Annonce
Aarhus

Mød listepartierne i Aarhus: Syv små dværge der gerne vil i byrådet

Kommunalvalg 2017

Foto: Henning Bagger

På stemmesedlen til byrådsvalget finder vi Socialdemokratiet, Venstre og alle de andre partier. Vi finder også en broget flok af små lister og partier med masser af mærkesager. Mød dem her:

Kommunistisk Fællesliste

Foto: Kommunistisk Fællesliste

26 år efter Sovjetunionens sammenbrud er det ikke meget, man hører til kommunismen.

Men helt afgået ved døden er Karl Marx' 169 år gamle samfunds-vision nu ikke.

Syv kommunister stiller op til byrådsvalget 21. november. Kommunistisk Fællesliste kalder de sig.

Går I så ind for proletariatets diktatur, arbejdernes overtagelse af produktionsmidlerne og resten af det kommunistiske tankegods?

- Den russiske revolution er 100 år gammel, men vi er kommunister af vores nutid. Jeg vil selv sige, at vi er revolutionære, siger Per Nielsen, der er opstillet som nummer to på listen.

Taler du om en voldelig revolution?

- Vi skal have en samfundsomvæltning, og den kan se ud på mange måder. Vi ved ikke, hvordan det kommer til at spænde af, siger Per Nielsen.

Strejker og blokader

Han tror på, at fagbevægelsen kommer til at spille en central rolle i denne samfundsomvæltning.

- Når fagbevægelsen sætter i gang, sker der noget. Det er arbejdsnedlæggelser, strejker og blokader, der har skabt det samfund, vi desværre er i gang med at afmontere. Der skal ske en demokratisk styring, så borgerne får Danmark tilbage og kan styre udviklingen, siger Per Nielsen.

Helt lokalt er det de italienske firmaer med mafia-relationer, der har arbejdet på letbanen, som har vakt Kommunistisk Fælleslistes vrede.

- Man behøvede ikke vælge sådan nogle firmaer. Kommunen kunne måske have lavet sit eget firma. Den kunne i hvert fald have valgt et dansk firma. 3F vurderer, at kommunen er gået glip af 100 millioner kr. i skat. Og der har ikke været ansat en eneste dansk lærling på letbanen, siger Per Nielsen.

Billige boliger

Kommunistisk Fællesliste har to andre mærkesager.

- Der skal bygges masser af billige boliger. Og de skal spredes meget mere. Midtbyen skal ikke plastres til med højhuse, siger Per Nielsen, der også vil opprioritere den kollektive trafik.

- Det var helt galt at skære ned i busruterne, siger han.

Kommunistisk Fællesliste stillede også op ved byrådsvalget i 2013. Dengang fik listen 348 stemmer.

Kristendemokraterne

Foto: Linda Kastrup

Engang hed partiet Kristeligt Folkeparti, sad i Folketinget, deltog i regeringssamarbejde og havde ministeransvar.

I dag hedder partiet Kristendemokraterne, men har havnet under spærregrænsen siden valget i 2011.

Kristendemokraterne stillede op til byrådsvalget i 2013, samlede 1102 stemmer og forsøger igen tirsdag 21. november med Elise Bjørnholt som sin spidskandidat.

Mærkesagerne er blandt andet, at Aarhus skal være en familievenlig kommune, byplanlægning skal være beboervenlig og et forebyggelsesudvalg skal medtænke forebyggelse i alle nye forslag fra kommunen.

Nationalpartiet

Foto: Simon Skipper

Det gik ikke frygteligt godt for Nationalpartiet, da det i april 2015 præsenterede digteren Yahya Hassan som en af sine folketingskandidater.

Omtale skortede det ikke på, men knapt et år senere blev Yahya Hassan ekskluderet efter narkokørsel. Den unge digter havde i forvejen en betinget dom på fire måneders fængsel for vold under en bytur i Aarhus.

Nationalpartiet nåede ikke at blive opstillingsberettiget til folketingsvalget 18. juni 2015. I stedet stiller det op til kommunalvalg i ni kommuner. En af dem er Aarhus Kommune, og spidskandidaten her har også ubehagelige erindringer om en bytur i Aarhus.

Ikke at Sarmad Basim Ibrahim Moclif var i nærheden af at begå vold. Det kunne den 33 år gamle politiassistent ved Midt- og Vestjyllands Politi aldrig finde på.

Nej, når han ikke bryder sig om at tænke tilbage på den september-aften i 2016, da han og nogle venner ville ind på Hornsleth Bar i Klostergade, så handler det om diskrimination.

Dørmanden nægtede at lukke dem ind.

- I har den forkerte farve. Der er nogle mørke personer, der har lavet ballade i dag, sagde dørmanden.

Sarmad Basim Ibrahim Moclif anmeldte episoden til Østjyllands Politi dagen efter. Og den og lignende oplevelser med diskrimination fik ham til at træffe beslutningen om at stille op til byrådsvalget for Nationalpartiet.

- Jeg er bekymret for, hvordan Danmark ser ud om 10-15 år. Partierne har taget et kæmpeskridt til højre, og retorikken overfor minoriteter bliver mere og mere grov, siger Sarmad Basim Ibrahim Moclif.

Gratis morgenmad

Men burde du måske hellere stille op til Folketinget så?

- Nej for i Aarhus findes der stadig diskrimination, som Aarhus Kommune bør tage sig af, siger Sarmad Basim Ibrahim Moclif.

Nationalpartiet har andre mærkesager end diskrimination.

Børn og unge har partiets store bevågenhed, og kommer Sarmad Basim Ibrahim Moclif i byrådet, vil han arbejde for færre elever i klasserne i Folkeskolen og gratis morgenmad til alle skolebørn.

Desuden skal der gøres en større indsats for at forebygge bandekriminalitet, laves flere væresteder og opføres flere billige studieboliger.

- Jeg har masser af ideer, siger Sarmad Basim Ibrahim Moclif, der bor på Åboulevarden og har tjenestested på politistationen i Silkeborg.

Sammenholdet for Aarhus

Foto: Sammenholdet for Aarhus

Hjerterne sidder til venstre hos spidskandidat René Ravn og de fire andre på borgerlisten Sammenholdet for Aarhus.

Men i Socialdemokratiet føler de sig ikke længere hjemme.

- Jeg synes, at Socialdemokratiets politikere er lidt langt væk fra udgangspunktet. Der er brug for politikere, som ikke bruger så mange fine ord. Det kunne jo være, at erhvervslivet også har gode ideer, siger René Rafn, der selv er malermester.

Letbanen blev dråben, der fik bægeret til at flyde over.

- Vi blev uenige på grund af letbanen. Den kæmpede vi imod. Og da vi følte, at vi ikke blev hørt i partiet, gik vi vores vej, fortæller René Rafn.

I foråret tog udbryderne konsekvensen og stiftede Sammenholdet for Aarhus.

Listens altoverskyggende mærkesag er kampen mod social dumping.

- Vi har set social dumping på letbanen og på Navitas. Det har så mange negative konsekvenser, for kommunen går glip af skatteindtægter i millionklassen. Og der er heller ingen pladser til lærlinge på den type byggeri, siger René Rafn.

Stop for højhuse

Listen er også betænkelig ved de mange høje huse, der er skudt op i midtbyen.

Derfor foreslår den, at man de næste 2-5 år fastfryser lokalplanerne indenfor Ringgaden og i stedet satser på byggeri i udkants-Aarhus.

- Der er gået sport i, hvem der kan få lov til at bygge det højeste hus i midtbyen. Aarhus er meget mere end midtbyen, men politikerne har fuldstændig glemt de mange århusianere, der bor udenfor Ringvejen, siger René Rafn.

Listens satsning på at udvikle udkants-Aarhus betyder, at den også vil styrke busbetjeningen. Og styrke brandvæsenet.

- Det er skørt at spare på brandvæsenet, når kommunen vokser så hastigt. De besparelser skal droppes, siger René Rafn.

Schiller Instituttets Venner

Foto: Schiller Instituttets Venner

Hans Schultz er overbevist om, at vi står over for et finanskollaps a la det, der ramte verden i 2008.

For at undgå det ønsker han en bankopdelingslov, så den spekulative del af finansmarkedet adskilles fra resten af bankverdenen.

- Går den nedenom og hjem, er det kun dens problem, siger Hans Schultz, der stiller op til byrådet for Schiller Instituttets Venner.

Men nu stiller du op til et byråd, der ikke kan vedtage love. Burde du ikke hellere stille op til et folketingsvalg, hvis du vil have en bankopdelingslov?

- Hvis vi kan påvirke de store partiers repræsentanter i byrådet, kan de påvirke landspolitikerne. Hvis der er løsninger, kommuner ikke kan acceptere, må de forhandle om nye rammebetingelser, siger Hans Schultz.

Schiller Instituttet vil også modernisere jernbanenettet og etablere en fast forbindelse over Kattegat.

- Og så vil vi gerne fremme klassisk musik ved at tilbyde undervisning i sang og brug af klassiske instrumenter til alle børn i grundskolen, siger Hans Schultz.

Schiller Instituttets Venner stillede også op ved byrådsvalget i 2013. Da fik listen 165 stemmer.

Troværdig Politik

Foto: Henrik Havbæk Madsen

Hun kommer fra landet - nærmere bestemt Tjele-egnen hvor - uden sammenligning - tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen også havde sin opvækst.

Nu vil 50-årige Tina Hougaard Møller også ind i politik. Hun starter noget mere beskedent med borgerlisten Troværdig Politik, hvor hun er den eneste kandidat på listen.

Tina Hougaard Møller er uddannet civilingeniør og arbejder som bygherrerådgiver. Blandt de projekter, hun har været involveret i, er Aros Aarhus Kunstmuseum.

Tina Hougaard Møller har boet i Aarhus i næsten 22 år.

Hun mindes sin ungdom og den tids politiske debatter.

- Det var noget andet, da politikere som Mogens Glistrup og Erhard Jakobsen diskuterede. Den gang var der ingen spindoktorer. Der er så vanvittigt mange ord i politik, siger Tina Hougaard Møller, der fremhæver kvalitet som en vigtig mærkesag.

- Kvalitet i byrummet, kvalitet på Aros og kvalitet på Godsbanen, siger hun.

Dansk Samling

Foto: Dansk Samling

Det er formentlig kun den ældre del af vores læsere, som navnet Dansk Samling siger noget.

Partiet, der stiller op til byrådsvalget, blev stiftet i 1936 af den tidligere socialdemokrat, Arne Sørensen. Dansk Samling spillede en rolle i modstandskampen mod den tyske besættelsesmagt under Anden Verdenskrig, men kom ikke i Folketinget ved valget i 1947 og har aldrig siden opnået valg.

I 2013 blev Morten Uhrskov-Jensen formand for Dansk Samling. Medlemstallet er siden steget, og Dansk Samling forsøger igen at blive opstillingsberettiget til Folketinget.

Dansk Samlings vigtigste punkter er Danmarks udmeldelse af Den europæiske Union og et stop for indvandring fra ikke-vestlige lande.

I Aarhus har Dansk Samling kun en kandidat. Han hedder Poul Sivertsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF-direktør får karantæne og bøde på 20.000 kr: 'Gav hånd med knyttet næve med hård kraft'

Danmark

Gratis færger og billig kollektiv transport: Minister vil gentage succesen fra sidste sommer

Østjylland

Tvangsnedlukning truer: Sogn nærmer sig den kritiske grænse

Annonce