Annonce
Aarhus

Mønsterbryder på vej mod berømmelse: Skaber kunst af gasbeton fra Silvan

Sif Itona Westerberg i gang med at sætte udstillingen op i galleriet på Aros i Aarhus. Værkerne er lavet i gasbeton. Foto: Hans Petersen
Måske så du hende i DR TV's serie om kunstnerkolonien på Bornholm. Nu kan Sif Itona Westerberg opleves på Aros i Aarhus.

AARHUS: Hun er en mønsterbryder, køber gasbeton i Silvan og gør det til stor kunst, og måske har du oplevet hende i DR TV's serie "Kunstnerkolonien på Bornholm".

Intet tydede på, at Sif Itona Westerberg skulle gå kunstens vej. Hun voksede op i socialt boligbyggeri på Nørrebro i København med en enlig mor, og ingen i familien var kunstnere. Hun drømte aldrig om, at kunst kunne blive hendes levevej. Nu er hun et af landets største og fremadstormende talenter, og fra 1. oktober kan du opleve hendes værker på Aros i Aarhus.

Og hvorfor arbejder hun i gasbeton?

Annonce

- Jeg havde ikke mange penge, så når jeg skulle lave skulpturer, havde jeg ikke råd til silikone eller ler. Så fik jeg den idé at gå i Silvan og købe gasbeton. Det har jeg brugt siden, og det har den fordel, at det er nemt at arbejde i, forklarer Sif Itona Westerberg.

Gode materialer

Og når hun så alligevel er endt i kunstens verden, kan det hænge sammen med, at når hun derhjemme skulle male eller tegne, købte hendes mor altid gode materialer.

Længe havde jeg følelsen af ikke at passe ind i den verden. Jeg manglede noget ægte dannelse.

Sif Itona Westerberg

- Selv om det hele foregik på hobbyplan, skaffede min mor altid materialer af kvalitet, gode blyanter, pensler og farver. At det kunne blive min levevej, fandt jeg ud af, da jeg mødte en kæreste, som var kunstner. Dér fik jeg øjnene op for mulighederne, fortæller 36-årige Sif Itona Westerberg, mens hun hænger op og gør udstillingen klar på det århusianske kunstmuseum.

Motiverne er hentet i den nordiske og græske mytologi, og på væggen er det solen. Foto: Hans Petersen

Hun søgte ind på Ærø Kunsthøjskole, kom siden ind på kunstakademiet i Odense, og efter tre år dér skiftede hun til Det Kongelige Danske Kunstakademi i København, hvor hun gjorde uddannelsen til billedhugger færdig på tre år. Det var i 2014.

- Længe havde jeg følelsen af ikke at passe ind i den verden. Jeg manglede noget ægte dannelse, som jeg skulle samle op, men det er lykkedes siden, siger hun.

Annonce

Nye venner

I kunstnerkolonien på Bornholm fik hun nye venner i kunstens verden, og de seks kolleger mødes stadig af og til. Ud over hende er det den uforlignelige 78-årige professor Ursula Reuter Christiansen, Michael Kvium, Kasper Bonnén, Julie Nord og den yngste Kim Richard Adler Mejdahl.

- Det har været god inspiration at møde andre og nogle i andre aldersklasser end dem fra mit eget hold på akademiet, siger hun.

Udstillingen på Aros er i tre dele. Første og tredje del har været vist andre steder før, men anden del indeholder 11 helt nye værker, lavet specielt til Aros.

- Når jeg skal udstille, afpasser jeg værkerne efter rummet. Så jeg har været her på Aros og målt op. Inden jeg går i gang med værkerne, laver jeg en model i arkitektpap og tændstikker for at få en fornemmelse af, hvor meget værkerne vil fylde i rummet og hvor meget der er plads til. For variationen hænger jeg noget højt og sætter andre ting på gulvet, forklarer hun om udstillingen "Sif Itona Westerberg - Immemorial", som er hendes første soloudstilling og hidtil største i det hele taget.

Et af værkerne sættes sammen. Sif Itona Westerberg bruger mange redskaber. Foto: Hans Petersen
Annonce

Mytologiske skulpturer

Udstillingen indeholder mytologiske skulpturer, der handler om, hvordan den menneskelige påvirkning af naturen er accelereret. Klimakatastrofen lurer i horisonten.

Hendes værker har ofte referencer til antikkens udhuggede billedfriser eller middelalderens farverige ikoner. Her henter hun en stor del af sin inspiration.

Hendes værker kan genkendes i historiske marmorskulpturer. I blandingen mellem det industrielle materiale og det raffinerede håndværk opstår der en helt særlig kontrast.

- Sif Itona Westerberg læner sig op ad historiske traditioner med måden, hun hugger sine skulpturer på. Men fordi hun benytter et moderne materiale, bliver hendes kunst aldrig støvet eller fastlåst. Hun skaber i stedet et sitrende udtryk, der både formår at se tilbage og frem i tiden, siger museumsinspektør og udstillingsansvarlig Jakob Vengberg Sevel, Aros.

Annonce

En udstilling i tre akter

Udstillingen bliver vist i det 420 kvadratmeter store Focus-galleri på niveau 5 og er opdelt i tre akter.

Første akt, House of Dionysus, viser værker, der alle forholder sig til den græske mytologiske figur Dionysos, som var gud for vin og ekstase.

Anden akt er den helt ny værkserie Sawn Song, der tager udgangspunkt i den græske myte om Faeton. Som søn af solguden Helios forsøgte Faeton at styre sin fars solvogn, og det resulterede i, at han stak ild til himlen.

Her beskriver Sif Itona Westerberg Faetons ulykke som historiens første menneskeskabte klimakatastrofe.

Tredje akt består af værker fra serien Fountain, der blev vist på Tranen i Hellerup i 2019.

De er hybride væsner fra den europæiske middelalder er kombinereret med moderne genredigeringsteknologi. Den gør det muligt at krydse arter og blande væv og DNA på en måde, som man tidligere kun har kunnet drømme om.

Her ser Sif Itona Westerberg både tilbage og frem i tiden og forbinder middelalderen med moderne videnskab.

- Sif Itona Westerberg tager livtag med nogle af de store fortællinger, som danner grundlag for vores civilisation og kombinerer dem med moderne og fremtidige emner. Hendes værker udfolder de problematikker, der udspiller sig i en tidsalder, hvor grænserne mellem teknologi, menneske og natur synes at være udviskede, siger Jakob Vengberg Sevel.

Sif Itona Westerberg - Immemorial

  • Aros Aarhus Kunstmuseum: "Sif Itona Westerberg - Immemorial".
  • Udstillingen præsenterer mytologiske skulpturer, der handler om, hvordan den menneskelige påvirkning af naturen er accelereret, og hvordan klimakatastrofen lurer i horisonten.
  • Kan ses fra 1. oktober 2021 til 23. januar 2022. Focus-galleriet på niveau 5.


Annonce
Aarhus For abonnenter

Jonas fandt aldrig Nick den nat på havnen: - Der dør for mange. Vi bliver nødt til at overveje hegn

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Dagens corona-tal: Smitten spreder sig med stor hastighed, men der er også en god nyhed

Aarhus For abonnenter

Mennesker med magt: Her er Bente Byudvikling

Alarm 112

I røg og damp: Kontorer hos Billigblomst fik hjælp af brandvæsenet

AGF

AGF skal møde norsk mesterhold og svensk modstand på træningslejr

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Aarhus For abonnenter

Ny rådmand varsler flere slanke højhuse: Fortætning er ikke et skældsord - det kan være godt for byen

Debat

Dansk Erhverv er klar: Lad os sammen gå nye og grønne veje

Aarhus

10 millioner for nyt letbanestop til badegæster og skovture: Politikerne er positive, men fagfolk er ikke om bord

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Erhverv

Med millionopbakning er ny århusiansk hjælpe-app endelig i luften: - Vi skal være Europas største

Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Alarm 112

Videodagbøger kredser om masseskyderier selv om plan var droppet

Annonce