Annonce
Aarhus

"Man kan altid noget"

- Vores erfaring er, at ligegyldigt, hvad man kommer med, så kan man altid noget. Der er ikke nogen, der ingenting kan, siger Annemarie Lai Jensen fra OCN. Foto: Kim Haugaard

Måske har man ikke de gode karakterer fra en ungdomsuddannelse, måske slæbte man sig igennem folkeskolen, måske har man aldrig rigtig fundet fodfæste på arbejdsmarkedet. Men man kan altid noget, hævder man hos OCN – organisationen, der sætter fokus på de såkaldte uformelle kompetencer.

AARHUS: Med ganske små skridt, men med et klart mål, kan det lykkes de fleste at opdage dét, de er gode til, lære nyt og finde job.

Det mener man hos organisationen OCN, der i disse dage kan fejre sine første ti års tilstedeværelse i Danmark, nærmere bestemt på Skolebakken 11 i Aarhus.

OCN - Open College Network - har sin oprindelse i 1970'ernes England, hvor en række kulminearbejdere manglede både job og de eksamensbeviser, der skulle til for at få et job. Ganske vist havde de ikke en formel uddannelse, men de havde en række kompetencer, og hvis man dokumenterede dem, kunne man pludselig sætte ord og kvaliteter på deres kunnen.

I dag bruger man OCN-metoderne en lang række steder i det offentlige, herunder også hos Aarhus Kommune, hvor alt fra skoletrætte unge over udsatte voksne til mennesker med handicap får støtte til at finde deres evner.

Annonce

Frem i lyset

- Vi har metoderne, vi uddanner vejledere, og vi udvikler programmerne for den enkelte borger sammen med vores kunder, som er en lang række offentlige institutioner, forklarer Annemarie Lai Jensen fra OCN.

De mennesker, der får tilbudt støtte gennem OCN-programmet, har hvert sit udgangspunkt. Nogle skal lære at stå op om morgenen og møde til tiden. Andre skal blive kloge på, hvordan det, de hidtil ikke selv har regnet for en kvalitet, kan forvandles til en værdi for en arbejdsgiver. Og atter andre har brug for at kende spillereglerne på en arbejdsplads - både de skrevne og de uskrevne.

- Vi har altid fokus på styrkerne, og vi tager fat i det, som borgerne er gode til, i stedet for at være optaget af, hvad de formelt har lært. Vi hiver så at sige det, folk kan, frem i lyset og gør det synligt. På den måde kommer læringen helt af sig selv, forklarer Annemarie Lai Jensen.

- Vores erfaring er, at ligegyldigt, hvad man kommer med, så kan man altid noget. Der er ikke nogen, der ingenting kan, konstaterer hun.

Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Gratis AGF-billetter kan fylde stadion: Få praktisk info her

AGF

Hvorfor skriver I så meget om AGF? Chefredaktøren svarer

AGF

Stiften på banen i 225 år: Vi genopliver gyldne AGF-øjeblikke

Annonce