Annonce
Udland

Mæslingeudbrud i Samoa tager livet af knap 50 små børn

Lindsey Wasson/Reuters
I øjeblikket vokser antallet af personer smittet med mæslinger med over 100 om dagen, oplyser Samoas regering.

Dødstallet fra et mæslingeudbrud i østaten Samoa er steget til 53. Det oplyser regeringen mandag.

Imens vokser antallet af mennesker, der er smittet med sygdommen, med mere end 100 om dagen i den lille stillehavsnation.

Langt de fleste døde er små børn. Således er 48 af de 53 døde børn under fire år.

Under udbruddet er der registreret 3700 tilfælde af mæslinger blandt østatens cirka 200.000 indbyggere. Alene mellem søndag og mandag er der registreret 198 nye tilfælde.

Den 20. november erklærede Samoa undtagelsestilstand efter flere dødsfald, som mentes at skyldes et udbrud af mæslinger.

Alle skoler og universiteter blev lukket, og myndighederne har siden forsøgt at undgå større forsamlinger af mennesker.

I slutningen af oktober indløb de første meldinger om dødsfald som følge af mæslinger. Det fik regeringen til at erklære en mæslingeepidemi, ligesom at den varslede, at alle skal vaccineres, hvis de ikke allerede er det.

Siden er 58.150 mennesker blevet vaccineret.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, anbefaler, at omkring 95 procent af en befolkning bør være vaccineret for at sikre befolkningens immunitet.

I Samoa ligger vaccinedækningen på blot 31 procent.

Ifølge WHO er antallet af mæslingeudbrud steget på verdensplan i de senere år - også i udviklede lande, hvor sygdommen ellers stort set var udryddet.

Vaccinen mod mæslinger, fåresyge og røde hunde - den såkaldte MFR-vaccine - er sikker og effektiv, men sundhedspersonale over hele verden kæmper i stigende grad mod vaccineskeptikere.

Forældre, der undersøger, hvor sikker vaccinen er, bliver ledt på vildspor af misinformation på internettet og religiøse, kulturelle og højreekstremistiske overbevisninger.

Samoa ligger i Stillehavet cirka midtvejs mellem New Zealand og Hawaii.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Aarhus

Turbåd ligger stille i Aarhus Havn: Søfartsstyrelsen fandt mangler i forbindelse med sikkerheden

Annonce