Annonce
Østjylland

Møllen maler: Frivillige styrer maskinerne

Odder Vand- og Dampmølle er en møllefabrik, der består af mange maskiner. Det har været en udfordring for møllelauget at få møllen op at køre. Foto: Morten Pape
Møllelauget på Odder Museum har efterhånden lært at bruge maskinerne i Odder Vand- og Dampmølle. De mødes hver tirsdag for arbejde med de mange maskiner i den lille fabrik.

Odder: "Er vi klar? Vi starter." Møllelauget har efterhånden styr på maskinerne i den store mølle på Odder Museum, og efter et par advarende bip-lyde skramler maskineriet i gang.

Lyden er ikke alt for høj, så man kan stadig snakke. Det er praktisk, for en del af møllelaugets arbejde denne sommer har været at fortælle gæster, hvordan møllen virker, mens den kører.

10 maskinfolk og fire formidlere udgør møllelauget, som laver korn til gryn og grød. En af dem har det nærmest i blodet. Jens Henrik Sørensens far, bedstefar, oldefar og tipoldefar var møllere. Han er selv maskinmester, og de sidste år af sit arbejdsliv arbejdede han med produktion af sojamel.

- Når jeg er stødt på møller, har jeg altid tænkt, at det kunne være dejligt at være med i et møllelaug. Så dukkede muligheden op her, og jeg sagde ja med det samme, fortæller Jens Henrik Sørensen, der også er blevet formand for Odder Arkiv- og Museumsforening, efter han kom med i lauget.

Annonce
Det er en halvhøj mølle, og så har vi porcelænsvalser. Det er det unikke ved møllen.

Jens Henrik Sørensen, møllelauget

Sindrig anordning

Ud af de 10 maskinfolk er der fire landmænd, to maskinmestre, en smed, en tømrer, en urmager og en edb-tekniker. Det er en god sammensætning, for møllen er en sindrig anordning med mange maskiner.

Lauget mødes hver tirsdag for at arbejde med maskineriet, og de fik til opgave at gøre det klar til at lave Stærkodder Byggryn, der er møllens gamle varemærke. I 1910 kom en ny møller til, og han havde fået ideen med at valse korn. Så kunne husmødrene halvere kogetiden, når de lavede grød.

Møllelauget har efterhånden fået styr på, hvordan maskineriet virker, og hvordan de valsede gryn får den rette størrelse. Det er også blevet lavet nogle reparationer undervejs, og smeden Christian Vestergaard er en af dem, der har haft gang i svejsemaskinen og sine kreative evner.

- Det er spændende at arbejde med, og vi skal prøve os lidt frem, siger han og demonstrerer porcelænsvalsen.

De runde valser af porcelæn er noget af det unikke ved Odder Vand- og Dampmølle, der som noget andet særligt er et halvhøjt mølleri.

Elevatorer af træ

I gamle dage kom landmænd ind med korn, som blev hejst op på den øverste af de tre etager. Med hjælp fra hjul, remme, aksler, elevatorer og maskiner kunne kornet tage turen oppefra og ned og op igen et par gange eller tre, før det endte som det færdige produkt.

Når kornet transporteres i små træelevatorer, er der svært at holde helt rent efter nutidig standard, så man kan ikke købe Stærkodder Byggryn.

- Men i princippet kan vi lave det hele, fra grutning til grise og høns over valsede gryn til fuldkornsmel. Hvis vi skal lave finmel, skal det sigtes. Vores ambition er at vise maskinerne køre og snurre, når folk er på besøg, siger Jens Henrik Sørensen.

Museet har en særlig mølleudstilling, som lige nu vises i hovedbygningen. Derefter kommer den over i møllebygningen.

- Og så har vi en idé om at få gjort stenovnen i møllerens hus (nabohuset, red.) aktiv igen, siger Jens Henrik Sørensen.

Der er guidede rundvisninger torsdag 1. august klokken 10-13, og det er en god idé at melde sig til på forhånd.

Hver tirsdag formiddag mødes maskinfolkene fra møllelauget og arbejder på maskinerne. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Prøve afkræfter mistanke: Dansk mand indlagt i Aarhus er ikke smittet med coronavirus

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce