Annonce
Udland

Major: Tyrkisk invasion i Syrien kan fjerne foden fra IS' hals

Goran Tomasevic/Reuters
En tyrkisk offensiv i Syrien kan give Islamisk Stat nyt liv, vurderer militæranalytiker.

Gør Tyrkiet alvor af en varslet militær offensiv i Syrien, risikerer det at puste nyt liv i Islamisk Stats tilstedeværelse i den østlige del af landet.

Det vurderer Mikkel Storm Jensen, der er major og analytiker ved Forsvarsakademiet, som følger konflikten i Syrien fra et militært perspektiv.

- Der er en stor risiko for, at de kurdiske sikkerhedsstyrker, der hjælper amerikanerne med at holde Islamisk Stat nede i hele det østlige Syrien, vil blive taget ud til andre opgaver.

- De vil formentlig blive trukket op til den tyrkiske grænse. Dermed vil Islamisk Stat få fjernet foden fra struben i det område, siger majoren.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, meddelte lørdag, at hans militær inden længe vil gå ind i de kurdisk-kontrollerede egne af Syrien.

Målet er at angribe kurdiske militser og skabe en såkaldt sikkerhedszone i området mellem Tyrkiet og Syrien.

Mikkel Storm Jensen tilføjer, at det også er kurderne, der bevogter og passer store lejre for IS-sympatisører.

- De vil få svært ved at afsætte ressourcer til det, hvis de skal bruge kræfter på at slås med tyrkerne ved grænsen, siger majoren.

Tyrkiet ser den kurdiske YPG-milits som en trussel og betragter den som en del af det forbudte Kurdiske Arbejderparti (PKK), uddyber Storm Jensen.

Men kurderne er en vigtig samarbejdspartner for USA i kampen mod Islamisk Stat, tilføjer han.

Egentlig havde USA og Tyrkiet i august indgået en aftale om at etablere en sikkerhedszone i det nordligste Syrien op til grænsen mod Tyrkiet.

Men USA har siden valgt at trække sine topper ud af området og overlade det til tyrkerne.

Søndag advarede den amerikanske præsident Donald Trump på Twitter om, at han vil ødelægge Tyrkiets økonomi, hvis tyrkerne foretager sig noget, som han mener, er over grænsen.

Det er svært at tyde, hvad det egentlig er, at præsidenten mener, når "grænsen" ikke er defineret, påpeger militæranalytikeren.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Gå - lad Aarhus bliver Danmarks gå-by nr. 1

Bølgerne går højt omkring byudviklingen i Aarhus, og denne avis har sammen med FO netop afholdt et offentligt møde derom på rådhuset. Der var mødt omkring 500 op til mødet (om det er mange i en by med 300.000 indbyggere, skal jeg ikke kunne sige), og det har allerede forårsaget et par læserbreve. I dag (21. ds.) et af Svend Carstensen, der anbefaler at bygge boliger i midtbyen uden parkeringspladser. Man må så købe sig til en parkeringsplads eller/og cykle. Begge synspunkter – boliger uden parkeringspladser og at cykle – var fremme på mødet. Det at cykle blev fremhævet igen og igen og bliver det i øvrigt meget ofte alle steder. Og det er helt sikkert også sundt og ikke miljøbelastende. Men hvorfor er der aldrig én, der nævner, at man kan gå. Det er da helt uden mekanisk hjælpemiddel af nogen art og lever på den måde fuldstændig op til ønskerne om at nedsætte køb af al industrielt fremstillet. At vi så ikke når målet (i fht. CO2-udledning, red.) alligevel, er noget helt andet. Der skal globale krav om indskrænkninger på flyrejser, al godstrafik over på bane, og næste bilkøb skal være en el- eller hybridbil. Men det at gå er dejligt, sundt, og du ser og oplever meget mere, end hvis du sidder i egen bil eller i et offentligt transportmiddel. Selv bor jeg på Langenæs og bruger aldrig bilen, hvis jeg skal ind til midtbyen. Det tager et kvarter til tyve minutter, så er du ved banegården eller rådhuset, og fem minutter mere, så er du ved domkirken. GÅ-GÅ-GÅ. Lad Aarhus bliver Danmarks gå-by nr. 1, og lad København, som vi alligevel ikke kan nå, forblive Danmarks cykelby nr. 1.

Annonce