Annonce
Østjylland

Møllelaug klar med redningsplan: Hele Munkekroen skal flyttes

Munkekroen skal nu flyttes sten for sten til Vestermølle. Det mener møllelaug. Privatfoto

Den 300 år gamle bygning skal flyttes til Oplevelsescenter Vestermølle.

SKANDERBORG: I Skanderborg bor der en flok mennesker, som gerne tænker utraditionelt, når de hører en dårlig nyhed. De spørger: Hvordan får vi det her vendt til noget positivt?

Det gjorde folkene bag Vestermølle Møllelaug, da de erfarede, at fredningen af den gamle Munkekroen i Adelgade nok ville blive ophævet, og at kroen, som skiftende ejere de seneste 10 år har ladet forfalde, efterfølgende ville blive revet ned.

I al stilhed gik de i gang med at undersøge, om den 300 år gamle bygning kunne flyttes til det store areal Oplevelsescenter Vestermølle på østsiden af Skanderborg Sø. Her kommer der årligt flere end 100.000 gæster.

En på papiret fantastisk plan, men alligevel ikke mere fantastisk, end at møllelauget har tænkt sig at føre den ud i livet.

Tilmed har lauget fået Munkekroens ejer, Finn Damgaard, med på ideen. Det bekræfter Finn Damgaard, der er administrerende direktør i selskabet Damgaard Ejendomme: Ikke bare skal huset tages forsigtigt ned med henblik på genopførelse. Selskabet er også klar til at putte penge i projektet.

Finn Damgaard fik forleden af Slots- og Kulturstyrelsen at vide, at fredningen af den gamle, faldefærdige bygning kan ophæves, og af samme årsag kan års stilstand på grunden nu brydes.

Annonce
Vestermølle er med årene blevet noget af et tilløbsstykke. Årligt kommer der flere end 100.000 gæster til oplevelsescentret ved Skanderborg Sø. Her vil den gamle kro fra Adelgade kunne få nyt liv som gæstgiverhus, mener møllelaug. Foto: Claus Haagensen

Overnatningssted

Ved bredden af Skanderborg Sø har Vestermølle Møllelaug tænkt sig at give kroen, som i fordums tider tjente som gæstgivergård, nyt liv som overnatningssted.

Planen er at indrette kroen med op mod en halv snes værelser, så gæster kan få en seng efter en festaften på Restaurant Vestermølle.

Møllelauget forestiller sig, at kroen får det gamle navn Gæstgivergaarden Jylland, hvis projektet kan realiseres. Håbet er, at huset kan stå indvielsesklar på Vestermølle i 2019 eller 2020.

Planen er at placere bygningen på engen op mod vejen ind til Vestermølle og med kig ned til søen mod vest.

Bestyrelsen for Foreningen Vestermølle har sagt ja til ideen. Møllelauget satser på, at sagen kan behandles i byrådet på første møde efter sommerferien.

Planerne betyder, at Munkekroens ejer, Finn Damgaard, må væbne sig med tålmod med at føre sin plan om at bygge butikker og boliger på Munkekroens matrikel i Adelgade 49 ud i livet. Det vil tage tid at pille bygningen nænsomt ned.

Fire ugers klagefrist

De næste fire uger sker der dog under ingen omstændigheder noget på grunden. Klagefristen skal først udløbe.

- Men allerede i næste uge skal jeg have et møde med Vestermølle Møllelaug. Jeg vil arbejde positivt for at få kroen flyttet, og vi er klar til at putte penge i projektet, siger Finn Damgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Corona og masker

112

Mand med skæg og bamser skabte utryghed: Politiet har talt med ham og han beklager

Annonce