Annonce
Aarhus

Madrester, mundbind og flasker: Aarhus vågnede til massivt affaldssvineri i Botanisk Have og Rådhusparken

God morgen Aarhus. Søndagens morgengæster i Rådhusparken og Botanisk Have blev mødt af store mængder affald, der hang ud af overfyldte skraldespande og var spredt på græsarealer samt stier. Foto: Henrik Ask
Forårstemperaturer er lig med mange gæster i byens grønne områder. Søndag morgen var det kedelige facit til få øje på, da masser af affald lå spredt i Botanisk Have og Rådhusparken. Ikke mindst emballage fra take away-mad fyldte meget.

AARHUS: Krøllede mundbind, tømte flasker, øldåser og masser af snasket emballage fra burgere, sushi og andre former for take away.

Den slags affald lå søndag morgen spredt i Rådhusparken og Botanisk Have i Aarhus.

I Rådhusparken kunne flere af bænkene ikke bruges på grund af klistrede klatter af ketchup, ligesom revner i bænkenes siddeflader var brugt til at klemme beskidte servietter og tømte slikposer ned i.

Annonce

Svineriet var værst omkring de overfyldte affaldsspande. Men der lå også affald på en række af Rådhusparkens stier, hvor morgengæster måtte gå slalom for at undgå at træde på eksempelvis efterladte poser fra take away-mad.

- Aarhus Kommune har et ansvar for at se på skraldespandenes kapacitet. Men vi kan grundlæggende ikke løse udfordringen med affald på de grønne områder uden, at gæsterne helt naturligt rydder op efter sig selv og har en følelse af ansvar for byrummet. Den findes desværre ikke hos alle, siger Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og Miljø, Aarhus Kommune.

Det fælles ansvar

Problemerne med store mængder affald i parker og andre grønne områder i Aarhus er ikke nye.

Men udfordringen har haft vokseværk i forbindelse med corona-situationen, hvor mulighederne for at samles indendørs er blevet stærkt begrænsede.


Jeg må samtidig understrege, at en fyldt skraldespand ikke er en undskyldning for bare at smide sit affald.

Bünyamin Simsek, rådmand


Sidste år styrkede Aarhus Kommune indsatsen for at forebygge svineri med affald i byens grønne åndehuller. Der er blandt andet købt flere skraldespande og indført hyppigere tømninger.

Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og Miljø, Aarhus Kommune, forklarer, at der løbende arbejdes på at ramme det rigtige antal og den rigtige type skraldespande på byens grønne arealer. Foto: Axel Schütt

Alligevel var skraldespandende i Rådhusparken overfyldte søndag morgen.

- Det er kommunens ansvar, og vi følger samt justerer løbende behovet for skraldespande samt tømninger på de grønne områder. Men jeg må samtidig understrege, at en fyldt skraldespand ikke er en undskyldning for bare at smide sit affald. Det er almindelig god opdragelse, at man så tager affaldet med sig til en anden skraldespand, understreger Bünyamin Simsek.

Annonce

Affald avler affald

I søndagens bunker af affald i Botanisk Have og Rådhusparken fyldte emballage fra take away-mad rigtigt meget.

På grund af corona-nedlukningen af spisesteder har det længe været populært at hente eller bestille mad, og forbruget af engangsbestik, plasttallerkener, papkopper, pizzabakker og burgerbakker var i den grad synligt i de to grønne områder.

Foråret er en smuk tid i Rådhusparken i Aarhus. Men søndag morgen var parkens udseende skæmmet af store mængder affald. Situationen var den samme i Botanisk Have. Foto: Henrik Ask

Paradoksalt nok var søndag også dagen, da Danmarks Naturfredningsforening gennemførte den årlige skraldeindsamling. Det skete med fokus på netop engangsemballage.

Projektleder Charlotte Juul fra naturfredningsforeningen oplyser, at de foreløbige indberetninger fra blandt andet153 indsamlingshold i Aarhus peger på en markant stigning i omfanget af efterladt take away-emballage og brugte mundbind i natur- og parkområder.

Ifølge Charlotte Juul avler affald mere affald.

- De fleste er mindre tilbøjelige til at kaste affald i et pænt og rent natur- eller parkområde. Men når der først begynder at se beskidt ud, så har mennesker en tendens til at være mere ligeglade. Derfor arbejder vi også meget forebyggende i forhold til at gøre børn og unge bevidste om konsekvenserne af at efterlade affald, siger hun.

Annonce

Problem med vokseværk

Et af Aarhus Kommunes våben mod affaldssvineri er det kommunale initiativ "Ren By Aarhus".

I 2019 har Ren By indledt et samarbejde med organisationen "Hold Danmark Rent" om at kortlægge henkastet affald mere end 20 udvalgte steder i Aarhus. Det sker med henblik på at få viden om, hvor der ligger meget affald, og hvilke typer der lægges.

Søndag morgen vidnede en tom flaske ovenpå en skraldespand om, at der natten til søndag var blevet festet i Rådhusparken i Aarhus. Foto: Henrik Ask

Indsatsen hviler blandt andet på en opgørelse for i de seneste to højsæsoner for affald.

Opgørelsen fortæller om en stigende udfordring. I sommeren 2017 indsamlede Teknik og Miljø 79 ton affald fra affaldsstativer, gader og torve. Det tal steg til over 100 ton i 2018.

En Ren By-undersøgelse lavet af Epinion viste i 2019, at 75 procent af borgerne i Aarhus Kommune er enige eller meget enige i, at affaldsmængden er et stigende problem i byen.

- Vi investerer enorme summer i en grøn omstilling af Aarhus. Men vi må ikke glemme de helt jordnære ting, som bare at rydde op efter os i den lokale park. Tingene hænger sammen, understreger Bünyamin Simsek.

Søndag morgen holdt fuglene afterparty i Rådhusparken i Aarhus. Der var masser af affald i parken, og krager, måger og andre fugle kastede sig over forskellige madrester. Foto: Henrik Ask
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce