Annonce
Aarhus

Maja Alm henter ti sekunder på hvert løb - med natron

Maja Alm er seksdobbelt verdensmester i orienteringsløb. Foto: Kell Sønnichsen

Den seksdobbelte verdensmester Maja Alm vinder ti sekunder på hvert løb, og forskningen er en del af det nye Sportens Hus i Aarhus.

AARHUS: Når den århusianske verdensstjerne i orienteringsløb Maja Alm skal ud i store konkurrencer, tager hun en dosis natron. Det gør hende cirka ti sekunder hurtigere på et løb, der varer 9-12 minutter.

Lige nu bliver der forsket i, om natron kan hjælpe til at øge præstationen, men sportschef i Dansk Orientings-Forbund Lars Lindstrøm koordinerer Maja Alms træning, og han har set resultatet så mange gange, at han er sikker på, det har en virkning.

- Jeg har ikke tidligere set natron brugt i orienteringsløb, men atleter i andre idrætsgrene som cykelryttere og svømmere har indtaget det, når de skal ud på forholdsvis korte distancer, siger Lars Lindstrøm. Dansk Orienterings-Forbund har undersøgt, om natron kan blive betragtet som doping, og det kan det ikke, siger han. Når Maja Alm tager natron, er det indkapslet og i afmålte doser.

Tue Lassen, der selv er orienteringsløber, har forsket i emnet i otte måneder og har endnu ikke afsluttet det.

Annonce

Det er første skridt i realiseringen af Nationalt Elitesportscenter Aarhus.

Lone Hansen, direktør for Team Danmark
Team Danmarks direktør Lone Hansen og europamesteren Sara Slott Petersen fra Aarhus 1900 var med ved åbningen af Sportens Hus i Aarhus. Foto: Hans Petersen

Nye løbebånd

Lone Hansen, direktør i Team Danmark, nævner det som et eksempel på samarbejdet mellem universiteterne, forskningsinstitutionerne og Team Danmark. Der er mere forskning i gang.

Fredag indviede den nationale støtteorganisation for elitesport et nyt center, Sportens Hus, i Atletion i Aarhus.

- Det er første skridt i realiseringen af Nationalt Elitesportscenter Aarhus. Med Sportens Hus er der skabt en god ramme for at vidensdele mellem sportsgrene i en sparring med Team Danmark, sagde Lone Hansen.

En del af centret har været der i forvejen, noget er flyttet dertil fra Institut for Idræt, og der er moderniseret og udvidet. Blandt meget andet er to meget kostbare løbebånd kommet til. Penge fra Salling Fondene har været med til at betale projektet.

Alt på ét sted

I Sportens Hus er der kontorpladser til Team Danmark og idrætsforbundene samt konsultationsrum til ernæringsfysiologer, lægeklinik, behandlerrum, styrketræningscenter og cardiorum.

- At alt nu er samlet på ét sted viser, at Team Danmark prioriterer os i Aarhus, og jeg venter langt højere vidensdeling med andre udøvere og eksperter, siger Maja Alm.

Også europamesteren i 400 meter hækkeløb Sara Slott Petersen glæder sig over stedet.

- Nu har vi en base her med opgraderede redskaber, og det gør det hele nemmere, siger hun.

I huset er skabt et udviklingsmiljø, hvor atleterne på tværs af idrætsgrene kan få let adgang til Team Danmarks ydelser.

I samarbejdet indgår Aarhus Kommune og Eliteidræt Aarhus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En opvisning i socialdemokratiske valgløfter

Da Helle Thorning-Schmidt i 2011 tiltrådte som Danmarks første kvindelige statsminister, blev det hurtigt klart, at det reelt var de radikale, der sad på magten, mens stort set ingen af hendes socialdemokratiske mærkesager og valgløfter blev gennemført. Da landets næste kvindelige statsminister, Mette Frederiksen, mandag kunne præsentere sin første finanslov, var det det stik modsatte - en opvisning i hvordan man sætter sig på magten og gennemfører sine valgløfter, mens det radikale støtteparti blev kørt helt over. Anført af tidligere Aarhus-borgmester finansminister Nicolai Wammen lykkedes det at få lavet ikke alene en af de rødeste finanslove meget længe set. Der er samtidig fundet plads til at kunne gennemføre rigtig mange af de socialistiske løfter, som vælgerne blev stillet i udsigt op forud for valget i sommer. Godt nok er det helt store valgløfte om tidlig tilbagetrækning til de fysisk nedslidte endnu ikke gennemført, men rigtig mange af de øvrige løfter er faktisk. Ikke mindst fik psykiatrien et meget længe ventet løft. I årevis har området været forbigået og kraftigt underprioriteret, og derfor var det også helt på sin plads, at Wammen levede op til løfterne fra valgkampen og sikrede midler til en af vores samfunds mest udsatte grupper. Der er stadig plads til forbedring, men finansloven var på det punkt et skridt i den rigtige retning. Til gengæld må det være mere end svært for den radikale leder Morten Østergaard at kigge sine vælgere i øjnene i disse dage. Socialdemokraterne gav enkelte indrømmelser på indvandrerpolitikken, men ellers bankede Wammen for alvor de radikale på plads, og radikale vælgere må med skuffelse konstatere, at dagene, hvor partiet via Margrethe Vestagers ledelse styrede Danmark, endegyldigt er forbi. I hvert fald er det umuligt at se radikale aftryk på den økonomiske del af finansloven, som til gengæld desværre må skabe jubel hos SF og Enhedslisten. For endnu en gang er den socialistiske misundelsespolitik og mærkesager slået igennem for fuld kraft med ekstra arveafgift og øget offentligt forbrug. Radikale har ellers gentagne gange langet ud efter borgerlige regeringer og specielt støttepartiet Dansk Folkeparti, som er blevet beskyldt for at se stort på alt andet indvandringspolitikken, men det er lige præcis det samme, man med rette nu kan beskylde det tidligere borgerlige midterparti for. Det virker i hvert fald som om, at Morten Østergaard har givet køb på alle økonomiske ønsker for at få små indrømmelser på spørgsmål om indvandring. Det er stærkt bekymrende, for Østergaard burde have været garanten for, at den røde regering økonomisk blev trukket i retning af midten. Det blev den på ingen måde, og derfor fik vi den rødeste finanslov i mange år. Den er blottet for jobskabende initiativer og hensyn til erhvervslivet men til gengæld med en regering, der bruger stort set hele det økonomiske råderum i et hug. Det giver øget velfærd på kort sigt men kan på længere sigt blive en meget dyr fornøjelse.

Aarhus

Flere mænd ville se Mormon-musicalen

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

Annonce