Annonce
Danmark

Mails afslører: Planer om at samle behandling af børn med kræft i hovedstaden har været undervejs i tre år

Direktøren for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, og Rigshospitalets overlæge Kjeld Schmiegelow var flere gange i løbet af 2018 i dialog om en centralisering af børnekræftbehandlingen. Grafik: Mikkel Petersen
Sundhedsstyrelsen havde ”uformel dialog” med Rigshospitalet uden om de vestdanske regioner om at centralisere behandlingen af børn med kræft. Det afslører dokumenter, som Avisen Danmark har fået indsigt i. Regionspolitikere er rasende.

Børnekræft: Sundhedsstyrelsens planer om at samle behandling af børnekræft på Rigshospitalet i København kom først til offentlighedens kendskab i november sidste år.

Men det er næsten tre år siden, at Rigshospitalet indledte en dialog med Sundhedsstyrelsen om at gøre Hovedstaden til det eneste sted i landet, man reelt kan behandle børn med den alvorlige sygdom.

Det viser dokumenter, som DR Nyheder og Avisen Danmark har fået aktindsigt i.

Annonce

En dialog, som Rigshospitalet helst ikke så, at de vestdanske regioner fik kendskab til, og som nu igen vækker stor vrede hos fremtrædende politikere og forældre til børn med kræft.

- Jeg tænkte det nok, siger Stephanie Lose (V), der er regionsrådsformand i Region Syddanmark, og uddyber.

- Vores fagfolk har hele tiden haft fornemmelsen af, at der var lagt op til nogle bestemte konklusioner på forhånd. Nu viser det sig, at de havde ret, siger Lose, der også er formand for Danske Regioner.

Sagen kort

  1. I november kom det frem, at Sundhedsstyrelsen har planer om en vidtgående samling af al børnekræft-behandling.
  2. Det ville i realiteten betyde, at børn kun ville kunne blive behandlet for kræft på Rigshospitalet i København - selv om der ikke er noget fagligt at udsætte på behandlingen i Odense, Aarhus og Aalborg.
  3. Det officielle arbejde, der ledte op til Sundhedsstyrelsens anbefaling, begyndte i efteråret 2019.
  4. Men aktindsigter viser nu, at Sundhedsstyrelsen og Rigshospitalet allerede et år tidligere indledte en ”uformel dialog” om Rigshospitalets ønske om at samle behandlingen i hovedstaden.
  5. Arbejdet med en ny organisering af behandlingen af kræftramte børn er udsat indtil efter påske.

Mette Vedtofte fra Odense har en fireårig datter med leukæmi. Siden november har hun kæmpet for at undgå en centralisering i Region Hovedstaden af børnekræftbehandlingen, og hun er rasende over de nye oplysninger.

- Det er enormt ulækkert fra Sundhedsstyrelsens side at være indrullet i sådan et stykke bestilt arbejde. Det lugter da af inhabilitet, siger Mette Vedtofte.

- Åbent og transparent

Da planerne kom frem i november, rejste de tre vestdanske regionsrådsformænd, Stephanie Lose (V) i Syddanmark, Anders Kühnau (S) i Midtjylland og Ulla Astman (S) i Nordjylland, en sjældent set hård kritik af Sundhedsstyrelsen.

”Samlet set finder vi både processen og de påtænkte konklusioner aldeles uacceptable”, stod der i en officiel henvendelse til sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Dengang afviste Sundhedsstyrelsen kritikken fra de vestdanske regioner:

”Sundhedsstyrelsen har lagt vægt på en åben og transparent proces, hvor alle faglige og organisatoriske bidrag er inddraget”, lød det i et skriftligt svar til DR Nyheder.

DR Nyheder og Avisen Danmark kan nu kortlægge, hvordan Rigshospitalets ledende professor på området flere gange i løbet af 2018 var i dialog med Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, om en centralisering af behandlingen af kræftramte børn.

Næsten et år før den officielle henvendelse fra Rigshospitalet til Sundhedsstyrelsen begyndte dialogen mellem de to parter.

Under et besøg på Rigshospitalets børneafdeling i februar 2018 drøftede Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, og Rigshospitalets professor og overlæge Kjeld Schmiegelow fremtiden for dansk børnekræftbehandling.

Bagefter sendte Schmiegelow et oplæg til Søren Brostrøm.

”Det vil utvivlsomt hjælpe til en lødig og åben diskussion, hvis udspillet kom fra Sundhedsstyrelsen frem for fra et enkelt center”, skrev Schmiegelow til Brostrøm.

Annonce

"Ikke alt skrives i en mail"

Nogle måneder senere kritiserede Rigshospitalets professor også landets andre børnekræftafdelinger over for Brostrøm. Der var ifølge Schmiegelow mangel på ekspertise og ressourcer, og Søren Brostrøm lovede at følge op internt i Sundhedsstyrelsen. Det fik Schmiegelow til at reagere.

”Vi arbejder meget for at fastholde et godt samarbejde mellem de fire børneonkologiske afdelinger. Derfor er det heller ikke alt, der skrives i en mail. Måske skulle vi tage en snak en dag - telefon eller fysisk møde. Jeg kommer gerne ind”, skrev Kjeld Schmiegelow.

Hvad det er, der ikke kunne skrives i en mail, står ikke klart, for herefter stopper mailkorrespondancen mellem de to. Det er regionsrådsformanden i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S), ikke tilfreds med.

- Lige netop sådan en formulering tyder på, at Rigshospitalet har ønsket at holde noget skjult. Der har været en dagsorden, som man gerne har villet drøfte med Sundhedsstyrelsen, uden at de andre regioner var til stede. Det er på ingen måde rimeligt, siger Kühnau.


Selv tak for en god snak. Jeg fik et meget klart billede af udfordring og mulig løsning.

Søren Brostrøm - i en SMS til Kjeld Schmiegelow


Annonce

Mørklagt møde

Kjeld Schmiegelow og Søren Brostrøm mødtes efterfølgende for at diskutere organiseringen af behandlingen af kræftramte børn. I en sms takkede Schmiegelow Søren Brostrøm for et godt møde, og direktøren for Sundhedsstyrelsen kvitterede:

”Selv tak for en god snak. Jeg fik et meget klart billede af udfordring og mulig løsning”.

Hvad der mere konkret blev drøftet på mødet, og hvad det var for en mulig løsning, er uklart. Avisen Danmark har bedt om at få udleveret et referat fra mødet, men Sundhedsstyrelsen og Rigshospitalet oplyser, at mødet ikke er ført til referat.

Et halvt år senere sendte Kjeld Schmiegelow så en officiel henvendelse til Sundhedsstyrelsen om at tage børnekræftområdet op til genovervejelse. Og selv om både Region Syddanmark, Region Midtjylland, Region Nordjylland og foreningen for danske børnelæger, Dansk Pædiatrisk Selskab, var tilfredse med den nuværende organisering af området, blev arbejdet sat i gang.

I efteråret 2020 var konklusionen så på plads: En vidtgående centralisering var Sundhedsstyrelsens anbefaling.

Annonce

- Det handler om prestige

De nye oplysninger medvirker til, at Stephanie Lose (V) eller Anders Kühnau (S) ikke kan genkende Sundhedsstyrelsens fortælling om en "åben og transparent proces".

- Der er brug for, at der er tiltro og tillid til Sundhedsstyrelsen som øverste myndighed. Derfor er det rigtig træls, når sådan noget foregår i det skjulte og bag linjerne. Det sker med en helt klar agenda, hvor Sundhedsstyrelsen slet ikke kan have været i tvivl om, hvad overlægens dagsorden har været, siger Stephanie Lose.

Mette Vedtofte sammen med sin datter Emilie, som fik konstateteret leukæmi i august 2018.

Anders Kühnau (S) stemmer i:

- Der her drejer sig om prestige mere end alt muligt andet. Jeg har fået henvendelser fra medarbejdere fra både Rigshospitalet og vores eget Aarhus Universitetshospital, som er enige om, at en centralisering er en rigtig dårlig idé. Og så er der nogle få professorer, som synes, at det her er prestigemæssigt meget vigtigt at samle på Rigshospitalet.

Han mener, at både Rigshospitalets overlæge og Sundhedsstyrelsen har svigtet de kræftramte børn og deres familier i hele denne sag:

- Man glemmer at tage hensyn til patienterne. I det her tilfælde børn og deres familier, som får helt urimeligt langt til behandling, siger Anders Kühnau (S).

I Odense er Mette Vedtofte hjemme med sin datter, Emilie, på knap fem år. Siden august 2018 har de været ind og ud af Odense Universitetshospital, da Emilie har leukæmi.


Der er forskel på uformelle snakke, og at en overlæge fra én afdeling ligefrem sender oplæg til kommissorier. Der bliver endda tilkendegivet, at det ikke er alt, der kan skrives på mail. Det skærper mistanken om, at ikke alt tåler dagens lys i det her forløb.

Stephanie Lose (V), regionsrådsformand i Region Syddanmark og formand for Danske Regioner


Hendes kamp for at bevare de lokale kræftafdelinger fortsætter, og hun mener, at de nye oplysninger bør få enhver snak om en centralisering af behandlingen til at forstumme.

- Jeg synes, det er et ekstremt ulækkert forløb, men nu falder brikkerne på plads. Der er jo blevet råbt op fra blandt andet en ledende overlæge fra Odense Universitetshospital, som mener, at der har været tale om bestilt arbejde, hvor beslutningen var truffet på forhånd. Det understreger denne her kulegravning jo, siger Mette Vedtofte.

Annonce

Tavshed fra Brostrøm

Hverken Sundhedsstyrelsens Søren Brostrøm eller Rigshospitalets Kjeld Schmiegelow ønsker at stille op til interview.

Men i et skriftligt svar fra Sundhedsstyrelsen skriver sektionssleder Agnethe Vale Nielsen, at det er normalt, at styrelsen modtager henvendelser fra fagfolk.

Samtidig gør hun opmærksom på, at Sundhedsstyrelsen har orienteret de andre sygehuse og regioner om, at Søren Brostrøm havde haft ”uformelle drøftelser” med Rigshospitalet.

Men den køber regionsrådsformand Anders Kühnau ikke.

- Hvis det er normalt, synes jeg i hvert fald, at man skal ændre på sine procedurer, for det kan ikke være rigtigt, at det skal foregå på den her måde, siger han.

Sundhedsstyrelsens svar preller også af på regionsrådsformand Stephanie Lose:

- Der er forskel på uformelle snakke, og at en overlæge fra én afdeling ligefrem sender oplæg til kommissorier. Der bliver endda tilkendegivet, at det ikke er alt, der kan skrives på mail. Det skærper mistanken om, at ikke alt tåler dagens lys i det her forløb.

Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Kvinde forsvandt fra demensplejehjem og døde: - Afdækning af forløbet viser, at der er begået en fejl undervejs

AGF For abonnenter

Stiften mener: Derfor er det en god ide at et nyt stadion 'kun' får plads til 20.000

Sport

Antonsen og Axelsen får bøde på 25.000 for DM-afbud

Byudvikling

Udsigt til motorvejsramper splitter lokalområde: Nu kommer grundejerforening med et mere spiseligt forslag

Hanne blev overfuset af chefen og fik hjertesvigt: - Det er et grufuldt eksempel på et ødelæggende psykisk arbejdsmiljø

Aarhus For abonnenter

Campingplads til foræringspris bygger nyt: - Det kan være de samme kunder, der lejer en campinghytte den ene weekend og tager på storbyferie den næste

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Danmark

Løvkvist: Formandsvalget forsvandt - nu er det en afstemning for eller imod Messerschmidt

Aarhus

Faxe Kondi-kviktest: Sådan prøver de unge at fuppe sig til en corona-pjækkedag

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

AGF

Jon Dagur er en hemmelighedsfuld AGF'er: - Jeg har ikke besluttet mig for noget som helst

Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Alarm 112

Raserianfald i bus og tog: Passagerer flippede ud da de blev snuppet i at 'køre på røven'

Annonce