Annonce
Mad og drikke

Må ikke gå galt: Kagen til den vigtigste dag

I følge konditor Cecilie Keseler er der altid noget på spil, når man får ansvaret for en bryllupskage. Om det så er til 20 eller 120 gæster. Foto: Jens Thaysen
At blive gift er for langt de fleste par en kæmpe begivenhed, og bryllupskagen er en vigtig del af den store dag. Kagen skal, for at bruge et udtryk fra ”Bagedysten”, stå knivskarpt og smage helt fantastisk. Det stiller store krav til konditoren.

Der er stille i butikken på M. P. Bruuns Gade i Aarhus. Januars slankekure og nytårsforsæt rammer også Schweitzerbageriet, selvom bageriet blev kåret som årets bedste i 2018. Der er bare ikke samme efterspørgsel efter de søde sager oven på en måned, hvor mange har fået en overdosis af sukker og smør. Ude i bageriet er der gang i produktionen af havregrynskager. 28-årige Cecilie Keseler er konditor og har ansvaret. Både for de enkle kager, og når der er meget mere på spil, som når der skal laves bryllupskager. - Der er først højsæson for bryllupper til foråret og hen over sommeren, men allerede nu har jeg haft nogle snakke med folk om, hvilken kage de gerne vil have til deres bryllup. Der er nogle, som godt kan lide at være ude i god tid. Men det er nok også den vigtigste kage, de nogensinde kommer til at bestille, siger Cecilie Keseler.

Blå bog

Cecilie Keseler er 28 år.
Hun har været konditor i 4 år.
Blev uddannet hos Legateau i Silkeborg,
Bor i Aarhus og har været ansat hos Schweizerbageriet i tre år.

Bryllupskage og overtro

Traditionen med bryllupskage, som vi kender den herhjemme, stammer fra England. I middelalderen lavede man en meget høj kage, dog ikke højere end at bruden og gommen kunne kysse hen over kagen. Hvis kysset var vellykket, betød det et langt og lykkeligt ægteskab. Bryllupskagen har altid været forbundet med en vis form for overtro. Brudepiger, der drømte om at blive gift, skulle tage et lille stykke kage med hjem og lægge det under hovedpuden. I dag er der tradition for, at bruden og gommen skærer det første stykke af kagen. Det symboliserer evig troskab. Og hvis ikke alle gæster spiser et stykke, bringer det ulykke for brudeparret. Bryllupskagen i etager, som vi kender den i dag, stammer fra omkring 1800-tallet. Dengang blev hver etage overtrukket med hvid glasur. Hvid var symbol på brudens renhed og uskyld. I dag overtrækker man ofte kagen med hvid fondant eller overtræksmarcipan.

Annonce

Skal sidde i skabet

Det tager et par dage at gøre en bryllupskage klar. Først skal bundene og de forskellige mousser laves, samles og fryses ned. Herefter skal den tages ud af formene og tøs op. Til sidst skal den pyntes. Som udgangspunkt tilbyder Schweizerbageriet tre forskellige bryllupskager: “White Love” med hindbær og chokolade, “Passion Dream” med passionsfrugt og chokolade - og “Elegance” med solbær og hvid chokolade. Den flade kage laves til 20, 40 eller 60 gæster. Den kan også laves som etagekage til 50 gæster og opefter. Det største antal gæster, som Cecilie Keseler har lavet kage til, er 120. - Vi lavede en stor kage, men var også nødt til at lave nogle flade kager ved siden af, fordi vi ikke havde et stativ, der var højt nok siger hun. Men om det er en kage til 20 eller 120 gæster, så er der noget på spil hver gang. Det må nemlig ikke gå galt. Og selvom Cecilie Keseler efterhånden har haft ansvaret for at lave omkring 100 bryllupskager i den tid, hun har været konditor, er hun stadig lige spændt, når kagen skal tages ud af fryseren og tøs op. - Det skal jo bare være i orden sådan en dag. Det skal være perfekt. Alt andet er ikke godt nok, og man har ikke lyst til at sende noget ud ad døren, som man ikke selv kan stå inde for, siger hun.

Bryllupskagens traditioner

Bruden og gommen skal skære det første stykke kage sammen, og derefter give hinanden en mundfuld af stykket.

Toppen af kagen eller blot et enkelt stykke af den skal fryses og gemmes enten til første bryllupsdag eller til parrets førstefødtes barnedåb.

Det er god skik at gemme et stykke kage til bedsteforældre eller familiemedlemmer, der ikke kan deltage i brylluppet.

I gamle dage bagte man en ring, en mønt og et fingerbøl ind i kagen. For de, der fik de udvalgte stykker, betød ringen lykke, mønten betød rigdom, mens fingerbøllet betød, at man var dømt til et liv som gammeljomfru.

Alle gæster skal smage et stykke af kagen, ellers bringer det uheld.

Kilde: Lilly.dk
Annonce

Back up-kage

En sjælden gang er det gået galt, og så er der ikke andet at gøre end at gribe knoglen, ringe til brudeparret og tilbyde et alternativ. - Der var én gang, hvor arbejdet med husblassen ikke var, som den skulle være. Vi fandt først ud af det, den dag kagen skulle tøs op. Og det var dagen før brylluppet. Der var altså ikke tid til, at jeg kunne nå at lave en ny. Så jeg måtte ringe til brudeparret og forklare, at deres ikke blev klar, siger Cecilie Keseler: - Det er aldrig rart at skulle skuffe folk, og der kan godt gå lidt panik i dem, indtil jeg fortæller dem, at vi godt kan lave noget andet, og at det nok skal blive lige så godt. Jeg har jo altid et eller andet på lager, som kan bruges.

28-årige Cecilie Keseler har været Konditor hos Schweizebageriet i fire år. Foto:
Annonce

Mormors hotel

Cecilie Keseler har altid været vild med det søde køkken, så da hun efter gymnasiet ikke vidste, hvad hun skulle, kastede hun sig ud i at blive konditor. - Det var dejligt at komme til at arbejde med hænderne frem for at have snuden nede i en bog. Det var mere mig, siger Cecilie Keseler, der mener, at hendes interesse for mad og kager stammer fra dengang, hun besøgte sin mormor som barn. - Hun havde et hotel i Struer, hvor min søster og jeg altid rendte rundt ude i køkkenet. Så det har nok altid ligget lidt til os. Min søster arbejder også med mad i dag og er kokkeelev, fortæller Cecilie Keseler. - Jeg har helt sikkert min kærlighed til kager derfra, fordi der var så mange kokke, der var gode til at lave desserter og kager. De havde for eksempel en vild aften op til jul, hvor der var et helt bord fuld af kager. Det var ret sjovt, husker hun. Livet som konditor er også sjovt. Der er selvfølgelig rutineprægede dage, men at være konditor er meget mere end blot at stå og pynte sirlige kager. Nogle gange får man lov til at lave noget, der virkelig betyder noget for nogen. - Det må man sige, at en bryllupskage gør, og det er er en god fornemmelse, siger Cecilie Keseler.

Annonce
AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Slagter Kruse lukker efter 132 år: - Det er vemodigt, men også en lettelse

Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Aarhus

Mandagens coronatal: Nye smittede holder sig under 100

Sport

Sara Slotts karriere slutter med styrt i OL-semifinalen

Aarhus For abonnenter

Mark sælger brygudstyr: Sådan kommer du i gang med at brygge øl

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Livsstil

Velbekomme: Sådan griller du makrel

Alarm 112

Kvinde forsøgte at sælge telefon - men blev mødt af køkkenkniv

Sport

Viktor Axelsen vinder OL-guld efter vanvittig finale

Østjylland

Slap dog lige en lille smule af: Humoristiske trafikskilte skal få bilister til at slippe speederen på de små sommerhusveje

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Nye AGFere imponerede mest i Randers-nederlag

Aarhus

4 mulige historier - Du bestemmer, hvilken der skal laves journalistik på

Annonce