Annonce
Kultur

Mød mørkets julevæsner på Moesgaard

Julebukken, Lucia og Fader Frost. Foto: Moesgaard Museum

AARHUS: Tre lørdage op til jul kan man få en anderledes juleoplevelse på Moesgaard Museum. Man kan møde ti af julens mørke væsner fra den europæiske julemytologi. Det kan blandt andet være Gwiazdor - stjernemanden - der er klædt i strå og bare kviste, Julebukken og selveste Krampus, som er kendt for at straffe de uartige børn.

Sidste år præsenterede Moesgaard med stor succes for første gang de mørkeste væsner fra den europæiske julemytologi. I år står porten mellem menneskenes og julens verden endnu engang åben, og de tre lørdage op til jul; 30. november, 7. december og 14. december, lister væsnerne sig ud af mørket og ind i museets udstillinger.

I år introduceres to helt nye væsner. Hvilke to, det er, afsløres den første lørdag, hvor væsnerne indtager museet.

Julevæsnerne løs på museet klokken 12-15. Alle børn får udleveret en væsen-bog, inden de kan gå på jagt efter dem i udstillingerne. Klokken 15.30 er der præsentation af væsnerne, og klokken 16 forsvinder de ud i mørket.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Kulturrådmanden svarer igen: P-kaos på fiskerihavnen er ikke mit bord

Annonce