Annonce
Østjylland

Mød to sygeplejersker midt i kampen for højere løn: De trives på jobbet, men nu skal lønnen op

Sygeplejersker har blandt andet markeret deres utilfredshed med lønnen foran regionshuset i Viborg. Arkivfoto: Morten Pedersen
Sygeplejersker er ikke bare kamp for ligeløn i forhold til andre faggrupper med samme uddannelsesniveau. Sygeplejersker er også mennesker, der er glade for deres arbejde. Mød to af dem her.

Horsens: Søndag klokken 20 er sidste chance for medlemmerne af Dansk Sygeplejeråd til at stemme ja eller nej til det mæglingsforslag, som med et ja kan fjerne den nuværende trussel om en sygeplejestrejke - eller udløse den ved døgnets begyndelse 18. juni, hvis medlemmerne forkaster forslaget.

Vi har mødt to sygeplejersker, der fortæller, hvorfor de har valgt deres fag, hvordan de trives i jobbet, og hvor de står i opløbet til det, der kan sende sygeplejerskerne ud i en konflikt.

1 - Jeg har aldrig fortrudt, at jeg blev sygeplejerske

Søren Bæk har over 30 års erfaring som sygeplejerske. Han er dedikeret til sit fag og arbejde på Regionshospitalet Horsens. Foto: Mette Graugaard

Egentlig ville Søren Bæk, 58 år, være snedker, da han sidst i 80'erne skulle vælge uddannelse. Men på det tidspunkt var det svært at få en praktikplads, så han gik i gang med at tage en hf-eksamen og arbejdede i sin fritid på et plejehjem. Her fik øjnene op for sygeplejefaget, som han siden uddannede sig til og trives i her godt 30 år efter han fik sin uddannelse.

- Det lyder lidt banalt, men det handler grundlæggende om at hjælpe andre. At man kan mærke, at man gør en forskel. Patienterne er glade, jeg har gode kolleger - og så åbner sygeplejeuddannelsen for rigtig mange muligheder. Der er for eksempel langt fra at bedøve folk til at behandle folk for svære psykiske lidelser.

Søren Bæk har bygget to specialer på sin uddannelse - anæstesiologi og intensiv pleje.

De første mange år på jobbet gik han i vagter. Også 24-timers vagter, hvor man sov otte timer og arbejdede i 16 timer. Han oplevede, at vagterne blev gradvist hårdere med mere arbejde og mindre søvn.

- I dag taler man meget produktivitet på hospitaler. De indlagte patienter er meget mere syge og behandlingskrævende end tidligere. Engang var man indlagt fire dage, hvis man skulle have fjernet blindtarmen - i dag er man vel udskrevet fire timer efter operationen.

En anden forskel i jobbet er, at der tidligere var lagt flere garvede kolleger til at lære de nye op.

- I dag er der ikke så mange over 50 år på medicinsk afdeling, og det er slidsomt at lære nye medarbejdere op. Vi mister for mange erfarne kolleger, som vil noget andet end at være sygeplejerske. Man skal brænde for jobbet, men ikke brænde op.

Søren Bæk brænder stadig for sig fag og vil klart anbefale andre at vælge samme uddannelse.

Han siger nej til mæglingsforslaget, hvor der skal nedsættes en kommission, der skal kigge på lønforskellene.

- For at få ændret den lønulighed, som skyldes tjenestemandsreformen, skal der laves et politisk indgreb. Det kan ikke gøres i det forhandlingssystem, vi har, hvor vi alle slås om at få en større bid af den samme pulje. Vi kan ikke sige til skolelærerne, at de skal ned i løn, for at vi kan komme op i løn. Den ulighed, der er i lønnen, skal behandles af politikerne i Folketinget.  Vil politikerne så holde fast i den ulighed i 2021, må vi respektere det - vi bor jo i et demokrati.

2 - Jeg er rigtig glad for jobbet og kollegerne

Sandra Grøne trives som sygeplejerske med stor uforudsigelighed i hverdagen på Akutafdelingen og et godt kollegialt fællesskab. Privatfoto

Da Sandra Grøne, 34 år, søgte efter en ny uddannelse efter to påbegyndte, men ikke fuldendte studier, var det afgørende mål at få en uddannelse i hus. Valget faldt på uddannelsen til sygeplejerske, fordi den havde noget med mennesker at gøre og kombinerede teori og praksis. Et godt valg. I dag er det fire år siden, uddannelsen kom i hus, og hun er tilpas i jobbet som sygeplejerske på Akutafdelingen på Regionshospitalet Horsens.

- Jeg er rigtig glad for det. Jeg trives rigtig godt i det akutte, hvor man aldrig ved, hvad der kommer til at ske i løbet af vagten - det hele kan vende i løbet af ingen tid. Det er meget alsidigt. Og så er jeg rigtig glad for mine kolleger. Der er mulighed for at blive oplært til forskellige funktioner, ligesom det forventes, at man uddanner sig i akutsygepleje. Det er jeg i gang med.

Hun arbejder i dag- og aftenvagter på alle ugens dage og nyder til gengæld at have fri på nogle hverdage.

Hun er blandt de sygeplejersker, der har stemt nej til mæglingsforslaget.

- Grundlæggende synes jeg, at vi tjener for lidt i forhold til det ansvar, vi har.  Lige nu er der rigtig meget snak om, om vi har samfundets opbakning til at kæmpe for højere løn. Det er ikke det, der afgør, hvad jeg stemmer. Jeg har stemt nej, fordi jeg ikke er tilfreds med den lønstigning, vi får. I aftalen ligger også en aftale om oplæring af nye sygeplejersker, men det virker mærkelig at tage det på sig som fagforening - det er da naturligt, at arbejdspladsen skal sørge for det. Komitéen, der skal kigge på lønnen, er fin nok, men det er prøvet før, og den var kommet under alle omstændigheder.

For Sandra Grøne er det underordnet, om hun får en lønstigning via en politisk beslutning, der gør op med tjenestemandsreformen, eller gennem de traditionelle lønforhandlinger.

- Men det giver da bedst mening at afskaffe tjenestemandsreformen.

Trods lønkamp er hun rigtig glad for sit arbejde, og utilfredsheden med lønnen tager ikke arbejdsglæden fra hende.

- Havde jeg haft et arbejde, jeg ikke var så glad for, så kan det godt være, at det med lønnen fyldte mere. Man skal ikke vælge faget for lønnens skyld, siger Sandra Grøne, som stadig vil anbefale andre at uddanne sig til sygeplejerske.

- Men man skal selvfølgelig tænke sig om.

3 Det ville sygeplejerskerne ikke

Sygeplejersker har løbende gjort opmærksom på deres kamp - også med kage. Arkivfoto: Morten Pedersen

Hvert tredje år er der offentlige overenskomstforhandlinger, hvor de offentlige lønninger blandt andet skal reguleres i forhold til lønningerne på det private arbejdsmarked.

Forhandlingsresultatet for perioden 2021-2024 blev 25. marts i år stemt ned af medlemmerne af Dansk Sygeplejeråd. Resultatet gav en lønstigning på 5,02 procent for ansatte i regioner og kommuner, samt nogle puljer til særlige tillæg.

Et snævert flertal (47,3 procent) sagde nej, mens 46,5 procent stemte ja. Blandt medlemmerne var der en stemmeprocent på 53,6 procent.

Den 21. april varslede sygeplejerskerne konflikt. Det betød, at fem procent af landets sygeplejersker ville skulle strejke fra den 21. maj.

Den 18. maj blev der fremsat et mæglingsforslag fra Forligsinstitutionen, som foreslog, at der skulle nedsættes en komité om lønstrukturer i den offentlige sektor, ligesom introduktion af nyuddannede også skulle skrives ind i overenskomsten. I den forbindelse blev konflikten sat på standby, indtil resultaterne af afstemningen om mæglingsforslaget ligger klar 14. juni.

Kilde: Dansk Sygeplejeråd

Annonce
AGF For abonnenter

David Nielsen rystede posen, men målene kommer stadig ikke af sig selv

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen efter systemskifte: - Vores måde at spille på døde da vi ikke kunne gå videre mod et hold som Larne

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Nye AGFere imponerede mest i Randers-nederlag

Aarhus

Lars har seks fadølshaner i køkkenet med sit eget øl: Vi brygger nok 400 liter øl om året

AGF

Den nye svenske back imponerede fra start otte dage efter skiftet til AGF: - Det går meget hurtigere her

AGF For abonnenter

AGF har blot vundet tre ud af de seneste 20 kampe - det kan man godt kalde for en krise

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Østjylland

Ioan vil være første udlænding i regionsrådet: Lille Davids død blev sidste skub mod politik

Byudvikling

Historien om Aarhus' mest ubrugelige 'strand': Hvorfor er den knoldet som en pløjemark - og skal den blive ved med det?

Sport

Se triumfen i billeder og video: Rindoms vilde rutsjebanetur endte med guld

Aarhus

Søndagens coronatal: Svagt faldende smittetal, men Aarhus og Samsø ligger stadig tårnhøjt på incidensbarometeret

Aarhus For abonnenter

Så klip dog den hæk! Husejere får besked i øjeblikket - og det kan blive dyrt blot at kigge den anden vej

Sport

Genlæs livebloggen: AGF gør en skidt uge værre med nederlag til Randers

Annonce