Annonce
Navne

Mørkets prins lever vaklende videre

Et langt liv i heavyrockens overhalingsbane er ikke gået sporløst forbi Ozzy Osbourne. Her på festivalen Copenhell i 2016 sammen med Black Sabbath. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Ozzy Osbourne har været helt på tinderne og totalt ude på overdrevet. Han anses som en fader til heavyrocken, men har også ført reality-tv til nye højder.

Et afbidt flagermushoved, mordforsøg på konen og tåkrummende reality-tv. Skandaler har altid klæbet til den britiske heavyrocker, Ozzy Osbourne, der fylder 70 år mandag 3. december.

Men "Prince of Darkness" har selv i perioder som næsten mere død end levende legende formået at bevare en varig verdensberømmelse.

Det stod der ellers ikke tatoveret på Ozzys knoer fra starten som søn fra et børnerigt engelsk arbejderhjem. Alligevel bankede han i spidsen for det banebrydende heavyorkester Black Sabbath gennem lydmuren i 1970 med et testoteronbrøl og et blodsprøjt okkultisme.

Selv da Ozzy i 1979 blev smidt ud af bandet på grund af dræberdruk og stofmisbrug, lykkedes det ham at rejse en succesrig solokarriere.

Ægteskabet med konen Sharon i 1982 forhindrede formentlig det endelige kollaps. Hun har holdt Ozzy i kort snor som en driftig manager. Da han i en rus forsøgte at kvæle hende og blev arresteret, lod hun ham slippe for tiltale. Fruens modkrav om afvænning reddede formentlig hans liv.

Karrieren fik ny luft, da MTV med serien "The Osbournes" tog reality-tv til nye højder. Her tøffede mørkets fyrste rundt i hjemmet som snøvlende tåbe i sutsko, mens familien kollapsede for øjnene af de dybt underholdte seere. Efter tre sæsoner var sønnen Jack på stoffer, datteren Kelly medicinmisbruger, og konen havde kræft. Da Ozzy næsten blev dræbt i en havetraktorulykke, stoppede festen i 2005.

Men serien gav karrieren nyt blod og sendte Ozzy Osbourne på turné både solo og sammen med Black Sabbath. Københavnske Copenhell havde æren af Ozzy så sent som i sommer som led i en lang verdensturné. Nu efter sigende den sidste. Her gav den da 69-årige Ozzy den som rockgud på vej til peddigrørsfletning, som Politiken skrev.

Mens Ozzys stemme svigter, så er familiens reality-talent intakt. Sharon Osbourne berettede således for nylig, at da hun for et par år siden havde mistanke om, at Ozzy var hende utro, stenede hun ham med sovepiller, indtil han tilstod alt. Hvorefter hun tilgav ham igen.

Annonce

Ozzy Osbourne

John Michael Osbourne er født 3. december 1948 i Aston, Birmingham, England. En ud af seks søskende i et dårligt stillet familie. Gik ud af skolen som 15-årig uden eksamen. Påtog sig en række løse job og blev involveret i kriminalitet, hvilket kostede ham en fængselsdom.Medstifter af heavy metal-bandet Black Sabbath i 1969 og medlem - forsanger - frem til 1979, hvor han blev ekskluderet som følge af stof- og alkoholmisbrug. Har dog gæsteoptrådt med bandet senere hen.

Indledte efter Black Sabbath-tiden en solokarriere.

Er blevet kendt som stjernen i et realityshow om ham og hans familie.

Har fem børn fra to ægteskaber.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Aarhus

26-årig dansker var i virkeligheden 45-årig inder: Falsk tandlægepatient afsløret af sit eget tandsæt

Annonce