Annonce
Aarhus

Magtanvendelser er stadig mere sjældne

<p>Mennesker med demens og andre former for nedsat psykisk funktionsevne kan reagere på uventede måder. Men de situationer er plejepersonalet i Syddjurs blevet bedre til at håndtere. Arkivfoto</p>

Kommunal offensiv giver pote. Plejepersonale i Syddjurs bruger ikke længere så meget magt overfor demente og andre psykisk handicappede borgere

Annonce

Plejepersonale bruger sjældnere og sjældnere magt i omgangen med stærkt psykisk handicappede borgere på Syddjursland.

I 2014 blev der i syv tilfælde anvendt pludselig og uvarslet magt i plejen af mennesker med betydelig og varigt nedsat psykisk funktionsevne, og det var et kraftigt fald i forhold til 23 registreringer af magtanvendelse i 2013. Den store reduktion bunder i et stærkt fokus på området.

»Der er gennemført et forløb med blandt andet efteruddannelse og arbejde med nye procedurer. På den baggrund er det meget tilfredsstillende at se tallene,« siger formand Ole Bollesen (S) fra Syddjurs Kommunes udvalg for ældre- og handicapområdet.

I løbet af de seneste år er blandt andet »Nænsom Nødværge« blevet hverdag i plejen af demente. Nænsom Nødværge er et redskab til at undgå unødig magtanvendelse, når man beskytter sig selv eller en kollega.

Tankegangen tager udgangspunkt i, at man skal tale reptilhjernens sprog for at forebygge konflikter samt nedtrappe dem. Reptilhjernen er den del af hjernen, som reagerer ud fra instinkt og sikrer overlevelse.

Næsten alt plejepersonale i Syddjurs Kommune er blevet undervist i Nænsom Nødværge.

»Det er et glædeligt fald, og via blandt andet efteruddannelse skal vi hele tiden følge op. Men desværre er det umuligt helt at undgå magtanvendelse. Derfor gælder det om at klæde personalet på området bedst muligt på og følge op på registreringer,« vurderer Ole Bollesen.

Akut magtanvendelse kan finde sted i form af fastholdelse i situationer, hvor der er nærliggende risiko for, at borgeren skader sig selv eller andre personer væsentligt.

Syddjurs Kommune arbejder med tre typer magtanvendelse. Det gælder akut magtanvendelse, forhåndsgodkendte og ikke-forhåndsgodkendte magtanvendelser.

En forhåndsgodkendt magtanvendelse giver tilladelse til at anvende fysisk magt eller fastspænding, anvendelse af alarm- eller pejlesystemer, døråbner eller døralarm.

De syv registreringer gælder anvendelse af akut magt i en uventet situation.

Magtanvendelse i Syddjurs

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Nu kan du få dit kørekort på mobilen

Annonce