Annonce
Aarhus

Målinger viser at mindfulness hjælper

Veteraner blev bedre til at koncentrere sig, fik mindre tankemylder og lavere puls efter et mindfulnessforløb.

Som noget nyt er et hold veteraner blevet tjekket biologisk og psykologisk før og efter otte ugers kursus i Mindfulness Baseret Stress Reduktion (MBSR).

»Vi valgte at lave nogle biologiske målinger, der kan vise noget om stress. Pulsen er en af de bedste markører, så den målte vi. Vi undersøgte også veteranernes evne til at være opmærksomme og interviewede dem blandt andet om deres niveau af tankemylder. Desuden er de blevet hjernescannet, så vi kan undersøge hjerneaktiviteten,« forklarer Karen Johanne Pallesen, der er seniorforsker, biolog og har en ph.d. i medicin.

Til daglig arbejder hun på Center for Funktionelle Lidelser sammen med overlæge Lone Fjorback og psykolog Tua Preuss. De to stod for det mindfulde forløb.

Annonce

»Alt det, vi har kigget på, peger i samme retning: Veteranerne er blevet mindre stressede,« siger Karen Johanne Pallesen.

Soldaterne skulle blandt andet være meget opmærksomme i 22 minutter og holde øje med skiftende figurer på computerskærmen. Før forløbet var det en svær opgave som afstedkom mange eder og forbandelser og svedeture. Bagefter gik det markant bedre.

»Den raske hjerne har mange tangenter at spille på, den stressede hjerne har færre, og det kan man måle. Der er bestemte mønstre, som forstyrres, når vi er stress-ramte,« forklarer Karen Johanne Pallesen, som afgjort mener, at resultaterne gør det oplagt at gå videre med mindfulness-forløb til de posttraumatiserede veteraner.

Men hvordan i al verden kan en omgang vejrtrækning og yoga gøre så stor en forskel?

»Vores kroppe husker alt, og den reagerer, uden vi opdager det. Hvis noget gør os ubehageligt tilpas, bliver det svært at være i kroppen. Det kan faktisk styre vores liv. Nogle er konstant på flugt fra sig selv. Derfor kan kroppen være et godt sted at starte, når man skal mærke efter og måske opdage, hvordan man har det,« forklarer Tua Preuss, der har arbejdet med kroppen i 30 år og med yoga i cirka de 20. Hun er også uddannet MBSR-instruktør.

»Veteranerne synes ind imellem, at vi lavede nogle mærkelige øvelser og tror måske, de var tilfældige. Det er ikke tilfældet. De blev på systematisk vis ledt til kontakt med kroppen, tanker, følelser og relationer. Det hele hænger sammen,« forklarer Tua Preuss.

Først skulle veteranerne i kontakt med deres kroppe og derefter deres sind. Hele tiden var opgaven at observere og være med. Acceptere situationen som den er.

»Det kan godt være, at det, man mærker, ikke er rart. Men man øver sig på at være med det på en venlig måde. Det er ikke forkert at være irriteret, ked af det eller bange. Uden selv at vide det, dømmer vi hele tiden, om vi kan lide situationen eller ej. Øvelsen er at blive opmærksom på det og ikke lade det styre livet i en forkert retning. Og det er bestemt ikke nemt,« fastslår Tua Preuss.

Hun er glad for, at veteranerne har haft så stor succes og har flyttet sig så meget.

»De har fået tilbudt så mange former for hjælp, som de oplevede mere eller mindre effektive. Her er noget, der virker for mange og som er uden bivirkninger. Det er ovenikøbet en billig behandling, som kan gøre nogle medicin-fri. Så jeg håber, at flere interesserede veteraner kan få tilbudt et MBSR forløb. Det kræver nogle midler,« påpeger mindfulnessinstruktøren.

»Og så er det meget vigtigt, at mindfulness varetages på en forsvarlig måde af folk, der har en fornuftig uddannelse som den der tilbydes på Aarhus Universitet,« fastslår Tua Preuss.

Annonce
AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Slagter Kruse lukker efter 132 år: - Det er vemodigt, men også en lettelse

Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Sport

En århusiansk sejlsportstirsdag er i vente: Med lidt held er der en OL-medalje

Aarhus For abonnenter

Trine blev 'hende fra Løvens Hule': Har knoklet benhårdt for at skabe en succes af glimmer og guld

Aarhus For abonnenter

Mark sælger brygudstyr: Sådan kommer du i gang med at brygge øl

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Gammel daghøjskoleelev taler af erfaring: I skyller barnet ud med badevandet

Alarm 112

Kvinde forsøgte at sælge telefon - men blev mødt af køkkenkniv

Sport

Viktor Axelsen vinder OL-guld efter vanvittig finale

Sport

Århusiansk guldsejler står tirsdag morgen i sin tredje OL-finale med mulighed for medalje: - I sidste ende er det oppe i hovedet

AGF For abonnenter

David Nielsen rystede posen, men målene kommer stadig ikke af sig selv

Aarhus

Mandagens coronatal: Nye smittede holder sig under 100

Annonce