Annonce
Udland

Macron om holocaust: Antisemitisme er ikke kun jødernes problem

Pool/Reuters
Stats- og regeringschefer mødes i Jerusalem for at mindes 75-året for befrielsen af kz-lejren Auschwitz.

Antisemitisme er ikke kun et problem for jøder. Det er først og fremmest et problem for alle mulige andre, siger Frankrigs præsident, Emmanuel Macron.

Han er torsdag sammen med en række stats- og regeringschefer i Israel.

De er der for for at mindes 75-året for befrielsen af den nazistiske koncentrationslejr Auschwitz. Det sker i holocaust-museet Yad Vashem i Jerusalem.

- Antisemitisme - og jeg vil sige det højt og klart - er ikke kun et problem for jøder. Nej, der er først og fremmest et problem for alle mulige andre, siger Macron.

Med i Israel er blandt andet USA's vicepræsident Mike Pence, Tysklands præsident, Frank-Walter Steinmeier, Ruslands præsident, Vladimir Putin, prins Charles fra Storbritannien og statsminister Mette Frederiksen fra Danmark.

I alt seks millioner jøder blev myrdet under Anden Verdenskrig. Langt de fleste i udryddelseslejre som Auschwitz, der lå i det sydlige Polen.

Alene i Auschwitz blev 1,1 millioner mennesker myrdet, de fleste jøder. Men også romaer og sovjetiske krigsfanger blev i stort talt henrettet.

Macron påpeger, at holocaust ikke må udnyttes til at "retfærdiggøre" had og splittelse.

Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, og USA's vicepræsident Pence var ikke desto mindre meget direkte med pege på skyldige i dag. Det er Iran.

- Det er det mest antisemitiske regime på planeten, siger Netanyahu, ifølge Reuters.

- Det er et regime, der åbent søger at udvikle atomvåben og at udrydde den eneste jødiske stat.

Pence minder om, at det er Iran, som "benægter holocaust som en del af statens politik og truer med at fjerne Israel fra landkortet".

Putin brugte lejligheden til at opfordre de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd - USA, Kina, Rusland, Frankrig og Storbritannien - til at samles til et topmøde i 2020, som skal handle om at "forsvare freden".

Tysklands præsident advarer om antisemitismen i Europa og hans eget land.

- Jeg ville ønske, at jeg kunne sige, at vi tyskere har lært af historien en gang for alle. Men det er jeg ikke i stand til at sige, lyder det fra Frank-Walter Steinmeier.

Han henviser til, hvordan en højreorienteret terrorist i efteråret kun blev hindret i en massakre i en synagoge i byen Halle, fordi en tyk og låst trædør holdt ham ude.

/ritzau/dpa

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Annonce