Annonce
Navne

Man kan føle sig til rette i verden, selv om man ikke helt er som alle andre

Jeppe Hein er bl.a. kendt for sine sociale bænke på Lemvig Havn, hvor hans primære formål er, at skulpturerne skal indbyde til dialog mellem mennesker. Arkivfoto: Jørgen Kirk

Kunstneren Jeppe Hein har sammen med sin hustru udgivet en børnebog, som udspringer af deres datters vanskelige start på livet.

Annonce

Jeppe Hein er en internationalt anerkendt dansk kunstner, som har værker stående i alverdens storbyer. Nu har han sammen med hustruen Silke udgivet en børnebog, som opfordrer til dialog - mellem barnet og den voksne, der læser den. Og samtidig vil begge få noget at tænke over. Når de læser den smukt udformede bog med collager, som Silke Hein har skabt ud fra ægtefællens akvareller.

Og det er deres fælles projekt. Udgangspunktet er parrets ældste datter Alba. Da hun kom til verden, skete der komplikationer ved fødslen, som vil mærke datteren med et handicap gennem hele livet. Temaet i bogen er, hvordan man kan overkomme de udfordringer, man møder i livet, og hvordan man føler sig til rette i en verden, selv om man ikke er helt som de andre. Det sker i bogen ved, at man følger sommerfuglelarven Aya, som kommer skævt ind i livet, men som møder en venlig bille, der nænsomt hjælper hende på vej. Der er lidt af "Den grimme Ælling" over eventyret, mener Jeppe Hein.

Forsiden af Silke og Jeppe Heins bog "Aya", som er smukt udført, og som både giver børn og voksne noget at tænke over, når de læser den sammen.
Annonce

Elsker vore børn, som de er

- Når man kommer ud for en oplevelse, som da vi fik Alba, så påvirker det os jo som voksne, når tilværelsen ikke helt bliver, som vi havde forestillet os før fødslen, fortæller han, da vi fanger ham i London, inden han skal til et møde i Paris samme aften.

- Ikke alt er perfekt, men hvad er det perfekte? Vi er alle forskellige. Vi har tre børn i dag, og de er alle meget forskellige. Vi lærer at elske vore børn som det, de er. Vi finder også ud af, at der lys forude, selv om det på et tidspunkt ser meget vanskeligt ud. Vi tror, at både barnet vil opleve anerkendelsen af forskelligheden, og den voksne vil samtidig med samværet med barnet om bogen kunne tænke over, at vi ikke skal søge det perfekte, men anerkende, vi er forskellige, mener Jeppe Hein.

Og så træder han ellers et skridt tilbage og tildeler størstedelen af æren for bogen til hustruen Silke, som har udformet collagerne.

Teksten har ægteparret erkendt, de ikke var dygtige nok til at fortælle, så her har de allieret sig med Elisabeth Kiertzner, som er børnebog-redaktør. Hun har besøgt familien, der bor i Berlin, så hun kender baggrunden for bogens historie.

- Vi har talt om denne bog i 10-11 år, så den har været længe undervejs. Vi har også haft børnene med i en workshop om den endelige udformning. Alba ville så ikke, at bogen skulle have hendes navn, så derfor blev det Aya i stedet for. Vores plan er, at vi vil lave to bøger mere, så der er en for hvert af vore børn. De er så forskellige, at vi kan give dem en hver, siger Jeppe Hein.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Politikere om tv-optagelser af ældrepleje: Langt værre end vi troede

Annonce