Annonce
Østjylland

Makkerpar fra Sporbyen har planen klar for IC3 tog-fejring i Randers: Gratis pølser og fadøl, Supertramp og Dronning Margrethe

De to idemagere bag Scandia Expressen, Peter Rasmussen (tv) og Jørgen Nielsen, er på banen med et forslag om at holde IC3-togets 30 års jubilæum i Randers til september. Med blandt andet gratis pølser og fadøl, Supertramp og Dronning Margrethe. Foto: Annelene Petersen
Når IC3-toget, der er lavet i Randers, fylder 30 år, skal det da fejres med manér, mener Peter Rasmussen og Jørgen Nielsen fra Sporbyen Scandia: Så de er klar til at stå for gratis pølser og fadøl i den store toghal til september. Og de har tænkt sig at invitere både dronningen og kronprinsparret, diverse ministre samt arbejder på at få Supertramp til at spille.

Randers: Det var en stor begivenhed, der blev fejret 23. september 1991, da det første IC3-tog blev navngivet, efter at det første IC3-tog kom ud at køre året inden. Toget er lavet i Randers, og fødselsdagen blev fejret med flere tusinde på togfabrikken. Nu vil makkerparret fra Sporbyen Scandia, Peter Rasmussen og Jørgen Nielsen, gerne fejre 30-års jubilæet for IC3-toget og 40 års jubilæet for MR-toget med gratis pølser og fadøl i den store hal i Sporbyen Scandia på selve dagen, 23. september.

- IC3-toget er Danmarks stolthed, nogle kalder det tilmed landets bedste industriprodukt. Det skal vi da være stolte af her i Randers, siger Peter Rasmussen.

Derfor mener han og makkeren Jørgen Nielsen, at det er på sin plads, at det er i Randers, at det skal fejres, at toget runder et skarpt hjørne.

Annonce
Kongelogen i Scandia Expressen, der normalt er forbudt land for kvinder, er så småt ved at tage form. Her skal der drikkes cognac og ryges cigarer. Logen bliver holdt grønt, mens barvognen bliver blå og en anden i rød. Foto: Annelene Petersen

- Og vi har direktøren for DSB, Flemming Jensen, med på ideen. Han synes, det er alletiders at fejre det i Randers, hvor IC3 er fra, og bidrager også med en pose penge til det. Vi er også på vej med en ansøgning til Randers Kommune, for vi skal jo have lov at til at holde det på byens vegne, og der skal forhåbentlig også et kommunalt tilskud til jubilæumsfesten, lyder det fra Peter Rasmussen og Jørgen Nielsen.


IC3-toget er Danmarks stolthed, nogle kalder det tilmed landets bedste industriprodukt. Det skal vi da være stolte af her i Randers

Peter Rasmussen, idemand, Sporbyen Scandia


De to har holdt et virtuelt møde med borgmesteren, kommunaldirektøren og chefen for Erhverv og Bosætning i Randers Kommune, hvor de præsenterede ideen om festlighederne.

Hvem skal med?

- For at vi kunne holde kontrol med det, lagde vi an til at have 150 inviterede gæster med til festen. Så kunne tidligere medarbejdere trække lod om en billet. Men det lød på borgmesteren, som om han syntes, at det skulle være for alle, der havde lyst, og så kan det jo hurtigt løbe op i flere tusinde gæster med pølser og fadøl i et par timer. Og måske koste 300.000-400.000 kroner. Det har vi slet ikke råd til. Vi har ingen penge, lyder det fra makkerparret.

Barvognen bliver holdt i farven blå. Foto: Annelene Petersen

Til gengæld har de ideerne, og de bliver søsat nu.

De regner med, at restauranttogene Scandia Expressen bliver klar, så der er både bar, spisning for pinger i Kongelogen og overnatning at tilbyde. De har tænkt sig at invitere diverse ministre som transportministeren, beskæftigelsesministeren, kulturministeren med flere og tænker også, at det falder helt naturligt at invitere Dronning Margrethe og kronprinsparret.

Til festen har de forsøgt at få et IC3 tog til Sporbyen. Det er ikke lykkedes, idet skinnerne nu pludselig er pillet op vest for Randers Regnskov, så nu kan der slet ikke køres hen til Dronningekajen længere. Til gengæld har de muligheden for at låne et modeltog i størrelsen 1:10 af IC3-toget, der er nemmere at fragte og som skal stilles op på et podie i den store hal.

Annonce

Noget ved musikken

Ud over at der vil være musikalske indslag ved Scandia Koret, Randers Jernbaneorkester og det lokale band Hot og Pjalten, så arbejdes der på at få bandet Supertramp, som havde sine ni gyldne år fra 1973 til 1982 til jubilæet.

- Vi rendte simpelthen helt tilfældigt på dem, da de var i Randers og skulle overnatte på Hotel Randers. Det viste sig så, at vi selvfølgelig kom ind på noget togsnak, og at forsanger Roger Hodgsons far havde arbejdet i 42 år for Bombardier i Montreal. Og da vi spurgte, om ikke de ville spille til tog-jubilæet, sagde de straks ja. Så det ser vi også lidt på, om det kan lade sig gøre, siger Peter Rasmussen.

Annonce

Naturlig begrænsning

Borgmester Torben Hansen (S) oplyser, at hans pointe er, at der skal være adgang til festlighederne for de personer, der har arbejdet på togfabrikken.

- Men jeg tror, at corona-restriktionerne nok skal gøre sit til, at arrangementet får en helt naturlig begrænsning. Og så er det jo faktisk ikke et rundt jubilæum som 25 eller 50 år. Men jeg synes, at det er en god ide, og vi har opfordret de to idéfolk til at søge kommunen om tilskud til det, og så vil vi se på det, siger Torben Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF-direktør får karantæne og bøde på 20.000 kr: 'Gav hånd med knyttet næve med hård kraft'

Danmark

Gratis færger og billig kollektiv transport: Minister vil gentage succesen fra sidste sommer

Østjylland

Tvangsnedlukning truer: Sogn nærmer sig den kritiske grænse

Annonce