Annonce
Østjylland

Mælkefamilie med 13 gårde og 2.000 kvæg går konkurs med gæld på 135 millioner

En af sydvestjyllands største bedrifter med malkekvæg er gået konkurs med en samlet gæld på omkring 135 mio. kr. Danske Andelskasser Bank, som selv har begæret konkursen, står nu til et betydeligt tab. Arkivfoto: Torkil Adsersen/Scanpix

Med en samlet gæld på omkring 135 millioner kroner har Danske Andelskassers Bank trukket stikket til familien Mathiesens livsværk, en af landsdelens største bedrifter med malkekvæg. Der var ingen vej udenom, mener kurator.

Annonce

Esbjerg: Danske Andelskasser Bank og mindst et par kreditforeninger står til et betydeligt tab, mens simple kreditorer som foderstoffen og maskinstationen formentlig helt må vinke farvel til deres tilgodehavender, efter at banken har trukket stikket til en af landsdelens absolut største kvægbedrifter I/S Mathiesen på Trehøjevej 10 nord for Grimstrup.

I årevis har familien Mathiesen med far og søn, Allan og Henrik Mathiesen, knoklet og omdannet en lille gård med relativt få malkekvæg til en kæmpefarm med 13 ejendomme, cirka 600 hektar jord, 13 ansatte og rundt regnet 2.000 malkekøer og opdræt.

Men den 6. december var en kulsort dag for familien Mathiesens livsværk. Efter år med historisk lave mælkepriser og underskud i de seneste to år på omkring fire og fem millioner kroner, har banken trukket i bremsen, og ikke alene I/S Mathiesen, men også Allan og Henrik Mathiesen, er blevet erklæret for konkurs ved Skifteretten i Esbjerg efter begæring fra Danske Andelskassers Bank.

Udvikling


  • Med op imod 200 konkurser oplevede dansk landbrug sidste år det største antal konkurser i erhvervet på et enkelt år, det vil sige siden 1994, hvor der var 158 konkurser.
  • Tallene er fra Danmarks Statistik og omfatter både landbrug, skovbrug og fiskeri, men de 200 konkurser er altovervejende landbrug.
  • Selv om mange landmænd stadig hænger i med det yderste af neglene går udvikling i den rigtige retning, og indtil udgangen af november har der været 116 konkurser.
Annonce

Kun én løsning

Som kurator har Andelskassen fået indsat, advokat Flemming Jensen, der som indehaver af Advokatfirmaet Flemming Jensen ApS, Herning, har stor erfaring med landbrugsret og landbrugskonkurser.

- Man må sige, at der her er tale om en megastor bedrift, og vi er fortsat ved at skabe os et overblik, men umiddelbart tror jeg ikke, at der bliver tale om dividende til simple kreditorer efter realkreditten og bankens virksomhedspant, forklarer Flemming Jensen.

Ifølge Flemming Jensen skylder familien Mathiesen samlet omkring 135 millioner kroner, og eftersom hovedparten af værdierne er bundet op i de mange ejendomme, står ikke mindst Andelskassen til et betydeligt tab. Hvor meget der skyldes til banken kan kurator ikke sige, ligesom han af gode grunde ikke kan vide, hvor stort et tab banken ender med, men ifølge Flemming Jensen var det logisk, at banken måtte trække i håndbremsen.

- Banken ville ikke blive ved med at tabe penge. Det er ingen hemmelighed, at bedriften har døjet med problemer med mælkens kvalitet (for høje celletal, red.), og grundlæggende har man tjent for lidt. Efter min vurdering var der kun én løsning, nemlig konkurs, siger Flemming Jensen.

Annonce

Handler om mennesker

Han har nu indsat en driftsleder til at køre bedriften videre sammen med de ansatte, og forventningen er, at man kan optimere både på produktionen og omkostningssiden. Herefter er det planen at forsøge at sælge størstedelen af bedriften i en samlet klump.

- Men først skal vi have skabt det fulde overblik og registreret alle aktiver og have snakket med alle panthavere, betoner Flemming Jensen.

Imens fortsætter familien Mathiesen indtil videre med at bo på bedriften, og det er håbet, at der kan indgås en aftale med Allan Mathiesen om at yde en form for konsulentbistand.

- Man skal også i sager som denne huske at opføre sig ordentligt. Derfor får de lov til at blive boende. Det er mennesker, vi har med at gøre, og dette er ikke bare en almindelig virksomhed, der går konkurs. Det er hele familiens tilværelse, fremhæver kurator.

Efter I/S Rønhave ved Darum menes familien Mathiesens bedrift at være den største bedrift med malkekvæg i Esbjerg Kommune.

Danske Andelskassers Bank ønsker ikke at kommentere sagen med henvisning til, at man ikke udtaler sig om kundeforhold.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce