Annonce
Kultur

Lyt til byen: Schweizisk kunstner har optaget lyden af Aarhus

Andreas Bosshardt nyder lyden af Aarhus med øjnene lukket. Gennem to år har han indsamlet lyde fra hele byen til lydinstallationen "Sonic Ark", som nu kan opleves på strækningen langs åen. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

Den schweiziske kunstner Andreas Bosshard har skabt lyden af Aarhus gennem en række lydinstallationer langs åen. Han håber, at installationerne kan få århusianerne til at stoppe op og lægge mærke til byens mangfoldige lydunivers.

AARHUS: -Bam ba bam! Andreas Bosshard gentager den lyd som lige har lydt fra cafeens køkken ved at slå håndfladerne i bordet. Avisen har sat den schweiziske kunstner i stævne på Dokk1 til en snak om projektet Sonic Ark, og man skal ikke tilbringe mange minutter i hans selskab for at finde ud af, at lyd er hans store lidenskab.

- Lyde er som forskellige sprog. Fuglenes sprog, vindens sprog - vores fødder taler et sprog, når vi går, selv om der ikke er mange, som lægger mærke til det. Mange af vores lyde er personlige, forklarer han begejstret.

Undervejs i samtalen afbryder han ind i mellem sig selv for at gøre opmærksom på en lyd.

- Hørte du det? Lyden blev stille, lagde du mærke til det? Ah jeg elsker det, sukker han tilfreds.

I løbet af seks-syv besøg i Aarhus gennem de seneste to år har han samlet et væld af byens lyde. I rotunden i Mindeparken, blandt planterne i Botanisk Have, i en bunker i Risskov og under åbningen af Aarhus 2017. Der er lyde af ældre som taler, børn som griner, tonerne af Aarhus Symfoniorkester, fødsels-gong'en på Dokk1 og meget mere.

- Jeg har fået en masse gaver, og de er alle samlet i installationen, siger han.

De mange lydoptagelser er blevet sat sammen til otte forskellige værker under den samlede betegnelse Sonic Ark, som han kalder "en poetisk leg med Aarhus".

- Det er som et akustisk galleri eller et digt. Lydene fortæller en historie om, hvad jeg har hørt her. Det er min fortolkning, og man vil ikke kunne genkende alle lydene 1:1. Jeg håber, at folk tager byens lyde til sig og lærer dens sprog, siger Andreas Bosshard, der er glad for at få muligheden for at være en del af det europæiske initiativ.

Kunstneren og komponisten Andreas Bosshard har skabt lydinstallationen Sonic Ark, der indvies fredag 9. juni kl. 14 ved åen i Aarhus.De otte lydinstallationer kan høres flere steder i byen - fra Mølleparken til Europaplads.

På Europaplads finder man værket De tre vindsøjler. Publikum kan sætte deres præg på installationen. Ved at klappe tre gange under højttalerne kan man sætte en anden lyd i gang. Det kan ske mellem kl. 9-12 og kl. 15-20.

11., 12. og 13. august vil hele værket blive spillet sammen som en koncert på amfiscenen ved Aarhus Universitet.

De tre vindsøjler med højttalere spreder lyden på Europaplads. Publikum kan aktivere lyden med tre klap. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

Hurra for manglende lufthavn

Gennem sine besøg er han blevet fan af Aarhus' lyde.

- I har ingen lufthavn. Vær glad for det. Det her er en syvstjernet oplevelse. I Zürich flyver der fly ind over byen hele tiden. I har i Aarhus en enestående chance. I er en ung by, der stadig er under udvikling. Tag den akustiske dimension med jer i udviklingen og vær opmærksom på byens lyde. Det er mit budskab. Vær klar over jeres bys vidunderlige lyde, siger han.

Lydinstallationerne kan høres flere steder i byen - fra Mølleparken til Europaplads.

På pladsen foran BP-huset står tre master med hver fire højttalere. Andeas Bosshard kalder dem De Tre Vindsøjler, fordi vinden her fungerer som en dirigent, der kaster lydene rundt på pladsen.

- Jeg har også studeret vindkort og synes efterhånden at vinden og Aarhus hører sammen, siger han med et smil.

Men publikum kan også sætte deres præg på installationen. Ved at klappe tre gange under højttalerne kan man sætte gang i børns latter og en bid fra symfoniorkestrets åbning af kulturhovedstadsåret. Det kan ske mellem kl. 9-12 og kl. 15-20.

- Lyd er et sprog vi må lære. Min lydinstallation åbner døre til et allerede eksisterende akustisk sprog. Vi er så meget i den visuelle verden, at det er svært for os at åbne op for det akustiske, forklarer Andreas Bosshard, der også har et langt virke som musiker og komponist bag sig.

Tidligere i år vandt han en international komponistkonkurrence udskrevet af blandt andet Aarhus 2017.

Lyd er noget han arbejder med på flere måder. Han er også tilknyttet afdelingen for miljøkontrol i Schweiz, hvor han rådgiver omkring forbedring af støjgener i byer.

Annonce

Lyt og lær

Andreas Bosshard laver ofte såkaldte soundwalks med små grupper, som på en gåtur bliver gjort opmærksomme på alle de skjulte lyde vi omgiver os med, og hvordan vi reager på dem. Den fremgangsmåde vil han også bruge i Aarhus, hvor der er soundwalks i næste uge.

- Ofte ændrer det folks opfattelse, så den rute vi går, bliver aldrig den samme for dem, siger han.

Vindsøjlerne med lyden af Aarhus er aktive i hverdagen fra 10. juni til 4. august i tidsrummet kl. 9-21.

- Jeg håber, at lydene lever videre i folks hukommelse. De er blevet sået som små frø. Folk opdager, hvor meget man kan lytte sig til. At lytte er noget vi gør sammen, selv om alle opfatter lyde forskelligt. Det er det gode ved lyde, siger Andreas Bosshard.

11., 12. og 13. august vil hele værket blive spillet sammen som en koncert på amfiscenen ved Aarhus Universitet.

Sonic Ark indvies kl. 14 langs åen i Aarhus.

Annonce
Kultur For abonnenter

Anders var ramt af angst og alkohol: - Men jeg opdagede, at jeg kunne løbe fra det hele

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

AGF bekræfter: Ung svensk back får fem år i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Endelig var der ro på Aarhus Ø: Men så skar kommunen ned på vagtordningen

Sport

En spændende søndag i Tokyo: Det største århusianske guldhåb åbner sin konkurrence

Alarm 112

To skoleelever overfaldet på sidste skoledag: Fire afgangselever bortvist på stedet

Sport For abonnenter

Stiftens bud: Så mange medaljer får århusianerne med hjem fra OL

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur

Familien Padkær hyrer Ghita Nørby og Mikkel Beha til at besøge deres have: - Vi vil gerne være med til at brede kulturen ud

Aarhus

Buschauffør sagde op på grund af billetsnyderi: - Halvdelen betaler ikke for turen

Danmark

Linda er en af de irriterende pårørende: Datter på 70 insisterer på at blive hørt om sin mors behandling

Aarhus

Lørdagens coronatal for Østjylland: Det ser ud til at gå den  rigtige vej

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En fransk turistfælde midt i Aarhus

Sport

Aarhus-svømmer diskvalificeret: Danskere svømmere er langt fra OL-semifinaler

Annonce