Annonce
Debat

Malling er overbelastet af trafik: Det kunne være så godt, men lige nu er det skidt

"Vi i 8340 Malling kunne forblive skallinger i en karakteristisk og sikker, fremkommelig, gammel stationsby beliggende i natursmukke omgivelser. Det forudsætter imidlertid, at nybyggeri pålægges servitutter, der fastholder byens dna som stationsby", skriver Ole Krabbe Olesen. Foto: Jens Møller

DEBAT: Fra jernbanens ankomst til Malling i 1884 og til nu er der sket meget i Malling. Nu ej længere industrimæssigt. Tidligere industrigrunde i hele byen bliver til boligområder målrettet alle aldersgrupper. Foruden institutioner, skoler og butikker, lægehus m.v. så kræver det plads til både individuel og kollektiv transport.

Med hensyn til individuel transport, så er Malling ved at ramme muren – eller bommene, når der kommer tog. Når bommene er nede, så stopper vejtrafikken. Tre steder. På Bredgade, på Gl. Østergårdsvej og på Holmskovvej. Der er ingen smutveje til at komme uden om bommene. Køer opstår fra den ene bil til den anden. På samme måde som at drikke rødvin. Pludselig er nok nok! Jeg har konstateret begge dele.

Indtil der er foretaget officielle trafik- og hastighedsmålinger, som beviser det modsatte, så er det rimeligt at have den tese, at trafikken er ved at nå sit mætningspunkt på Bredgade og godt på vej til det på Holmskovvej, når yderligere to store udstykninger får udkørsel til Holmskovvej. Holmskovvej er også forbindelse til Malling Varmeværk, Malling Genbrugsplads, XL og Gl. Østergårdsvej via Holmskovtoften, ligesom Holmskovvej er forbindelsen mellem Bredgade og Oddervej.

Annonce

Hvis tesen om trafikalt mætningspunkt holder, så er der også nået et mætningspunkt for flere boliger i 8340 Malling. Ingen kan have interesse i at flytte til Malling for at holde i kø. Det kan de så rigeligt gøre inde i Aarhus og på indfaldsvejene til Aarhus.


De med ambitioner om store boligbyggerier i den sydlige del af Aarhus Kommune kan så koncentrere sig om den helt nye by med postnummer 8360, vest for Oddervejen og måske sammenbygget med Mårslet. Måske skulle de dog starte med at gøre Oddervej firesporet?


Ledige arealer i Malling, hvor nogle planlægger at opføre endnu flere boliger, skal så i givet fald bruges til andre formål. F.eks. til Malling By- og Bevægelsespark med plads til leg og bevægelser for alle aldersklasser. Plads til ungdomshus med høj musik. De unge, som selvfølgelig skal involveres i sådan et projekt, ved bedre selv, hvad der skal til.

Til anlæggelse af en by- og bevægelsespark er der nord for Holmskovvej og ud mod letbanen/Oddervej mulighed for ca. 50.000 kvadratmeter. En by- og bevægelsespark vil gøre 8340 Malling til noget helt særligt at bo i for både nuværende og kommende beboere.

Malling mangler også nogle af de 34 små specialbutikker, som i sin tid gjorde Bredgade til noget særligt. Det er dejligt at se, at den tidligere kiosk er blevet til café og bager. Et par andre huse på Bredgade kunne måske igen – efter ombygning/renovering – gøres egnede til specialbutikker.

Et fantastisk startsted kunne være tårnhuset lige over for kirken. Efter renovering vil dette hus igen kunne blive det flotteste hus i Malling. Mest velegnet og velbeliggende til en klynge af specialbutikker er Superbrugsens græsplæne. De vil fra starten være tæt på både p-pladser og kunder.

Ved at tage hensyn til, at lokal infrastruktur bliver til velfærd, så kunne vi i 8340 Malling forblive skallinger i en karakteristisk og sikker, fremkommelig, gammel stationsby beliggende i natursmukke omgivelser. Det forudsætter imidlertid, at nybyggeri pålægges servitutter, der fastholder byens dna som stationsby. Det forudsætter også, cykelstien ud ad Ajstrupvej bliver ført hele vejen ned til Ajstrup Strand.

De med ambitioner om store boligbyggerier i den sydlige del af Aarhus Kommune kan så koncentrere sig om den helt nye by med postnummer 8360 Provinsby Aarhus, vest for Oddervejen og måske sammenbygget med Mårslet. Måske skulle de dog starte med at gøre Oddervej firesporet?

Annonce
Østjylland For abonnenter

Efter 71 år uden hovedbygning: Godsejer vil genopføre Rathlousdal ved Odder

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Tre personer kæntret i jolle ved Samsø - Både Molslinjen og Samsøfærgen er sejlet til undsætning

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Aarhus

Aarhusregionens kulturinstitutioner udvalgt: Million-indsprøjtning skal kick-starte vigtigt erhverv

AGF

Svensker trænede tirsdag med AGF for første gang: - Han kan spille kampe lige med det samme

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Leder For abonnenter

De offentlige toiletter fungerer aldrig: Hvornår træder kommunen i karakter?

Aarhus

Se video: Voldsomme oversvømmelser omkring Aarhus

Indland

Optag på uddannelser: Så mange får deres førsteprioritet

Alarm 112

Kørt på skadestuen: 62-årig mand i kørestol blev påkørt af personbil

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Alarm 112

Kæledyr bliver smidt ud i naturen: Stigning i dumping af dyr efter corona

Annonce