Annonce
Aarhus

Magasin bliver fejret med musik, ballet og modenørderi

Sangerinden Pernille Rosendahl åbner det musikalske program til Magasins fejring af stormagasinets 150 år i Aarhus. Det sker fra en scene i åen 9. maj kl. 14.30. Arkivfoto: Henning Bagger/Scanpix

9. maj runder stormagasinet 150 år. Det bliver markeret på to scener med underholdning og samtaler. Mød blandt andre sangerinden Pernille Rosendahl, Den Kongelige Ballet og modeekspert Kim Grenaa.

AARHUS: Magasins historie begyndte i Aarhus tilbage i 1868, hvor de to unge forretningsmænd Theodor Wessel og Emil Vett sammen åbnede en forretning i gården bag Svaneapoteket i Vestergade.

Den blev en succes og rykkede i 1871 til den nuværende adresse i Immervad. I 1892 fik forretningen, der nu var blevet til en kæde, navnet Magasin du Nord, som vi kender det i dag.

9. maj fylder stormagasinet rundt, og det bliver selvfølgelig markeret i Aarhus, hvor det hele begyndte.

- Vi synes, at det er sjovt at tænke på, at det, der i dag er Danmarks største kæde af stormagasiner, startede som en enkelt, lille forretning i Aarhus for 150 år siden. Vi håber, at århusianerne har lyst til at fejre vores stilfulde dame på 150, udtaler Suzan Papuga, forretningschef i Magasin.

Man kan ikke sige Magasin uden også at sige mode. Stormagasinet i København drev fra 1913 til 1976 egen modesalon, hvor modebevidste kvinder kunne få skræddersyet kjoler efter egne ønsker eller vælge mellem kjolechefens bud på sæsonens modeller og indkøbte varer fra store udenlandske modehuse.

Derfor har moden også sin naturlige plads i fejringen af Magasin. Allerede fra 7. maj kan det århusianske publikum opleve kjoleudstillingen "Se-min-kjole" hvor 12 store, danske designere kaster blikket tilbage på moden gennem 15 årtier. Udstillingen kan ses til og med 19. maj.

Til fejringen 9. maj kan publikum opleve modeshowet "Se min kjole - 150 år med kjoler", hvor kjoler fra Magasins udstilling bliver vist frem.

Senere på dagen vil den internationalt anerkendte kunstner Sergei Sviatchenko gå på scenen sammen med direktør for modemagsinet Elle, Cecilie Christensen, og modeekspert Kim Greenaa til en snak om modens udvikling gennem de seneste 150 år fra scenen på Immervad.

Annonce

Program 9. maj

Magasin fylder 150 år 9. maj. Det bliver fejret i Aarhus:


 • Kl. 14.00: Velkommen v. borgmester Jacob Bundsgaard (S) og Suzan Papuga, forretningschef i Magasin
 • Kl. 14.15: Den Kongelige Ballet optræder
 • Kl. 14.30: Pernille Rosendahl på Å-scenen
 • Kl. 15.30: Aarhus 1868/2018 tur retur - Talk v. Søren Bitsch fra Aarhus Stadsarkiv og Trine Halle, museumsinspektør i Magasin
 • Kl. 16.00: Modeshow - "Se min kjole - 150 år med kjoler"
 • Kl. 16.45: Iris Gold på Å-scenen
 • kl. 17.30: Den Kongelige Ballet optræder
 • Kl. 17.50: Interview med Den Kongelige Ballet og Nikolaj Hübbe
 • Kl. 18.10: En snak om 150 års mode v. Sergei Sviatchenko, Cecilie Christiansen og Kim Grenaa
 • kl. 18.45: Bogfinkevej på Å-scenen
 • Kl. 19.30: Inglev & Simonsen
Iris Gold leverer en blanding af soul, retro hiphop og pop på jubilæumsdagen 9. maj. PR-foto

Musik på Å-scenen

Den Kongelige Ballet kommer også til Aarhus i dagens anledning. De vil optræde live på gaden, så publikum kan komme tæt på den traditionsrige kunstform.

Udover selve dansen kan århusianerne få deres spørgelyst og nysgerrighed stillet, når balletmester Nikolaj Hübbe stiller op til et interview på scenen.

Men ingen fest uden musik. Fejringen af Magasin sker i samarbejde med Spot Festival, der lader stormagasinet bruge scenen i åen til en række koncerter.

Publikum kan blandt andet møde sangerinden Pernille Rosendahl og dansk-engelsk-jamaicanske rapper og sanger Iris Gold.

Dagens lokale islæt kommer fra det århusianske band Bogfinkevej, som også spiller på Å-scenen. Duoen Inglev & Simonsen slutter fejringen af samme sted med en koncert kl. 19.30.

Århusianske Bogfinkevej står for dagens lokale islæt i fejringen af Magasins 150 år. Trioen kan opleves på Å-scenen kl. 18.45. Foto: Flemming Krogh
Man kan ikke sige Magasin uden også at sige mode. Fra 1913 og frem til 1976 drev stormagasinet sin egen modesalon. Her et billede fra et mannequinshow, hvor der vises elegante aftenkjoler i modesalonen. Hvornår billedet er fra vides ikke. Arkivfoto: Kurt Nielsen/Scanpix
9. maj er Den Kongelige Ballet med til at fejre Magasins 150 år. Publikum kan også stille spørgsmål til balletmester Nikolaj Hübbe. PR-foto
En tegnet annonce for udsalg i Magasin du Nord, et navn som stormagasin-kæden fik i 1892. Illustration: Magasin
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Borgere frygter oversvømmede boliger: Nu udleverer kommunen sandsække til århusianerne

Erhverv

Manden der skabte Legofiguren er død

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Vand oversvømmer kørebanen på E45: Kraftige opbremsninger giver farlige situationer

Annonce