Annoncørbetalt indhold

Mads sender folk mod jorden fra 43 meters højde

Det er et helt særligt job at være operatør i Sky Tower. Her skal man kunne navigere blandt nervøse sjæle og vovehalse højt oppe i luften.

Annonce

- Træk bare nu. Gør det nu.
- Nej, vent....

21-årige Frederik fra Aarhus hænger i en tynd snor 43 meter oppe i luften.

Overfor ham står 22-årige Mads Grill Mousing. Han er nysgerrig og stiller spørgsmål. Om Frederiks uddannelse, hvor han bor, hvem han er.
Frederik svarer usammenhængende, næsten lidt febrilsk. Han hiver efter vejret.

Midt i et svar trækker Mads i snoren, og den tråd, der holdt Frederik oppe, giver slip.
Den 21-årige aarhusianers krop accelererer hurtigt og styrter mod jorden.

Han vil gerne skrige, men han kan ikke. Han vil gerne bevæge sig, men hans krop er frosset. Han vil gerne gøre et eller andet. Bare reagere på det ubehagelige, der sker. Men han er ikke i stand til det.

Han falder frit i luften. 10 meter, 20 meter. Hvornår stopper det? Faldet føles uendeligt - selvom han hamrer med omkring 100 kilometer i timen mod jorden.

Faktisk er der bare gået omtrent to sekunder, da han pludselig mærker sikkerhedsnettet, der omfavner hele hans krop og bremser det frie fald.

Lettelsen, forløsningen, begejstringen skyller ind over hans krop. Han klarede det.

En ekstrem oplevelse

Det er på alle måder en ekstrem oplevelse at lade sig falde fra Tivoli Frihedens Sky Tower. Det ved ikke mindst Mads Grill Mousing, der på tredje år er operatør i tårnet, som er noget af det mest vovede, man finder i de skandinaviske forlystelsesparker.

Det kvadratiske tårn gør det muligt for gæsterne at opleve et frit fald på 30 meter. Der er ingen elastik i benene, ingen faldskærm, der slår ud - bare et frit fald fra toppen af landets næststørste by.

- Det er en helt vild fornemmelse at falde frit. Kroppen tror, at du skal dø nu, så den reagerer ved at udsende en masse adrenalin. Det giver et kæmpe sus, som man ikke kan få så mange andre steder, fortæller Mads Grill Mousing.

Det er et usædvanligt arbejde at være tårnoperatør. Mest af alt, fordi han arbejder i 43 meters højde.

En berusende udsigt

Når man står på jorden foran tårnet, ser det måske ikke så voldsomt ud, men tager man turen i elevatoren op, så er fornemmelsen en helt anden.

- Der er rigtig mange, der bliver overrasket over, hvor højt oppe det egentlig er, fortæller operatøren, der også er studerende på byens handelshøjskole.

Udsigten er berusende. Man kan lade blikket vandre ind over det nærliggende Aarhus Stadion videre til Marselisborg Slot, de omkringliggende skove og ud mod Moesgaard Museum. Eller man kan skue ud over bugten, hvor en Aarhus-Odden-færge er på vej ud. Man kan fornemme en summen over byen. Rådhustårnet, domkirken, det voksende antal højhuse. Eller man kan, hvis man kommer på det rigtige tidspunkt, nyde den lave sol over Aarhus.

- Når jeg har sendt en gæst ned i nettet, så har jeg lige nogle sekunder deroppe alene, før jeg tager ned for at hente den næste gæst. Der står jeg bare og nyder udsigten. En solnedgang over Aarhus eller måske udsigten over bugten. Det vænner jeg mig aldrig til, fortæller Mads Grill Mousing.

Gæsterne skal beroliges

Tårnet gjorde sin entre i den aarhusianske forlystelsespark i 2001, og siden dengang har tusindvis af vovehalse ladet sig falde frit.

Men det er bestemt ikke uden rystende hænder og bævrende stemmer, at det sker.

Derfor er det også operatørernes fineste opgave - foruden at holde det høje sikkerhedsniveau i hævd - at berolige de mange gæster, når de har besluttet sig for en tur i højden.

- Vi forsøger at ramme den tilstand, som gæsterne er i. Hvis vi kan mærke, at de er meget nervøse, så forsøger vi at berolige dem, fortæller Mads Grill Mousing.

Og det er ikke bare et spørgsmål om at sørge for, at gæsterne ikke kigger ned på jorden. Der skal også small talkes.

- Det handler om at holde en samtale kørende. Jeg fortæller, hvad der skal ske, stiller spørgsmål om deres familie eller job eller lignende eller fortæller måske en joke. Når de hænger i snoren, så forsøger jeg også at holde en samtale kørende, og så trækker jeg lige pludselig i snoren, når de ikke forventer det, fortæller Mads Grill Mousing.

Børnene stirrede olmt

En af de mere pudsige episoder oplevede han, da en udenlandsk familie gæstede tivoli. Det var moren i familien, der skulle prøve tårnet, og hele familien fulgte med op i 43 meters højde for at følge faldet.

Mads Grill Mousing gjorde, som han plejer, og moren fik oplevelsen med at styrte mod jorden og alligevel blive grebet af sikkerhedsnettet.

- Problemet var så, at børnene, der ikke var så gamle, havde ikke helt forstået, at det hele var for sjov. De troede, at jeg havde slået deres mor ihjel, så de stod og kiggede noget olmt på mig hele vejen ned i elevatoren. De klarede dog op, da deres mor stod med et stort smil, da vi kom ned, fortæller Mads Grill Mousing.

Wall of shame

I et lille kontrolrum i forbindelse med tårnet har operatørerne en såkaldt "Wall of shame" hængende. Det er en opgørelse over hvilke operatører, der har måttet følge flest gæster ned igen, og der er stor prestige forbundet med at give gæsterne en god oplevelse.

- Det sker, at folk fortryder, når de kommer op, og der handler det for os om at få folk til at føle sig tilpas og trygge, så de ikke afbryder. Det betyder meget for os, at folk får en god oplevelse, og at de gennemfører det, siger Mads Grill Mousing.

Men det sker også, at der kommer erfarne folk i tårnet, og så er udfordringen en helt anden.

- Så skal vi forsøge at gøre det spændende for vedkommende, så de kan mærke suset, selvom de måske har prøvet det før. Det kan man gøre ved at lægge en lille "ups" ind. Vi siger eksempelvis noget med, at der er problemer med nettet, og de må ikke falde nu, og så udløser vi alligevel snoren. Det giver lige et ekstra sus. Når de så er kommet ned, så forklarer vi, at alt naturligvis var, som det skulle være, fortæller operatøren.

Han ser frem til inden længe at kunne byde på en ny feature i tårnet, når det bliver muligt at springe såkaldt tandemspring, hvor man er to, der falder sammen.

Det kræver uden tvivl også, at man har nerver af stål.

Denne artikel er sponsoreret af Tivoli Friheden, som sætter fokus på muligheden for spændende og grænseoverskridende oplevelser.

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.