Annonce
Syddjurs

Malt AIR er i luften: Kunstnerklynge spirer på Maltfabrikken

Nicholas Grafia er fra Tyskland og blandt de første Malt AIR-kunstnere på Maltfabrikken i Ebeltoft. Han oplever stor interesse fra borgerne i Ebeltoft, som følger nysgerrigt med, når han maler foran de store vinduer i sit atelier. Foto: Flemming Krogh
De første kunstnere er rykket ind i kunstnervillaen 'Lundberg' på Maltfabrikken, der med programmet Malt AIR inviterer internationale billedkunstnere på ophold i Ebeltoft.
Annonce

EBELTOFT: Rundt om det nybyggede, moderne hus er restaureringen af den gamle maltfabrik i fuld gang.

Men huset her står færdig. Tre udenlandske kunstnere, Nicholas Grafia fra Tyskland, og Chico Togni og Kadija de Paula fra Brasilien/Canada, er allerede rykket ind og skal have base i Ebeltoft i fire måneder for at arbejde på fremtidige udstillinger.

I stueetagen bliver man mødt af et hyggeligt tekøkken, hvor atelier- og værkstedslokaler har udgang til. På etagerne ovenover er der soveværelse, fælles køkken og dagligstue indrettet med nyt og gammelt dansk design og tekstiler sponsoreret af den lokale virksomhed Kvadrat.

Chico Togni og Kadija de Paula deler et værksted. Fra de store vinduer er der udsigt til en vildt groende have, som er bevaret, efter at en gammel villa på stedet blev revet ned.

- Her hvor vi er i processen, er det et rigtig fint lokale, men vi ville ikke kunne få en stor skulptur ud ad døren, griner Chico Togni.

De tre kunstnere er udvalgt blandt næsten 500 ansøgere fra 84 nationer, der alle ville være en del af Malt AIR, som Maltfabrikken har etableret sammen med Kunsthal Aarhus og Statens Værksteder for Kunst. Statens Kunstfond støtter det nyetablerede residency-program for internationale billedkunstnere.

Malt AIR

Malt AIR står for Artist In Residence.

Det er målrettet internationale billedkunstnere.

Sammen med Kunsthal Aarhus og Statens Værksteder for Kunst har Maltfabrikken, med støtte fra Statens Kunstfond, etableret det nye residency-program. For at komme i betragtning skal kunstnerne have haft en soloudstilling eller have deltaget i en biennale.

I den første ansøgnigsrunde fik Malt AIR næsten 500 ansøgninger fra 84 nationer til de seks pladser i det nye kunstneropholdsprogram.

Malt AIR har plads til to kunstnere/kunstnergrupper ad gangen i en periode på fire måneder.

Nicholas Grafia fra Tyskland, Chico Togni & Kadija de Paula fra Brasilien/Canada, er de første kunstnere i Malt AIR.

Herefter følger Karolin Schwab fra Tyskland, Kelani Abass fra Nigeria, Yun Choi fra Sydkorea og Audrey Samson & Francisco Gallardo fra Canada/Spanien.

Annonce

Finder materialer i nærmiljøet

Efter en varm ankomst i august, hvor de dumpede lige ned en travl periode med heftig aktivitet i Maltfabrikkens gård, oplever de nu sommeren gå på hæld og tempoet skifte i Ebeltoft.

Nicholas Grafia er lige blevet færdig på kunstakademiet i Düsseldorf, mens Chico Togni og Kadija de Paula, der udover at arbejde sammen også danner par privat, har 15 års erfaring.

De begyndte at lave kunstneriske projekter sammen under en kunstmesse i Brasilien, da deres kunst havde meget tilfælles. De seneste to år har de rejst rundt i Europa på forskellige kunstnerophold.

Parret arbejder med fundne materialer, både ting og mad.

- Det er rart, at man er i gang med at bygge her, for vi kan finde rigtig mange materialer, som er tilovers fra byggeriet, siger de.

For Nicholas Grafia har de lokale genbrugsbutikker været et godt sted at finde materiale til sin kunst, som bevæger sig i et felt mellem maleri, videokunst og performance.

- Jeg er altid på jagt efter folks historier. Lige nu er jeg optaget af mundtlige fortællinger, og hvordan ting ændrer sig, når de bliver fortalt videre, siger han.

Annonce

Nysgerrige borgere

Beliggenheden i Ebeltoft bruger han som et kreativt benspænd.

- Det er en udfordring, for når du er her, er du nødt til at tænke over, hvad du har brug for til dit arbejde, for du har ikke adgang til alle mulige kunstbutikker, siger Nicholas Grafia, der er imponeret over de mange frivillige, han har mødt i det lille samfund.

- Men der er til gengæld ikke mange mennesker på min alder, griner den unge kunstner.

Han oplever en stor interesse fra borgerne, når han står og arbejder i sit atelier, der har store vinduespartier ud til en sti mellem Aldi og Maltfabrikken.

- Det er som at være del i en vedvarende offentlig udstilling, siger han med et stort smil.

Talk med Nicholas Grafia

Gæstekunstner på Malt AIR, Nicholas Grafia, giver artist talk og performance på European Film College i Ebeltoft torsdag 17. oktober klokken 17.

Under overskriften "Skin-Deeper-Skin-Dipper" giver Nicholas Grafia en performance (i performancen medvirker også Nikolaj Sobczak) og fortæller om sin kunstneriske praksis. Som afrunding vil der være mulighed for at stille spørgsmål og diskutere temaer fra oplægget.

Nicholas Grafias kunst er ekspressiv og farverig som hans personlighed, og han udtrykker sig i såvel maleri som performancekunst og videoinstallationer. Ofte beskæftiger han sig med temaer, som peger tilbage på hans opvækst i en lille by i Tyskland, hvor han som del af en minoritetsgruppe måtte lære at finde kunstnerisk inspiration i følelsen af at være anderledes og skille sig ud.

Nicholas Grafia, født i 1990 i Angeles City, Filippinerne. Opvokset og bosiddende i Tyskland. Gradueret i 2019 som MFA (Master of Fine Arts) fra Kunstakademie Düsseldorf.

Der er fri entré - men pladser skal bookes på forhånd via storebjorn.dk

Annonce

Bidrager til lokalmiljøet

Den interesse fra lokalsamfundet mærker projektleder Vibeke Wang også.

- Der er mange, som gerne vil lave noget med kunstnerne. Det her kan være en uformel måde at møde kunstnerne på, da det ikke er en kunstinstitution men mere et sted for arbejdende kunstnere. Vi vil gerne være med til at skabe en uformel kunstscene, siger hun.

For Maltfabrikken er det vigtigt, at kunstnerne i Malt AIR føler sig velkomne og inviteret til at tage del i livet i og omkring Ebeltoft og på Mols, da en del af hensigten med Malt AIR er, at kunstnerne skal bidrage til det lokale liv. Under opholdet skal de holde en workshop, en talk, en performance eller andet. Men det er også vigtigt, at de har frihed til at arbejde, understreger Vibeke Wang.

Et hold af frivillige AIR-pilots, 12-13 lokale kunstnere og kunsthåndværkere fra området, står klar til at hjælpe Malt AIR-kunstnerne med stort og småt, og invitere dem ind i deres eget netværk, for også at give opholdet i Ebeltoft en social dimension.

Til december kommer et nyt hold kunstnere til Malt AIR.

Chico Togni og Kadija de Paula har for fire måneder skiftet Brasilien ud med Ebeltoft. De arbejder sammen om kunstprojekter af materialer, de finder rundt omkring. Fra deres værksted har de udsigt til haven, der er som en lille jungle med gangbroer af træ. Foto: Flemming Krogh
De tre internationale kunstnere er rykket ind i den nybyggede bygning til venstre, kunstnervillaen 'Lundberg'. Her er der arbejdsrum og lejligheder med havudsigt. Foto: Flemming Krogh
Kunstnernes fællesrum er indrettet med nyt og gammelt dansk design, der giver en varm kontrast til de rå betonvægge. Foto: Flemming Krogh
Vibeke Wang (tv) er projektleder på Maltfabrikken og tovholder på Malt AIR-projektet, som er etableret sammen med Kunsthal Aarhus og Statens Værksteder for Kunst med støtte fra Statens Kunstfond. Foto: Flemming Krogh
Chico Togni (th) og Kadija de Paula skaber kunst af fundne og gratis materialer, som her et forvokset "kødspyd" af genbrugspap. Deres værker skal sætte spørgsmålstegn ved måden, det moderne menneske forbruger, samler og spilder ressourcer på. Foto: Flemming Krogh
Bygningen til højre er en del af en kunstnerklynge med værksteder og atelierer for både lokale designere, kunsthåndværkere, kunstnere og arkitekter, samt de internationale kunstnere i Malt AIR. Foto: Flemming Krogh
En lille rygeovn kan måske blive til et kunstprojekt i hænderne på Chico Togni. Foto: Flemming Krogh
Chico Togni (th) har købt en lille rygeovn i en lokal genbrug, som han måske skal bruge i et projekt. Foto: Flemming Krogh
Oven på værkstederne i stueetagen er der lejligheder med fællesstue og køkken. Foto: Flemming Krogh
De tre kunstnere er faldet godt til på Maltfabrikken. Nummer to fra venstre er projektleder Vibeke Wang. Foto: Flemming Krogh
Malt AIR-bygningen bagest ligger lige op ad en nybygget værkstedsbygning med atelierpladser, træværksted og digitalt værksted. Foto: Flemming Krogh
Nicholas Grafia fra Düsseldorf i Tyskland arbejder med videoinstallationer, maleri og performance. Han er en af Malt AIR-kunstnerne i Ebeltoft. Foto: Flemming Krogh
Chico Togni i Malt AIR. Foto: Flemming Krogh
Brasiliansk-canadiske Kadija de Paula og hendes partner Chico Togni (th) er kunstnere i kunstnerophold på Maltfabrikken i Ebeltoft. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Krav om mundbind bliver indført i offentlig transport i Aarhus  

Debat

Debat: Yemen - et enkelt valg

Debat

Zoo som p-plads

Aarhus For abonnenter

Analyse: Socialdemokraterne i Aarhus ved godt, at de er bagud på point

Annonce