Annonce
Aarhus

Mad-året der gik: Her er årets bedst anmeldte restauranter

Århus Stiftstidende har året igennem anmeldt en restaurant om ugen - og det er der kommet både gode og mindre gode oplevelser ud af. Her har vi samlet de bedste af dem. Foto: Michael Svenningsen

52 madanmeldelser blev det til i 2018. Her har vi samlet de allerbedste af dem.

Annonce

AARHUS: Året igennem er det blevet til en del madanmeldelser i Århus Stiftstidende og på Stiften.dk - nogle af dem gode, andre af dem mindre gode.

Otte af de i alt 52 anmeldte restauranter gjorde det så godt, at de fik fem stjerner.

Det er dobbelt så mange som sidste år, hvor "kun" fire gjorde det til fem stjerner. Til gengæld har ingen restauranter i år hevet alle seks stjerner hjem. En bedrift, Domestic opnåede i 2017 - som den eneste.

Her har vi samlet de restauranter, der har fået de bedste anmeldelser i 2018.

Vestergade 51 - fem stjerner

Tarteletter med et tvist i Vestergade 51. Foto: Kim Haugaard

Madåret startede godt, da Morten Guldberg i årets første anmeldelse sendte fem stjerner i retningen af restaurant Vestergade 51.

Konceptet er koncentreret om det traditionelle danske køkken med smørrebrød til frokost og varme klassikere om aftenen - og det gjorde de godt, hvis man skal tro anmelderen.

"Det en særlig tilfredsstillelse at anmelde en restaurant, som overstiger forventningerne, en speciel tilfredsstillelse, når det sker så overbevisende, som Vestergade 51 formåede det," skrev han blandt andet, og tilføjede, at køkkenet kan sit kram, og transformeringen fra moderne gourmet til klassisk dansk tilsat fantasi og innovation er lykkedes på overbevisende manér.

Læs hele anmeldelsen her (for abonnenter).

Frederikshøj - fem stjerner

Foto: Axel Schütt

Vi skal ikke ret meget længere ind i januar, før anmelderen igen kunne sende fem stjerner efter en restaurant.

Denne gang var det Frederikshøj, der kunne sole sig i rosen.

"Frederikshøj er et fantastisk og på mange måder grænseløst spisested, men i niveauet over 5000 kroner for en aften med fuld pakke og halvanden vinmenu er forventningerne tilsvarende høje," skrev Morten Vilsbæk 14. januar.

Den sjette stjerne kunne det dog ikke blive til, og det skyldes ifølge madanmelderen blandt andet, at "stilen på Frederikshøj er let højtidelig med en konceptueret gæstfrihed, hvor man momentvis sidder med fornemmelsen af at være en gæst i rækken - en manglende forbundethed mellem gæst og restaurant - og med et bytteforhold på fem tusindkrone-sedler i forhold til en mageløs oplevelse er det kritisk."

Læs hele anmeldelsen her (for abonnenter).

Dauphine - fem stjerner

Foto: Jens Thaysen

Madanmelder Jacob Vestervig var i marts forbi Dauphine i Frederiksgade, og den oplevelse rystede fem stjerner af sig.

"Der er højt niveau på Dauphine. Ikke Michelin-stjerne-højt, men klassisk håndværk-højt, enkel og afslappet stil-højt. Der er stabilitet, der er fint tempo og så har stedet en fantastisk måde at få gæsterne til at føle sig afslappede og godt tilpasse," skrev han blandt andet, og sendte ros af sted til betjeningen, der var professionel, afslappet og vidende.

Læs hele anmeldelsen her (for abonnenter).

Slagterbørsen - fem stjerner

Rødbede med creme fraiche og gris på Slagterbørsen fik store roser fra madanmelderen. Foto: Flemming Krogh

Masser af kød-glæde på slagterbørsen, skrev anmelder Steffen Moestrup tilbage i april.

Slagterbørsen på Klostertorvet var ny i byen, men ikke desto mindre en anbefaling værd - hvis man altså er til kød, for det er det, der er i højsædet.

For 500 kroner får man to timer til at nyde tre retter mad samt fri vinbar. Ekstra timer kan tilkøbes for 150 kroner per time.

"Slagterbørsen har formået at kaste et nyt kort ind i spillet om det århusianske restaurationsudbud. Og det er altså lidt af et es, de har haft oppe i ærmet, og som nu kommer til syne i form af glimrende anretninger med udgangspunkt i fortrinligt kød. Vi byder stedet hjerteligt velkommen," lød det blandt andet fra Steffen Moestrup.

Læs hele anmeldelsen her (for abonnenter).

Ghrelin - fem stjerner

Den første restaurant på Aarhus Ø byder på høj kvalitet, solidt håndværk og fantastiske kulisser. Foto: Flemming Krogh

Nyåbende Ghrelin på Aarhus Ø kunne kort efter åbningen også sole sig i anmelderens ros.

"Vi var vilde med ærligheden, troværdigheden og den behandling, vi fik hele aftenen igennem, og Ghrelin er et velkomment pust i den øvre del af byens restaurant-scene, men ikke som et innovativt og eksperimenterende sted - mere en restaurant, hvor der bare er rigtig god mad og rigtig god vin - faktisk lige sådan, som ejerne også har præsenteret restauranten på forhånd," lød det blandt andet fra anmelder Jacob Vestervig, da han var forbi i maj.

Prisen var dog - på trods af niveauet - i den høje ende, og derfor blev det ikke til den sidste - og sjette - stjerne.

"Ghrelin er dog ikke helt oppe at blande sig med de store, men alligevel er prisen på 1.950 kroner lidt over niveauet på flere af byens Michelin-restauranter. Nogle af dem har for eksempel både syv og otte retters menuer, en enkelt helt op til 12, til omkring 1800 kroner alt inklusive," skrev Jacob Vestervig.

Læs hele anmeldelsen her (for abonnenter).

Carmel - fem stjerner

Foto: Michael Svenningsen

Endnu en relativt nyåbnet restaurant kunne i 2018 nyde fem stjerner og ros fra anmelderen.

Her er grøntsager i fokus, og kød, fisk eller fugl kan tilkøbes, hvis man ønsker det. Et koncept, der dog ikke skræmte anmelderen væk - tværtimod.

"Vi savnede ikke kød, vi fik farver, fine råvarer og masser af smag i elegante, enkle serveringer," skrev Morten Guldberg, der også havde en "udpræget trang til at komme igen".

Læs hele anmeldelsen her (for abonnenter).

Varna Palæet - fem stjerner

Varna er ikke blot centrum for et utal af bryllupper, men har også en lille a la carte-del, der på sikker vis laver fransk inspireret mad. Foto: Axel Schütt

Fem stjerner blev det til, da Morten Guldberg i oktober var forbi Varna Palæet.

"Enevoldsens køkken vinder næppe Michelin-stjerner til Aarhus (selv om adskillige Michelin-restauranter i Frankrig følger samme linje uden at gøre det bedre), men han repræsenterer fortsat øverste niveau i det klassiske køkken, og med udviklingen i Aarhus over et tiår eller to, er han næsten alene om at opfylde behovet, når trangen til det ægte dansk/franske i luksusudgaven melder sig," skrev han blandt andet og sendte ros af sted til særligt maden, der er "klassisk dansk/fransk med et lille bitte tvist laves næppe meget bedre i hverken Aarhus eller i resten af kongeriget," men også tjeneren, der "havde styr på både mad og vin samt overskud til smil og opmærksomhed, så snart vi gjorde tegn."

Læs hele anmeldelsen her (for abonnenter).

Prés - fem stjerner

Der er masser af krinkelkroge og finurlige steder i den store kælder under Norsminde Kro. Foto: Michael Svenningsen

Årets sidste toppræsenstation fandt vi på Prés, der har hjemme under kælderen ved Norsminde Kro i Odder.

Norsminde Kro har i efteråret lanceret sin gourmetafdeling under nyt navn for at undgå forvirring og forveksling i forhold til kroens brasseri - og besøget skuffede ikke.

"Près slutter sig til den lille samling lokale restauranter, som ikke blot bekender sig til klassiske, franske idealer, men som også praktiserer filosofien uprætentiøst og med glimt i øjet uden på nogen måde at svigte håndværket," lød det fra Morten Guldberg, der kun havde ros til overs for både mad og betjening.

Seks stjerner blev det ikke til - men næsten.

Læs hele anmeldelsen her (for abonnenter).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Livsstil

Sådan føles det at blive gammel

Annonce