Annonce
Aarhus

Maja Alm henter ti sekunder på hvert løb - med natron

Maja Alm er seksdobbelt verdensmester i orienteringsløb. Foto: Kell Sønnichsen

Den seksdobbelte verdensmester Maja Alm vinder ti sekunder på hvert løb, og forskningen er en del af det nye Sportens Hus i Aarhus.

AARHUS: Når den århusianske verdensstjerne i orienteringsløb Maja Alm skal ud i store konkurrencer, tager hun en dosis natron. Det gør hende cirka ti sekunder hurtigere på et løb, der varer 9-12 minutter.

Lige nu bliver der forsket i, om natron kan hjælpe til at øge præstationen, men sportschef i Dansk Orientings-Forbund Lars Lindstrøm koordinerer Maja Alms træning, og han har set resultatet så mange gange, at han er sikker på, det har en virkning.

- Jeg har ikke tidligere set natron brugt i orienteringsløb, men atleter i andre idrætsgrene som cykelryttere og svømmere har indtaget det, når de skal ud på forholdsvis korte distancer, siger Lars Lindstrøm. Dansk Orienterings-Forbund har undersøgt, om natron kan blive betragtet som doping, og det kan det ikke, siger han. Når Maja Alm tager natron, er det indkapslet og i afmålte doser.

Tue Lassen, der selv er orienteringsløber, har forsket i emnet i otte måneder og har endnu ikke afsluttet det.

Annonce

Det er første skridt i realiseringen af Nationalt Elitesportscenter Aarhus.

Lone Hansen, direktør for Team Danmark
Team Danmarks direktør Lone Hansen og europamesteren Sara Slott Petersen fra Aarhus 1900 var med ved åbningen af Sportens Hus i Aarhus. Foto: Hans Petersen

Nye løbebånd

Lone Hansen, direktør i Team Danmark, nævner det som et eksempel på samarbejdet mellem universiteterne, forskningsinstitutionerne og Team Danmark. Der er mere forskning i gang.

Fredag indviede den nationale støtteorganisation for elitesport et nyt center, Sportens Hus, i Atletion i Aarhus.

- Det er første skridt i realiseringen af Nationalt Elitesportscenter Aarhus. Med Sportens Hus er der skabt en god ramme for at vidensdele mellem sportsgrene i en sparring med Team Danmark, sagde Lone Hansen.

En del af centret har været der i forvejen, noget er flyttet dertil fra Institut for Idræt, og der er moderniseret og udvidet. Blandt meget andet er to meget kostbare løbebånd kommet til. Penge fra Salling Fondene har været med til at betale projektet.

Alt på ét sted

I Sportens Hus er der kontorpladser til Team Danmark og idrætsforbundene samt konsultationsrum til ernæringsfysiologer, lægeklinik, behandlerrum, styrketræningscenter og cardiorum.

- At alt nu er samlet på ét sted viser, at Team Danmark prioriterer os i Aarhus, og jeg venter langt højere vidensdeling med andre udøvere og eksperter, siger Maja Alm.

Også europamesteren i 400 meter hækkeløb Sara Slott Petersen glæder sig over stedet.

- Nu har vi en base her med opgraderede redskaber, og det gør det hele nemmere, siger hun.

I huset er skabt et udviklingsmiljø, hvor atleterne på tværs af idrætsgrene kan få let adgang til Team Danmarks ydelser.

I samarbejdet indgår Aarhus Kommune og Eliteidræt Aarhus.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce