Annonce
Norddjurs

Madkunstner sætter fokus på måltidet: 'Carnevale' er en forestilling med kød på

Under "Genopdag", Europæisk Kulturregions kulturfestival, sætter kok og madkunstner Jakob Vinkler fokus på kød i "Carnevale", der er en forestilling i to akter med mad, musik og performance. Foto: Gorm Branderup
Kokken og madkunstneren Jakob Vinkler står bag en ny biennale med fokus på måltidet. Biennalen besøger flere steder i regionen som en del af Europæisk Kulturregions kulturfestival, Genopdag.
Annonce

AARHUS: I 2017 præsenterede kokken Jakob Vinkler publikum for det omrejsende madcirkus "Fish-a-deli Circus", en begivenhed der på poetisk vis blandede mad og performance i et cirkustelt, for at sætte fokus på nogle af de fisk, som ellers aldrig når til middagsbordet.

Lige nu er "Genopdag", Europæisk Kulturregions kulturfestival, i fuld gang i hele regionen, og denne gang har Jakob Vinklers omdrejningspunkt været kød.

Hvordan kødet bliver iscenesat, kan publikum opleve i "Carnevale", der er en madperformance i 12 tableauer. Som navnet antyder, søger forestillingen inspiration i karnevallet. Her er måltidet sat i en dramaturgisk fortælling i samarbejde med kunstnere som forfatter og billedkunstner Kasper Hesselbjerg, visuel kunstner Signe Klejs og scenograf Mie Dinesen. Musikken i forestillingen bliver leveret af violinisten Marius Ungureanu og lige som i "Fish-a-deli Circus" kan publikum opleve performerne Max Bering og Gitte Kielberg på scenen.

- Jeg har længe fulgt med i de mange debatter omkring kød, men har ofte oplevet debatten meget sort hvid. Med denne forestilling har jeg haft lyst til at begive mig ind i kompleksiteten omkring kød. Det forhold vi har til dyr og som mennesker det at spise dyr. Hvordan vi er vant til at se kød i pakker af 400 gram i køledisken og ikke tænker natur og helhed ind i det, forklarer Jakob Vinkler og fortsætter:

- Forestillingen skal ikke give et svar, men mere få publikum til at reflektere derfra hvor de står. Det er det interessante ved at koble måltidet og kunsten som greb, fortæller han.

Måltidets Biennale

"Måltidets Biennale" finder sted til og med 15. juni som en del af "Genopdag", Europæisk Kulturregions kulturfestival.

Omdrejningspunktet for biennalen i 2019 er 'tid og måltid'.

  • "Carnevale" 6. og 7. juni på Sostrup Slot, Gjerrild: En forestilling inspireret af karneval opbygget i 12 sanselige tableauer omkring kød.
  • "Måltiden og Måltidet - et symposium", 6. og 7. juni, Søballegaard, Elbjergvej 13, Knebel: Har vi tid til at spise (sammen)? 24 timers samskabende eksperimenter og involvering. Forskere, kunstnere, kokke og branchefolk udvikler måltidens værdi i fremtiden og nutiden.
  • "Bålfestival", 7. til 9. juni, Karpenhøj Naturcenter, Knebel: Tredages bålfestival i Mols Bjerge med natur, fællesskab og måltider skabt over og omkring bålet.
  • "Du må ikke lege med maden, du skal, (for dato se www.iomeals.dk): Måltidsworkshop i børnehøjde om tid, måltider og det at dele og skabe i fællesskab.
  • Workshop, Rosensgade 11, Aarhus: En 36 timers udvikling af tre måltidsinstallationer der kan opleves i haven til Kunsthal Aarhus under biennalens finale 15. juni.
  • Finale, 15. juni, Kunsthal Aarhus: En eksperimenterende kunstevent i samspil med Kunsthal Aarhus og en række kunstnere der alle udforsker måltidet. Fællesspisning af Jazz og Måltidsvenner.

Se mere på www.iomeals.dk

Annonce

Fokus på måltidet

Kokken, der har base i Ebeltoft, er idémanden bag flere måltidsprojekter i Region Midtjylland og stifter af Institute of Meals på Djursland.

Sammen med Food and Culture Studies (FOCUS) og Europæisk Gastronomi Region står Institute of Meals også for 'Måltidets Biennale', som "Carnevale" er end del af.

Her kan publikum gennem en række events, udstillinger og symposier opleve hvordan kunstnere, kokke og forskere samarbejder om at bruge måltidet som udtryksform.

"Måltidets Biennale" finder sted frem til 15. juni. Se mere om de forskellige arrangementer i faktaboksen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce