Annonce
Aarhus

Mad skal spises - ikke smides ud: Netto uddeler julemad til 100.000 udsatte danskere

Netto uddeler 24. december overskudsmad fra deres lukkede butikker til organisationer og frivillige, der står for at holde julearrangementer for udsatte danskere. Foto: Vibeke Volder

Et projekt mellem FødevareBanken og Netto skal sikre, at butikkens overskudsmad ikke ender i skraldespanden. I stedet skal de godt 50 tons mad uddeles til frivillige ildsjæle og organisationer, der hjælper udsatte danskere i julen.

AARHUS: Når Netto-butikkerne lukker ned 23. december og sender de ansatte hjem for at fejre jul, er der stadig meget mad tilbage, som ikke er blevet solgt.

Det mad vil Netto juleaftensdag uddele til frivillige ildsjæle og organisationer, der hjælper udsatte danskere i julen. På den måde kommer maden til at gøre gavn hos julearrangementer landet over.

Er man en af dem, der arrangerer julearrangementer for udsatte århusianere, vil der dermed blive mulighed for at få overskudsmad fra en af Nettos butikker.

- Vi har stor respekt for de mange organisationer og helt private mennesker, som vælger at gøre julen til noget særligt for de danskere, der er i klemme i julen. I Netto mener vi, at fødevarer skal ende som måltider og ikke som affald, siger Brian Seemann Broe, landedirektør i Netto.

Man forventer, at der kommer til at være 40 ton mad til overs, og det vil svare til cirka 100.000 julemåltider til udsatte danskere.

Det tal er beregnet ud fra de seneste års mængder af overskudsmad fra Nettos helligdagslukkede butikker.

Annonce

Sådan ansøger du eller din organisation om overskudsmad til jularrangementer


  • Alle danske organisationer og frivillige ildsjæle, der arbejder med at skabe julearrangementer for udsatte, eller kunne tænke sig at lave et arrangemet denne jul, kan inden 12. december 2018 søge om at få del i de godt 40 ton madvarer på netto.dk/juledonation.
  • Organisationer kan desuden på info@fødevarebanken.dk søge om at få madbilletter i Aarhus, Odense og København, som de kan dele ud til deres brugere. Brugerne vil så selv juleaftensdag kunne fylde to juleposer med mad til en komplet julemiddag i udvalgte Netto-butikker.

Gratis mad til julearrangementer

Projektet er kommet i stand i samarbejde med FødevareBanken, en non-profit organisation, der bekæmper madspild og madfattigdom i Danmark.

- Vi er ude i hele landet hver dag, hvor vi leverer mad til udsatte, og vi oplever desværre, at der bliver flere og flere udsatte familier i Danmark, som kæmper med at få hverdagen til at hænge sammen, siger Karen-Inger Thorsen, administrerende direktør i FødevareBanken.

Over hele landet er der frivillige organisationer eller helt private mennesker, der stabler julearrangementer på benene for dem, der ikke har så meget.

- Vi vil gerne støtte ved at give maden til disse arrangementer. Sådan kan vi bidrage til, at dem, der har rigtig meget brug for det, også kan mærke det er jul, siger Karen-Inger Thorsen.

Maden er gratis, og for at få fingrene i noget af det til sit arrangement, skal man søge på www.netto.dk/juledonation. Hjælpen uddeles fra tre byer, heriblandt Aarhus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Udsigt og indblik: Den nye nationalparkdirektør har stået på toppen af Kilimanjaro og mæglet mellem offer og gerningsmand

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

112

19-årig kvinde røvet midt om natten: Elefanthuer skjulte røvernes ansigt

Annonce