmark. Det hedder "Danmark Fortæller".

I dette format vil vi journalister på Avisen Danmark læse nogle af vores avishistorier op, både helt nye og dem af ældre dato.

Selv om jeg som tidligere tv-reporter godt ved, hvordan man læser op fra et manuskript, er denne historie ingen rutineopgave. Den er for ond. Den er for modbydelig. Den er for meningsløs.

Men den er også, trods sine over 30 år, stadig topaktuel.  Det er den af to grunde:

For det første markeres - med et halvt års coronaforsinkelse - de 30 år med en mindehøjtidelighed på havnen i Frederikshavn lørdag 26. september.

For det andet er sagen genstand for drøftelser på Christiansborg ved en høring om sagen 21. oktober og ved en forespørgselsdebat i Folketingssalen, formentlig i november.

Det skyldes, at det aldrig er opklaret, hvem der satte ild til skibet, og at efterforskningen, eller mangel på samme, gennem de mange år er blevet kritiseret sønder og sammen.


Jeg stod tilbage med en fæl fortælling i adskillige kapitler om, at sagen aldrig er blevet gennemefterforsket.

Fra artiklen


For godt to år siden besluttede vi på avisens redaktion, at jeg skulle gå ind i sagen, fordi den på ny påkaldte sig politisk interesse. I ugevis derefter begravede jeg mig ned i artikler, bøger og især officielle dokumenter om skibet og branden.

Jeg stod tilbage med en fæl fortælling i adskillige kapitler om, at sagen aldrig er blevet gennemefterforsket for alle sine spor, blandt andet forsikringssvindel som et muligt motiv.

En af artiklerne læser jeg nu op i Danmark fortæller. Den er fra 25. juli i år og bærer overskriften: "159 brandofre mindes, mens deres sag samler støv i 18 arkivkasser".

Jeg opfordrer dig til at lytte med men vil ikke ønske dig god fornøjelse. Dertil er historien for tragisk.

Men der sidder familier, venner og bekendte til 159 branddræbte, som fortjener, at du lytter med, fordi deres kære aldrig skal glemmes - slet ikke af dem, der skal opklare, hvem der var skyld i deres død.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF For abonnenter

Bagkanten: Check af mulig forseelse; VAR keder fodbolden ihjel

Annonce