Annonce
Mad og drikke

Måske det perfekte feriested for livsnydere

Landsbyen Andlau, der ligger en lille times kørsel nord for vinrutens hovedby, Colmar, klemmer sig inde mellem lave bjerge dækket af rækker af vin og små skove.
En vin, du ikke kan få, er blandt ugens bedste tip i en række af franske flasker, som kan bringe dig lidt tættere på det dejlige ferieland.

Hvis jeg skulle anbefale et område i Europa, som er begunstiget med mange af de ting, som en livsnyder kan finde glæde i, ville det være Alsace. Smuk og dramatisk natur, tjek. Über-idylliske byer, tjek. Eminent gastronomi, tjek. Fremragende vine, tjek. Godt vejr, tjek. Hvis du ikke har været i Alsace endnu, så tag dertil. Selvom du måtte have aflyst sommerferien i udlandet, er der stadig efteråret tilbage, og Alsace er smukt i september og oktober, hvor vinhøsten er i gang.

Som bekendt har området en krigshærget fortid og er dybt præget af både tysk og fransk kultur, hvilket også ses i bynavne og personnavne. I Dorlisheim i den nordligste del af den alsaciske vinrute dyrker Christophe Lindenlaub sylvaner, pinot blanc, riesling, muscat, pinot noir, pinot gris og gewurtztraminer, og med en blanding af pinot noir, pinot gris og riesling, som lagres fem år på ståltanke, inden vinen andengæres på flaske, har han lavet en mousserende vin, som er så meget mere interesant end størstedelen af Alsaces crémanter.

Og så et geheimtipp: Jerôme Francois, den unge ejer af vingården La Grange de l’oncle Charles i den lille by Ostheim, laver sammen med kollegaen Yann Bury en aldeles fremragende pet-nat, altså en mousserende vin, på auxerrois. Druerne er biodynamisk dyrket, vinen er ufiltreret og usvovlet og lidt grumset at se på i flasken, men den er fri for irriterende naturvinstendenser som underlige lugte og eddike i smagen. Faktisk smager den så godt, at man skal minde sig selv om, at det er vin, der er i glasset, for ikke at tømme en flaske for hurtigt.

Desværre laver de to herrer ikke mange flasker af vinen, og årgang 2018 er derfor allerede udsolgt hos de danske forhandlere, Ogvinbonden.dk og Extrabrut.dk. Men det er jo ikke forbudt at kontakte dem og bede om at få et praj, når årgang 2019 lander.

Også om efteråret er der smukt i Alsace, men det kan være sværere at komme tæt på vinbønderne, fordi de er optaget af høsten og efterfølgende arbejdet i kælderen. Foto: ZVARDON/ConseilVinsAlsace.

Kølig vin

Sommerens temperaturer kalder naturligt på kølig vin og gerne vin, hvor alkoholen er holdt på et moderat niveau. Hvidvin fra Loire-appellationen Muscadet Sèvre et Maine må maksimalt have 12 procent alkohol, og hvis man normalt hælder fyldige fedlinger i sit hvidvinsglas, vil Luneau-Papins vin nok virke mager, selvom den har lagret med gærresterne (sur lie) og derved opnået en fyldigere, let cremet mundfornemmelse og smagsnoter af brød og ost. Men smag lige på den gang til og se om det ikke kalder på en mundfuld mere. Og en til.

For et par årtiden siden var alkoholprocenten i rødvine fra Bordeaux normalt 12-13. Nu er det ikke usædvanligt at se mellem 14 og 15 procent alkohol. Det betyder dog ikke, at man helt skal afskrive rød bordeaux, heller ikke om sommeren, for hvis vinen serveres afkølet, bliver alkoholen mindre påtrængende i smagen. Det er de store og kendte slotter, som løber med opmærksomheden, og derfor er det stadig muligt at finde god bordeaux til priser, de fleste kan være med på. Château Cailleteau Bergeron i området Blaye Côtes de Bordeaux nord for Bordeaux by høstede i 2016 merlot og cabernet sauvignon, som er blandet til en vin, der er klassisk bordeauxsk med blandt andet solbær, ristet fad og lys tobak i smagen. Det er faktisk helt godt til 89 kroner hos Jysk Vin (hvis du køber seks styk).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus

Sygeplejerskerne strejker: De første aflysninger er på vej til patienterne

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce