Annonce
Kultur

Lyt til byen: Schweizisk kunstner har optaget lyden af Aarhus

Andreas Bosshardt nyder lyden af Aarhus med øjnene lukket. Gennem to år har han indsamlet lyde fra hele byen til lydinstallationen "Sonic Ark", som nu kan opleves på strækningen langs åen. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

Den schweiziske kunstner Andreas Bosshard har skabt lyden af Aarhus gennem en række lydinstallationer langs åen. Han håber, at installationerne kan få århusianerne til at stoppe op og lægge mærke til byens mangfoldige lydunivers.

AARHUS: -Bam ba bam! Andreas Bosshard gentager den lyd som lige har lydt fra cafeens køkken ved at slå håndfladerne i bordet. Avisen har sat den schweiziske kunstner i stævne på Dokk1 til en snak om projektet Sonic Ark, og man skal ikke tilbringe mange minutter i hans selskab for at finde ud af, at lyd er hans store lidenskab.

- Lyde er som forskellige sprog. Fuglenes sprog, vindens sprog - vores fødder taler et sprog, når vi går, selv om der ikke er mange, som lægger mærke til det. Mange af vores lyde er personlige, forklarer han begejstret.

Undervejs i samtalen afbryder han ind i mellem sig selv for at gøre opmærksom på en lyd.

- Hørte du det? Lyden blev stille, lagde du mærke til det? Ah jeg elsker det, sukker han tilfreds.

I løbet af seks-syv besøg i Aarhus gennem de seneste to år har han samlet et væld af byens lyde. I rotunden i Mindeparken, blandt planterne i Botanisk Have, i en bunker i Risskov og under åbningen af Aarhus 2017. Der er lyde af ældre som taler, børn som griner, tonerne af Aarhus Symfoniorkester, fødsels-gong'en på Dokk1 og meget mere.

- Jeg har fået en masse gaver, og de er alle samlet i installationen, siger han.

De mange lydoptagelser er blevet sat sammen til otte forskellige værker under den samlede betegnelse Sonic Ark, som han kalder "en poetisk leg med Aarhus".

- Det er som et akustisk galleri eller et digt. Lydene fortæller en historie om, hvad jeg har hørt her. Det er min fortolkning, og man vil ikke kunne genkende alle lydene 1:1. Jeg håber, at folk tager byens lyde til sig og lærer dens sprog, siger Andreas Bosshard, der er glad for at få muligheden for at være en del af det europæiske initiativ.

Annonce

Kunstneren og komponisten Andreas Bosshard har skabt lydinstallationen Sonic Ark, der indvies fredag 9. juni kl. 14 ved åen i Aarhus.De otte lydinstallationer kan høres flere steder i byen - fra Mølleparken til Europaplads.

På Europaplads finder man værket De tre vindsøjler. Publikum kan sætte deres præg på installationen. Ved at klappe tre gange under højttalerne kan man sætte en anden lyd i gang. Det kan ske mellem kl. 9-12 og kl. 15-20.

11., 12. og 13. august vil hele værket blive spillet sammen som en koncert på amfiscenen ved Aarhus Universitet.

De tre vindsøjler med højttalere spreder lyden på Europaplads. Publikum kan aktivere lyden med tre klap. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

Hurra for manglende lufthavn

Gennem sine besøg er han blevet fan af Aarhus' lyde.

- I har ingen lufthavn. Vær glad for det. Det her er en syvstjernet oplevelse. I Zürich flyver der fly ind over byen hele tiden. I har i Aarhus en enestående chance. I er en ung by, der stadig er under udvikling. Tag den akustiske dimension med jer i udviklingen og vær opmærksom på byens lyde. Det er mit budskab. Vær klar over jeres bys vidunderlige lyde, siger han.

Lydinstallationerne kan høres flere steder i byen - fra Mølleparken til Europaplads.

På pladsen foran BP-huset står tre master med hver fire højttalere. Andeas Bosshard kalder dem De Tre Vindsøjler, fordi vinden her fungerer som en dirigent, der kaster lydene rundt på pladsen.

- Jeg har også studeret vindkort og synes efterhånden at vinden og Aarhus hører sammen, siger han med et smil.

Men publikum kan også sætte deres præg på installationen. Ved at klappe tre gange under højttalerne kan man sætte gang i børns latter og en bid fra symfoniorkestrets åbning af kulturhovedstadsåret. Det kan ske mellem kl. 9-12 og kl. 15-20.

- Lyd er et sprog vi må lære. Min lydinstallation åbner døre til et allerede eksisterende akustisk sprog. Vi er så meget i den visuelle verden, at det er svært for os at åbne op for det akustiske, forklarer Andreas Bosshard, der også har et langt virke som musiker og komponist bag sig.

Tidligere i år vandt han en international komponistkonkurrence udskrevet af blandt andet Aarhus 2017.

Lyd er noget han arbejder med på flere måder. Han er også tilknyttet afdelingen for miljøkontrol i Schweiz, hvor han rådgiver omkring forbedring af støjgener i byer.

Lyt og lær

Andreas Bosshard laver ofte såkaldte soundwalks med små grupper, som på en gåtur bliver gjort opmærksomme på alle de skjulte lyde vi omgiver os med, og hvordan vi reager på dem. Den fremgangsmåde vil han også bruge i Aarhus, hvor der er soundwalks i næste uge.

- Ofte ændrer det folks opfattelse, så den rute vi går, bliver aldrig den samme for dem, siger han.

Vindsøjlerne med lyden af Aarhus er aktive i hverdagen fra 10. juni til 4. august i tidsrummet kl. 9-21.

- Jeg håber, at lydene lever videre i folks hukommelse. De er blevet sået som små frø. Folk opdager, hvor meget man kan lytte sig til. At lytte er noget vi gør sammen, selv om alle opfatter lyde forskelligt. Det er det gode ved lyde, siger Andreas Bosshard.

11., 12. og 13. august vil hele værket blive spillet sammen som en koncert på amfiscenen ved Aarhus Universitet.

Sonic Ark indvies kl. 14 langs åen i Aarhus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Danmark

Sådan undgår du at få coronavirus: Tag bare til Norditalien, men kram ikke en italiener

Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Annonce