Annonce
Aarhus

Madanmeldelse: Brasserie i særklasse

Restaurant ET tilbyder en af Østjyllands mest ambitiøse og professionelle brasserie-oplevelser. Foto: Axel Schütt

Restaurant ET på Åboulevarden leverer en af Aarhus? bedste gastronomiske totaloplevelser.

Restaurant ET leverer en af Østjyllands mest ambitiøse og professionelle brasserie-oplevelser. Maden er klassisk fransk, betjeningen dybt passioneret og regningen helt acceptabel.

Annonce
Forrettens koldrøgede laks med rødbede, jordskok, rygeost og vagtelæg tager sig godt ud.

Lad os gøre kort proces fra start: Restaurant ET levere utvivlsomt en af byens bedste totaloplevelser. Og når der skrives totaloplevelse og ikke blot madoplevelse, er det fordi, at både vinkort, betjening og atmosfære er lige så herlig en oplevelse som maden selv.

Restaurant ET

 • Åboulevarden 7, 8000 Aarhus C.
 • Tlf. 86 13 88 00
 • www.restaurant-et.dk
 • Åbningstider:
  Mandag?lørdag:
  kl. 12.00-15.00 & kl. 17.30-22.00
  Søndag lukket.
  Restauranten holder dog åbent for selskaber.

Restaurant ET kan bedst oversættes som en ambitiøs og kompromisløs frankofil brasserie-oplevelse med særdeles professionel og fokuseret betjening. Men bogstavelig talt kan Restaurant ET også oversættes fra fransk til »Restaurant Og«, fordi Restauranten også fungerer som vinbar. En vinbar som i øvrigt tager udgangspunkt i en af byens vel nok mest ambitiøse franske vinkældre.

Men Restaurant ET er mere end bare elegance fra det franske køkken. For betjeningen er second to none og stærkt medvirkende til at skabe den professionelle og passionerede atmosfære, der er rundt omkring køkkenet, som er centralt placeret i restauranten. Herudfra bevæger tjenerstaben sig i elegante og præcise vendinger med tallerkenerne sikkert balancerende på armene. Alt imens de deler kærligt og rundhåndet ud af deres vinkundskab. Såfremt man skulle være så heldig at få et bord nær køkkenet, kan man ligeså opleve køkkenets kokke arbejde minutiøst og med stor akkuratesse på flere af aftenens serveringer. Det er lidt den samme oplevelse, som når det store wienerorkester virkelig folder sig ud.

De franske klassikere

Menukortet på Restaurant ET er hovedsagelig karakteriseret ved traditionelle franske brasserie-retter. Her fås klassikere som østers »perle blanche«, moules marinières, rørt oksetatar efter Michel Michaud, steak frites og creme brulée.

Menukortet er baseret både på en sympatisk prissat treretters menu og muligheden for at gå a la carte. Restaurant ET er ikke et sted, hvor man spiser mange retter. Til trods for at atmosfære og kulisse absolut kunne indikere et menukort bestående af både seks, syv og otte retters menuer. Til dette er anretningerne simpelthen for store. Helt efter brasserie-tankegangen - dog her i lidt mere ekstravagant stil.

Derfor blev det også kun til tre retter hver for min ledsager og jeg denne fredag aften. Som i øvrigt (naturligvis) var fuldt booket op. For at komme ordentlig rundt i det appetitvækkende menukort gik min ledsager menuvejen, mens undertegnede lukrerede på muligheden for at håndplukke direkte a la carte.

Inden servering af forretterne nød vi et glas tør Cremant d' Bourgogne, Blanc de blancs med god fylde og en forfinet frisk smag. Hertil lidt snacks bestående af hjemmelavede chips, saltede mandler og hjemmebagt brød.

Kort herefter kom aftenens første, store, mundfuld. På ledsagerens side, menu-forretten, bestående af fin sart og fersk smagende koldrøget laks i fin sammensætning med mandolintynd rødbede og jordskok samt sprød malt, rygeost, confiteret citron og vagtelæg. En visuel flot anretning med god balance mellem den sarte laks og det fedmefuld og røgfulde fra rygeosten, den lette sødme fra bederne og den friske syre fra citronen.

På undertegnedes side var der også glade dage. Omend en anelse mere traditionelle dage. Her blev der nemlig serveret en klassisk fiskesuppe med sprøde croutoner, aioli og revet gruyère. Fiskesuppen, som var kogt på jomfruhummer og torsk, havde fået tilsat fine stykker torsk og muslinger. God cremet konsistens med masser af dybde og intensitet. Lige ud af Marguerit-ruten, men alligevel en af de bedre fiskesupper til dato.

I glassene delte vi begge en sprød og syrlig Riesling Villes Vignes fra 2011 med en ren og mineralsk smag af blomster og flint. En bestemt værdig modspiller til begge anretninger. Til vinkortet skal det i øvrigt pointeres, at Restaurant ET differentierer sig meget positivt fra de fleste andre århusianske restauranter. Her er det nemlig muligt at få de fleste vine i både halve og glasvise udgaver uden, at priserne stiger relativt. Det er med andre ord muligt at prøvesmage noget af det mere ekstravagante på vinkortet uden, at man går hjem med en skamskudt pengepung.

De tunge hovedretter

Efter en velafstemt ventepause var det blevet tid til aftenens særdeles velproportionerede hovedretter. På undertegnedes side klassisk schnitzel holstein mens menuhovedretten bestod af culottesteg. Sidstnævnte ankom pænt i ledtog med grønt, sauce supreme, risotto på perlebyg, svampe og friturestegte løg. Culotten var smørmør, rosastegt og med masser af saft og blev på fornem vis supporteret af en fedmefuld bygotto med fint bid og en let cremet sauce supreme. Hertil fungerede det friturestegte løg i øvrigt glimrende til at give en knasende løget afrunding på retten.

Samme balancerede velsmag karakteriserede heldigvis også undertegnedes schnitzel holstein. Retten har desværre oplevet en regulær deroute herhjemme de senere år og associeres vel for de flestes vedkommende primært med bløde pommes frites og skiferier. Det er naturligvis en skam, og derfor glæder det også varmt, at Restaurant ET virkelig formår at gøre denne hofret ære.

Udover en velstegt og velpaneret schnitzel bestod retten af de sædvanlige ledsagere, spejlæg, fine ansjosfileter og stegte kartofler. Garnituren kan variere efter smag og behag, men Restaurant ET's udgave med blancheret broccoli og en velsmagende løgpuré var absolut en positiv oplevelse.

De fleste vil som sagt formentligt påstå, at retten høre 90'erne til, men når man får den så velafbalanceret som i dette tilfælde, er det en sand fornøjelse. Her er det syrlige og fedmefulde fra sauce bearnaise, det saltede fra ansjoserne, masser af bid fra små sprøde kartofler og et saftigt og mørt stykke schnitzel. Det holder hele vejen.

Til begge retter var der i glassene en saftig klassisk Crozes Hermitage 2011 fra Domaine Jean-Louis Chave lavet på druesorten syrah. En elegant og ren smag med god, mørk dybde samt toner af peber, urter og bær. Ikke nogen kompleks vin men en fin modspiller til både culotten og schnitzlen.

For begge hovedretter skal det i øvrigt pointeres, at det var nødvendigt at levne, for retterne serveres virkelig i store størrelser. Det er naturligvis også stærkt medvirkende til, at man ikke kan få fire, fem eller seks retters menuer på Restaurant ET til trods for, at køkkenet utvivlsomt har kompetencerne til at køre det helt overdådige menuarsenal frem.

Suveræne desserter

Efter lidt bestilt pausetid var det endelig blevet tid til at begive sig ud i Restaurant ET's lækkerbisken af et dessertkort. Er man fan af desserter og det franske køkken, er Restaurant ET formentlig noget nær toppen i Aarhus. Her er det de helt traditionelle retter som creme brulée, ostebord og lun chokoladefondant som huserer. Det lyder måske ikke af det store. Men bl.a. creme bruléen fås med garanti ikke bedre andre steder i byen. Ligesådan består ostebordet også af et regulært bord, som tjenerne pænt manøvrerer rundt i restauranten, og hvor gæsterne selv har mulighed for at vælge til en fast stykpris.

For undertegnede blev det dog ved creme bruléen, hvis opskrift i øvrigt står skrevet på væggen med store bogstaver. Ganske sympatisk. Denne ankom med en fin nøddebrun sukkertop med et perfekt knæk ned til den meget velsmagende vanillecreme. Her kan det tydeligt smages, at der bliver brugt rigeligt med ægte polynesisk vanille, og det er kronen på værket. Det er simpelt, men helt efter bogen.

Mere kompleksitet var der at spore på ledsagerens tallerken, men også endnu mere velsmag. Her var der nemlig en mørk og kraftfuld chokoladekage i ledtog med en cremet og intens chokolademousse, kirsebærsorbet, amarena kirsebær, coulis og god crumble fra hasselnødder. En herlig anretning med en god bitterhed og kraft fra chokoladen og en sommerlig sødme fra kirsebærrene. En perfekt afslutter på den velsmagende menu.

Restaurant ET er uden tvivl en af Aarhus bedste madoplevelser. Vi bonger ikke helt igennem på skalaen, men kombinationen af velsmagende mad, ambitiøse vine og professionel og kompetent betjening skaber en atmosfære og nogle rammer, som få andre restauranter kan være med på. Og til en samlet pris på 1.152 kroner for to gange tre retter, et glas hvidvin og en halv flaske rødvin er vi næsten ude i et røverkøb. Derfor lander vi naturligvis også på fem velfortjente stjerner og et par krydsede fingre for, at den nye Michelinguide »Nordic Cities 2015« kan kaste en Bib Gourmand af sig.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce