Annonce
Østjylland

Lyt til de unge: EP-valget bliver en klimakamp

Elever på Odder Gymnasium mødte tre spidskandidater til EP-valget. Debattørerne var Morten Løkkegaard (V), Jeppe Kofod (S) og Margrethe Auken (SF). Foto: Morten Pape
Kandidater til Europa-Parlamentet bør vise vilje til at mindske udledningen af CO2, hvis de vil have fat i de unge vælgere. Det viste valgdebat på Odder Gymnasium.

Odder: Illegal migration og klimaet er de to vigtigste emner, når vælgerne skal beslutte sig for, hvem der skal i Europa-Parlamentet. Og bedømt på en valgdebat på Odder Gymnasium fredag formiddag så skal politikerne tage klimadebatten alvorligt, hvis de vil have fat i de unges stemmer.

- De to temaer er dem, danskere har peget på som de vigtigste. Klimaet er sat på dagsordenen af vælgerne og medierne. Er der grund til panik, og hvilken rolle har I, spurgte samfundsfagslærer Jakob Bang, som sammen med sin kollega Jens Harrits styrede politikerpanelet.

Gymnasiet har for flere uger siden inviteret alle spidskandidater, og fire havde sagt ja til at komme. Mette Beck (LA) måtte melde afbud for at passe sit job som kulturminister, og så var der tre tilbage: Margrethe Auken (SF), Jeppe Kofod (S) og Morten Løkkegaard (V).

De ville alle - på forskellig vis - signalere, at de også går ind for at udlede færre drivhusgasser, sådan som det er vedtaget i Parisaftalen, hvor næsten 200 lande i 2015 lavede en aftale om at skære i udledningen af drivhusgasser for at begrænse de globale temperaturstigninger.

Annonce
Vi er enige om at lave en grøn omstilling. Så er vi nødt til at sørge for, det bliver socialt retfærdigt.

Jeppe Kofod, spidskandidat for S

Vil lave en pagt

Det var den aftale, som den amerikanske præsident Donald Trump opsagde USA's deltagelse i for to år siden, hvilket vakte stor opsigt.

- Nej, vi skal ikke gå i panik, men vi skal tage det meget alvorligt. Venstre vil lave en miljø- og klimapagt, så al lovgivning skal underlægges pagten. Ellers kan vi ikke nå målene. For eksempel har tyskerne og polakkerne en kulindustri, dem skal vi have med. Jeg ved godt, det lyder langhåret, men det batter, sagde Morten Løkkegaard (V).

Jeppe Kofod (S) var heller ikke klar til at trykke på panikknappen.

- Det, vi debatterer, er tempoet. Skal vi leve op til Paris-aftalen, så skal vi gøre noget meget hurtigt. Socialdemokratiet har foreslået at lave en juridisk bindende klimalov i EU. Det vil sætte en stopper for de fossile brændstoffer og gøre den gamle kul- og stålunion til en klimaunion, sagde Jeppe Kofod.

Klar til panik

Omvendt var Margrethe Auken (SF) klar til at spille på frygten. Hun er med i gruppen De Grønne i parlamentet og utilfreds med, at EU's energimål er, at brugen af vedvarende energi skal op på 32 procent i 2030.

- Ja, vi skal gå i panik. Den sag har vi kæmpet for i 30 år, og der er aldrig sket en skid. De Grønne vil gerne op på, at målet er at bruge 70 procent vedvarende energi, og vi skal have landbrug og transport med i det her. Vi gør det gerne, hvis I lægger et ordentlig pres på dem, sagde Margrete Auken til de unge vælgere.

Ifølge rektor Lars Blume er to tredjedele af de unge gamle nok til at stemme. Og udsigten til at få flere hundrede vælgere i tale på én gang var med til at sikre, at gymnasiet kunne få nogle af spidskandidaterne på besøg.

- Men vi var også tidligt ude. EU-valget er ikke et super hit, så vi skal have eleverne orienteret om, hvad der foregår. Og vi ville gerne vise, at politikerne tager nogle af de temaer op, som de unge er interesserede i, siger Lars Blume.

Der var også spørgsmål til politikerne fra eleverne. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hykleri: Mail-sagen giver et vigtigt indblik i dansk politik

”Det vil være godt, hvis Venstre vil være med til at tage ansvar.” Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen fredag eftermiddag i forbindelse med forhandlingerne om udligningsreformen. Han sagde altså med andre ord, at Venstre ikke tager ansvar, fordi partiet vil i en anden retning end den, Socialdemokratiet har fået kritik for af talrige socialdemokratiske borgmestre i det meste af landet. Søndag aften og efter at både Nicolai Wammen, som står i spidsen for den kommunale udligningsreform, og indenrigsminister Astrid Krag havde kritiseret Venstre for Christiansborg-fnidder, landede en mail, som udstiller Socialdemokratiets hykleri. Mailen, der var sendt fra Socialdemokratiets presseafdeling, blev offentliggjort i Jyllands-Posten og viste, hvordan man har planlagt ”angreb på Venstre”. Det skal ske både i de traditionelle medier og på sociale medier. Mailen udstiller noget, vi godt vidste. Den giver et indblik i, hvordan politik fungerer, men problemet er, at det kommer lige efter en ordkløveragtig kritik mod Venstre i en så vigtig sag som udligningsreformen. Fnidder og ordkløveri er hverdag i politik, men åbenlyst hykleri er heldigvis ikke. Det bør have konsekvenser, når politikere gør ting, der er med til for alvor at skade demokratiet og som puster til politikerleden. Vi vil se, at S virkelig tager afstand og mener, at mailen ikke er noget ”der skaber et godt forhandlingsklima” om noget så vigtig som udligningsreformen. Ikke bare i en generel mail til alle partierne, som den Nicolai Wammen sendte mandag.

Byudvikling For abonnenter

Det kan koste kommunen dyrt at sige nej til nedrivning af bevaringsværdige ejendomme

Annonce