Annonce
Byudvikling

Mads var en af de første, der flyttede til Nye: - Ringede man efter en taxa, ringede de tilbage og var sure - ingen GPS kunne finde os

- Vi var fem familier, som kendte hinanden rigtig godt, der købte huse herude samtidig, lyder det fra Mads Kjeldsen, som var en pioner og en af de første, der flyttede til Nye i det nordlige Aarhus. Et sted som med tiden vil blive en ny bydel med plads til 10.000-15.000 mennesker. Foto: Mette Marie Birch Breuning
Det er lidt over tre år siden, at Mads Kjeldsen og hans familie flyttede til Nye. Den første vinter var der bælgmørkt, og familien boede på en byggeplads. Men processen har været spændende, og fællesskabet har fyldt meget fra begyndelsen.

AARHUS: I begyndelsen var det bare en bakketop med udsigt til byen, havet, havnen og Egå Engsø. Nu er det en by under konstant opbygning med byskilt, købmand og inden længe en stor daginstitution.

En af dem, der har boet i Nye siden den spæde start, er Mads Kjeldsen. For lidt over tre år siden flyttede han og familien som nogle af de allerførste til området.

- Vi var fem familier, som kendte hinanden rigtig godt, der købte huse herude samtidig. Det var også derfor, at jeg turde at flytte herud. Det var på en eller anden måde lidt et sats, men vi tænkte: Worst case, så bor vi på en pløjemark udenfor Aarhus, men i det mindste bor vi sammen, siger Mads Kjeldsen til det nye hyperlokale medie, LystrupLIV.

Annonce

I starten var det meget nemt at lære de andre at kende, for vi stod ligesom alle ude ved sandkassen med vores børn og frøs, og så kunne vi lige så godt snakke sammen. Det fungerede meget godt.

Mads Kjeldsen, beboer i Nye

Efter mange år i lejligheder i henholdsvis Aarhus og København lå det ikke i hans planer, at han skulle flytte væk fra byen. Den første gang han besøgte Nye, eller det vil sige, det der senere hen er blevet til Nye, var han heller ikke imponeret.

- Vi kørte herud og kiggede på marken, og så tænkte jeg: Her skal jeg i hvert fald overhovedet ikke bo. Det er helt sikkert, fortæller Mads Kjeldsen.

Plantefællesskab og højtidsudvalg

Men førstehåndsindtrykket blev hurtigt erstattet af tanken om luft, grønne områder og legepladser til børnene. Og så selvfølgelig fællesskabet med vennerne, som også ville flytte med.

Familien valgte derfor at reservere et af de huse, som skulle bygges i Nye, og det hus bor de i den dag i dag. Det er et rækkehus i to etager med terrasse både foran og bagved. Rækkehuset ligger i et af fem længehuse, og de grønne arealer omkring byggeriet er fælles.

Huset, som Mads Kjeldsen og hans familie bor i, er bygget i træ. De kunne selv vælge, om de ville købe huset med eller uden køkken, men derudover var alt bestemt på forhånd. Foto: Mette Marie Birch Breuning

- Jeg synes virkelig, at husene er fede. Vi er helt vildt glade for det. Det er nogle lyse, dejlige huse, og de har truffet nogle gode beslutninger rundt omkring, siger Mads Kjeldsen.

Og netop fællesskabet, både med vennerne og de nye naboer, har betydet meget for familiens valg om at flytte til Nye, forklarer Mads Kjeldsen:

- I starten var det meget nemt at lære de andre at kende, for vi stod ligesom alle ude ved sandkassen med vores børn og frøs, og så kunne vi lige så godt snakke sammen. Det fungerede meget godt.

Sidenhen er der dannet fællesskaber blandt beboerne. Blandt andet et plantefællesskab, som står for de fælles drivhuse, og et højtidsudvalg, som arrangerer sommerfester, jul, fastelavn og så videre.

Annonce

Hvad skal det koste?

De første beboere flyttede ind i Nye i sommeren 2018. Forud for det havde byggeriet af første etape været i gang i knap to år. Den første etape består af 650 boliger, en daginstitution og en dagligvareforretning.

På nuværende tidspunkt er byggeriet Sneglehusene ved at blive opført. Det indeholder både ejer- og lejeboliger, og planen er, at de skal være klar til indflytning 1. december i år.

En stor del af rækkehusene og lejlighederne i Sneglehusene er allerede solgt eller reserveret. Priserne og størrelserne på boligerne er vidt forskellige, og mens et rækkehus på 50 kvadratmeter koster omkring 1,8 millioner kroner, koster en 155 kvadratmeter stor lejlighed 5,3 millioner kroner.

Familiens rækkehus er en del af fem længehuse, som man kan se øverst til venstre på billedet. Mellem bygningerne er der et stort, grønt fællesområde med en sø til opsamling af regnvand. Foto: Silas Bang

Den månedlige husleje for lejelejlighederne- og rækkehusene i Sneglehusene ligger mellem 6.400 og 13.600 kroner.

På Solsikkevænget i Nye, som også er en del af første etape, er der også opført lejelejligheder. Langt de fleste af disse er allerede udlejede, og huslejen ligger mellem 7.800 og 13.000 kroner om måneden.

Planen er, at der skal være plads til mellem 10.000 og 15.000 beboere i Nye på tværs af alle aldre. Ifølge Mads Kjeldsen var de første tilflyttere en lidt homogen gruppe.

- Vi lignede hinanden lidt for meget. Det var jeg lidt overrasket over. Og vi var alle flyttet herud fra Aarhus eller København, så det er fint at få det blødt lidt op, siger han med et grin.

Annonce

Out of area

Det forventes, at Nye er fuldt udbygget om 40-50 år, og for Mads Kjeldsen og de første tilflyttere har det været meget svært at forestille sig, hvordan byen kommer til at se ud.

Stier var der ikke nogen af i begyndelsen. I stedet var der store mudderpøle. Bygningen var nærmest hegnet ind, fordi området var en stor byggeplads, og så var der bælgravende mørkt, fordi familien endnu ikke havde nogle genboer.

De første rækkehuse i Nye. Foto: Mette Marie Birch Breuning

- Så kom der lige pludselig lidt græs, en sti og nogle lygtepæle, så vi vidste jo godt, at det var midlertidigt. I starten havde vi havudsigt tre steder, men vi vidste godt, at det nok var midlertidigt, og det er også okay, siger Mads Kjeldsen og fortsætter:

- Hvis man ringede efter en taxa i begyndelsen, ringede de tilbage og var sure, fordi de ikke kunne finde adressen. Ingen GPS’er kunne finde os, det var ret specielt.

At områderne omkring familiens bolig i en lang periode har været en byggeplads, og at hele Nye først står færdig om mange år, har Mads Kjeldsen ikke noget imod. Han nyder at følge med i processen og byggeriet:

- Jeg tror, vi havde tænkt, at vi måtte bide tænderne lidt sammen i en periode. Jeg synes ikke, at det er så slemt. Jeg kan godt lide at gå og følge med, selvom der er byggeri lige op og ned ad husene.

Annonce

Bedre cykelstier

Hvis Mads Kjeldsen kunne forbedre en ting ved Nye, skulle det være cykelmulighederne til og fra byen. Han cykler selv på arbejde og har navngivet de to ruter ’dødsruterne’.

Den ene går gennem Terp, og den anden går gennem skoven ved Lisbjerg. På begge ruter skal man køre langs trafikerede landeveje:

- Det kan godt undre mig – når det har været planlagt i 10 år, og de gerne vil gøre det bæredygtigt og undgå, at folk tager bilen – at de så ikke har haft den del lidt mere med. Jeg ved godt, der er store planer for det, men hvorfor begyndte man ikke at lægge det om for tre år siden?

Rækkehuset har flere hyggelige kroge. Mads Kjeldsen har selv bygget dette opholdsareal ud af genbrugstræ. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Håbet er, at familien skal bo i Nye de næste mange år, og at størrelsen på byen stiger i takt med børnenes alder. Og selvom Mads Kjeldsen nyder at følge med i byggeriet, glæder han sig også til, at området får et stærkere præg af by:

- Jeg glæder mig til, at der kommer lidt mere. Når jeg går tur med ungerne om aftenen, er der ligesom kun to-tre muligheder, og det bliver bare lidt sjovere, når det bliver lidt større, siger han.

Artiklen er tidligere blevet bragt i LystrupLIV, der er et nyt hyperlokalt nyhedsbrevsmedie, som du kan skrive dig op til her. Det er ganske gratis.

Annonce
Kultur For abonnenter

Aarhus Street Food udvider: Ombygning giver plads til nye køkkener og flere siddepladser til gæsterne

Danmark

Onsdagens coronatal: Rekord i smittetal - for første gang over 5.000 smittede på ét døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Salling har brudt overenskomst i mere end 20 år: Udbetalte ikke overarbejde efter reglerne

Kultur For abonnenter

Derfor kommer Muhammed-tegningerne ikke med på  museum for bladtegninger i Den Gamle By

Aarhus

Aarhus blev i første omgang snydt for det sjove sne: - Jeg er ret sikker på, I vågner op til det torsdag

Alarm 112

Politiet efterlyser ældre mand: Beder nu offentligheden om hjælp

Se videoanalyse: Regeringen vil købe sig tid, så sundhedssystemet ikke kollapser

AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 41 til 50

Byudvikling

Kæmpe plan for midtby: Se de 13 områder, der skal fornyes de næste fem år

Aarhus

1200 læger afleverer underskrifter med støtte til kollegaer: - Håndteringen af sygeplejerskernes overenskomstforhandlinger har været en katastrofe

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Aarhus

Dagens corona-tal: Rekordhøje i Danmark - stor nedgang i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Fem spørgsmål til coronaeksperten: Skal vi være bange eller glade for Omikron-varianten?

Sport

AGF forlænger kontrakten med talentfuld forsvarsspiller: Er en 'fremtidig leder'

Annonce