Annonce
Østjylland

Mærkesagerne blev luftet, men ikke alle

<p>Jens Szabo (V) konstaterede, at byrådets handlekatalog med spareforslag for over 100 mio. ?kr har gjort mange både ansatte og borgere utrygge. »Det er et spørgsmål, om det er den ?rigtige model,« sagde han. Flere pegede dog på, at kataloget sikrer åbenhed. Arkivfoto: Bollerup</p>

Byrådets partier satte onsdag aften arbejdet i gang med at få budgettet på plads for 2017 - nogle partier lagde hårdt ud, andre var tilbageholdende.

Da byrådet onsdag havde 1. behandling af budgettet for 2017, sagde borgmester Jørgen Gaarde (S) i sit oplæg, at der mangler 10 mio. kr. for, at enderne når sammen, hvis man blot fremskriver dette års budget.
»Men det er før, vi begynder at tale om de ønsker til nye initiativer, der er kommet fra fagudvalgene. For eksempel er der en plejeboligplan, der skal findes penge til. Der er faktisk allerede en hel del emner, og det komme vore forhandlinger til at handle om,« sagde Jørgen Gaarde.
Han nævnte også, at der er udsigt til et underskud i årene, der kommer, hvis ikke byrådet tager hånd om det allerede nu.
Annonce

DF ønsker et veteranhjem

Derpå tog samtlige partier ordet for at fortælle, hvordan de ser på opgaven. Her kom der adskillige politiske ønsker.
Martin Frausing Poulsen (DF) konstaterede, at udgangspunktet ikke er det værste. Faktisk er kommunens økonomiske udsigt for 2017 blevet markant forbedret, siden regeringen kort droppede det udskældte omstillingbidrag, der hvert år ville koste Skanderborg Kommune 24 mio. kr.
»Så i år vil vi foreslå, at Skanderborg Kommune lægger billet ind på at få et veteranhjem,« sagde Martin Frausing Poulsen - åbenbart et hjem i lighed med Veteranhjem Midtjylland, der åbnede i Brabrand ved årsskiftet.
Det var det første politiske ønske, der blev luftet. Men der kom flere.
Annonce

Venstres ønskeseddel

Jens Szabo sagde, at Venstre vil arbejde for at give anlægsbudgettet et mindre løft.
»Der er behov for anlægspenge på skole- og børnepasning, til plejehjem og nu også til svømmehaller,« sagde han.
»På driftssiden vil vi arbejde for at give de læse-svage elever i folkeskolerne et løft. Vi vil arbejder for, at skole- og forældrebestyrelse får større frihed, og så er der brug for flere ressourcer til psykiatrien - et område, hvor vi også gerne ser, at vi inddrager et aktivt borgerskab som en af vejene.«
SFs Jens Sønderskov sagde, at SF gerne vil sikre,at kommunen tager flere lærlinge og elever. Og at der kommer øget fokus på at hjælpe de svagest stillede elever i folkeskolerne.
Annonce

Omlægning af skat

Enhedslistens Henrik Qvist sagde, han vil arbejde for anlægspenge til plejecentre, en ny skole i Hørning, nye børnehuse på grund af det stigende børnetal - samt penge til at øge trafiksikkerheden og flere cykelstier.
»Vi vil også komme med forslag til at omlægge driften på udvalgte områder,« oplyste han - uden at præcisere forslaget.
»Og så vil vi ikke sætte skatten op. Men vi vil gerne omlægge skatten ved at sænke skat på arbejde og hæve den på de passive områder med grundskyld.«
Annonce

Uenighed i Konservative

Jan Krogh Rasmussen fra konservative afslørede, at han ikke er enig med de to konservative byrådskandidater, der i dagens avis har et læserbrev med om svømmehaller.
»Hvis der er gode ideer til driftsudvidelser, er det naturligt at se på, hvad byrådets fagudvalg har anbefalet. Når nogle partier foreslår veteranhjem og svømmehaller, ser det godt ud i pressen. Vi vælger at se på, hvad udvalgene foreslår,« sagde Jan Krogh Rasmussen.
S siger kernevelfærd.
Socialdemokraternes Lars Vodsgaard sagde, at kommunens økonomiske udsigt var dyster tilbage i november sidste år.
»Det så ud til, at vi stod overfor en kæmpe opgave. Det lettede, da omprioriteringsbidraget blev droppet, og da vi i august fik at vide, at vi 'kun' stod med et hul på 10 mio. kr, lød der en lettelsens suk. Så kunne man tro, budgetlægningen burde være enkel. Men ser vi bare et år frem og ser vi på, hvad der er brug for af anlægsopgaver. Så står byrådet med en alvorlig udfordring,« sagde Lars Vodsgaard.
Han pegede på, at kommunens vækst med et stigende antal indbyggere er positiv, men også presser kommunen til at sikre servidetilbud til de nye borgere.
»Men vi Socialdemokrater trækker ikke en kat eller en hund op af hatten. Vi vil først og fremmest se på, hvad fagudvalgene anbefaler og så koncentrere os om at bevare den socialdemokratiske kernevelfærd, som jeg er glad for at høre, der er en bred opbakning til,« sagde han.
Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aarhus For abonnenter

Giftig sag rammer byrådet: Vil Aarhus Kommune tilbyde at undersøge kræftramt brandmand for PFOS-skader?

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Gammel kending vender tilbage til Aarhus: Her er Aros' nye direktør

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Alarm 112

50 brandfolk efterslukker stadig storbrand på kranfabrik: Kan give trafikale udfordringer

AGF

Slut med lejeaftale: AGF køber tysk profil

Alarm 112

Over 100 beredskabsfolk kæmper stadig med 'usædvanlig' storbrand: - Det her er en ekstremt sjælden hændelse

Aarhus For abonnenter

Lise mistede to ægtefæller og sit syn: - Men jeg er nok typen, der får det bedste ud af alting

Kultur

Stil træskoene under trækronerne: Udbud og efterspørgsel baner vej for ny skovkirkegård i Horsens

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Stiften på plakatpatrulje: Partierne bryder både regler og interne aftaler

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Sport

Han kan samle en professorterning hurtigere end du kan tage dine sko på: Bakken-anfører med cirka ti mesterskaber sætter rekord

AGF For abonnenter

AGF var et hold uden plan og retning søndag eftermiddag i det kronjyske

Østjylland

DN holdt valgmøde og afslørede resultatet af en rundspørge: Det mener flertallet af kandidaterne om Kattegatforbindelsen

Annonce