Annonce
Aarhus

Møbeldesigner i tv-konkurrence bruger utraditionelle materialer

Rikke Frost med et udsnit af modeller af produkter, hun har skabt. Foto: Axel Schütt

Måske har du set århusianske Rikke Frost i tv-programmet "Danmarks næste klassiker". Vi har besøgt hende på værkstedet i Aarhus.

AARHUS: Hun kæmper mod fire andre om at skabe "Danmarks næste klassiker". Rikke Frost er en af Danmarks mange talentfulde designere, og lige nu kan du opleve hendes fantasifulde og gennemtænkte møbler på DR1 hver tirsdag aften.

Til daglig sidder hun i en rå fabrikshal, der har været brugt til lager, i Balticagade i Aarhus, eller Mellemarmen, som området på Aarhus Havn også kaldes. Det er der, hvor de store krydstogtskibe lægger til kaj.

Hun deler det store lokale med arkitekten Jakob Mumm, der også arbejder for sig selv, og når de trænger til at strække benene, kan de rejse sig og kigge ud over det store havneområde med Dokk1, Toldboden, Navitas, Bestsellers bygning og alt det andet. Foruden vandet naturligvis.

Nu skal hun som en af de fem leve op til Danmarks stolte traditioner som et land, der fostrer designere og design, ikoner som Hans Jørgen Wegner, Arne Jacobsen, Finn Juhl, Nanna Ditzel, Georg Jensen, Kaare Klint, Børge Mogensen, Verner Panton, ja, vi kan blive ved.

Rikke Frost og tv-programmet

Rikke Frost er 45 år, student fra Aabenraa Gymnasium. 1998 var hun udvekslingsstudent på Wellington Polytechnic, New Zealand. I 2000 blev hun uddannet industriel designer fra Arkitektskolen Aarhus. I 2004 skaber hun Rikke Frost design. Har fået talrige awards..

I tv-programmet på DR1 "Danmarks næste klassiker" forsøger fem yngre møbeldesignere at skabe Danmarks næste klassiker. Vært er Mette Bluhme Rieck. Dommere er Anne-Louise Sommer og Kasper Salto. Sendes tirsdag aften. De to første afsnit kan ses på DR1.

Rikke Frost Frost med en lille model af spisebordsstolen, hun lavede til DR1-programmet "Danmarks bedste designer". Bag hende skabet, hvor blyindfattede ruder har været inspirationen. Foto: Axel Schütt
Annonce

Rift om produkterne

Og hun har travlt, Rikke Frost. For samtidig med at hun er med i tv-programmet, hvortil hun både skal lave sine produkter og deltage i optagelser, skal hun passe forretningen. Og hun har masser af kunder og produkter, der skal laves.

Med to børn på 11 og seks år og en mand, der som pilot er udearbejdende hver anden uge, er det lige nu en travl hverdag for den 45-årige designer, der bor med familien i midtbyen i Aarhus, ikke længere væk end at hun kan cykle til arbejdspladsen. Og hun lader sig ikke mærke med travlheden, tager sig god tid til at forklare, hvad tv-udsendelsen og hendes arbejde handler om.

Der er rift om hende og hendes produkter, og ud over tv-udsendelsens produkter er hun i gang med flere ting.

Til fremstillingen er blandt andet brugt gammelt sengelinned. Dette møbel er beregnet til hoteller. Man kan hænge sin jakke, lægge sin pc på bordet og sidde på puff'en, der kan stå inde i skabet, når den ikke bruges. Bagefter drejer man det en omgang, så man ikke ser hullet. Foto: Axel Schütt
Annonce

Stol med stort ryglæn

Rikke Frost tænker bæredygtighed i alt, hvad hun laver, og de to første produkter, vi har set i tv, har delvis været lavet af ting, der har været tilbage fra andre produktioner. Det minimerer materialespild. Først var det en stol, hvor hun brugte rester fra en læderproduktion, og senest var det et spisebord til fire - skulle kunne udvides til otte - hvor hun havde brugt trekantede trærester, finér, og sat dem sammen i et harlekinlignende mønster på bordets sokkel.

- Det er spændende og sjovt, men også hårdt at være med i tv-programmet, siger Rikke Frost, mens hun hele tiden er opmærksom på ikke at sige for meget, så programmets indhold og hendes løsninger bliver afsløret i utide.

Selv synes hun - helt sikkert ligesom tv-seerne - at det er fantastisk så forskellige produkter, der kan komme ud af fem forskellige hoveder, som har fået samme oplæg.

Hun tænker sig om. For eksempel da hun skulle lave stolen til spisebordet.

- Jeg arbejdede med at skabe en stol, som man kunne holde ud at sidde i i længere tid. Derfor har den et stort ryglæn, så man kan ændre stilling og flytte sig rundt og alligevel hele tiden have ryglæn. Hun har også lavet støtte til fødderne.

Skummet er Tempur, som absorberer stød, siger hun om den røde stol, hvor farven i øvrigt kommer fra rød linolie, et naturprodukt man har brugt langt tilbage i tiden.

Annonce

Sofa med X Factor

- Man skal tænke på, at de møbler, vi præsenterer i programmet, er prototyper. En god stol kan ikke laves på tre uger. Den skal produktmodnes, siger Rikke Frost, der synes, det er sjovt og inspirerende at se, hvad de andre fire gør og hvordan de arbejder. Sådan kan de dele viden ligesom hun gør med naboarkitekt Jakob Mumm.

Hun er i vælten for tiden. Til århusianske Frantz Longhis nye møbelserie Warm Nordic har hun blandt andet skabt en sofa, som bliver brugt i X Factor på TV2.

Hun har sin helt egen stil og får jævnligt ideer og inspiration ved at se på andre ting.

Til Warm Nordic har hun også lavet et skab, hvor inspirationen er hentet fra nogle gamle, blyindfattede ruder med mønstre. Warm Nordic opdagede det originale skab med de blyindfattede ruder på Snedkernes Efterårsudstilling. Til det hentede hun inspiration hos et femte generations glarmesterfirma, og hun synes, det er dejligt at arbejde med fagfolk, der er godt inde i deres ting.

- Jeg er nysgerrig, kan lide at tilegne mig viden og har altid været fascineret af passionerede mennesker, siger Rikke Frost, hvis design er rent og originalt med et gode øje for trends og kombinationer af forskellige materialer. Hun synes, det er vigtigt at bevare håndværk.

Annonce

Næste opgaver

Blandt hendes nuværende opgaver er udendørs møbler, en sofa og en lænestol, og så arbejder hun fast nogle dage om måneden for Tempur, som kommer med opgaver.

For hende skal design kunne skabe noget, der ikke er 1000 ting af i forvejen. Godt design skal gå nye veje og præge folk til at tænke på bæredygtighed. Produkterne skal være funktionelle og en fryd for øjet.

- Ikke altid kan man opfylde alle kravene, men man skal gå efter dem, siger Rikke Frost, der i "Danmarks næste klassiker" stadig har tilbage at afsløre en lampe, et børnemøbel, en lænestol og en sofa.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce