Annonce
Østjylland

Mand fra Ebeltoft får verdenspatent på opfindelse

Finn Christian Simonsen kalder sin opfindelse for Pronation PINPOINTER, som muliggør, at man kan "se" hælen, selvom denne er skjult inden i skoen. Foto: Pernille Skjøtt Danielsen

Finn Christian Simonsen har opfundet og designet en såkaldt Pinpointer. Der kan påvise fodfejl, som ellers ikke kan ses, når folk har sko på. Til dagligt arbejder han som bandagist og bevægeanalytiker på Ebeltoft Løbeklinik, hvor hans nye opfind

Indtil videre er Finn Christian Simonsens Pronation Pinpointer kun lavet i studieprototyper i papir, træ og plastic, men inden for kort tid er det meningen, at den skal masseproduceres.

Til daglig arbejder han med fodfejl og bevægeanalyse på Ebeltoft Løbeklinik og ser dagligt eksempler på fødder, hæle og underben, der ikke er, som de burde være.

- Folk kommer herind med mange forskellige problemer i kroppens bevægeapparat. Ofte i god tro på at de for eksempel har købt noget ordentligt fodtøj til dem selv eller deres børn. Med min opfindelse kan jeg hurtigt se, at den enkelte sko slet ikke yder det, den skal, hvilket betyder, at folk har ofte spildt deres penge på købet. Det er brandærgerligt, siger Finn Christian Simonsen.

Hans opfindelse Pronation Pinpointer bruges ved, at den fastgøres på bagsiden af hælen - og virker, selvom man har sko på. Her vil den vise, hvor skævt folk træder, når hælen belastes. Hælens reelle hældning vil derfor blive vist med hældningen på denne Pronation Pinpointer.

- Min opfindelse er lavet for at vise, hvordan retningen af hælknoglen er i forhold til underbenet, da den skal have en bestemt vinkel. Fidusen er, at det nu er muligt at se, hvad der sker med hæl og underben på folk inde i en sko, hvilket man ikke har kunnet tidligere, siger Finn Christian Simonsen, som for et par måneder siden har fået verdenspatent på sin opfindelse.

- I de nuværende videoundersøgelser på løbebånd, der står i sportsbutikkerne, kan man reelt kun observere og vurdere stillingen på en hæl, når personen er barfodet. Lige så snart man har en løbesko på, kan man ikke længere se hælen, eller se hvordan denne står inde i løbeskoen. Det kan jeg nu med min opfindelse, fortæller han.

Annonce

Folk kommer med mange forskellige problemer i kroppens bevægeapparat. Ofte i god tro på at de for eksempel har købt noget ordentligt fodtøj til dem selv eller deres børn. Med min opfindelse kan jeg hurtigt se, at den enkelte sko slet ikke yder det, den skal, hvilket betyder, at folk har ofte spildt deres penge på købet. Det er brandærgerligt.

Finn Christian Simonsen, bandagist og bevægeanalytiker på Ebeltoft Løbeklinik

Finn Christian Simonsen arbejder som autoriseret bandagist og bevægeanalytiker. Han er indehaver af Ebeltoft Løbeklinik & Bevægelaboratorium på Ebeltoft Sundhedscenter.Finn er specialist i ortopæditekniske hjælpemidler til fødder og i kinematisk bevægeanalyse. Derudover deltager han i videnskabelig forskning og i internationalt udviklings- og organisationsarbejde omkring fodproblemer og problemforebyggelse - herunder børnefødders udvikling samt amputationsforebyggelse ved diabetes.

For et års tid siden startede han et samarbejde med Syddjurs Kommune om projektet "Klar, Parat, Løb!" Er dine fødder parate til at løbe med?, som i samarbejde med Skolen i Virkeligheden har til formål at sætte fokus på fødder på børn i folkeskolen.

På bordet foran Finn Christian Simonsen ligger to studieprototyper af Pronation PINPOINTER. Foto: Pernille Skjøtt Danielsen

Brugbar opfindelse for alle

Med opfindelsen bliver det nemmere at få syn for, hvilken skotype der er den rigtigste at købe.

- Min Pronation Pinpointer er et værktøj, jeg kommer til at bruge - foreløbigt som den eneste i verden indtil videre. Jeg vil bruge den her i klinikken til for eksempel at kunne indikere, hvorvidt et fodindlæg faktisk er godt nok til den enkelte borger. Fodindlæg kommer så til at stå sin prøve, og det kan så påvises, hvad fodindlægget reelt kan gøre ved en eventuel fejlstilling i hæl, ankel og underben, siger han.

Med opfindelsen kan Finn Christian Simonsen nu konkret gå ind og påvise, hvad pronationsløbesko gør ved en fod.

- Om der ved brug af Pronation Pinpointer opdages fejl, som aktører i sundhedsvæsenet såvel som i min egen branche har begået i god tro, må vi se hen ad vejen. Indtil nu har vi ikke har haft konkret mulighed for at kunne se, hvad der sker med foden inde i en sko. Vi har tidligere haft en formodning om, hvad der sker i skoen, men vi har ikke haft evidens på området. Det kan vi nu arbejde i retning af at få, siger Finn Christian Simonsen.

Det er både sportsfolk og almindelige mennesker, der i fremtiden vil kunne komme til at få gavn af opfindelsen.

- Nu kan folk tage ned i forretningerne og finde den sko, de gerne vil investere i. Før de tager skoene i brug, kan de komme her, så vi kan teste skoens sålekvalitet, stivhed og pasform samt evne til at korrigere en eventuel fejlstilling. Dette vil muliggøre, at folk ikke så let kommer til at bruge penge på fodtøj, som ikke passer præcist til netop deres fødder, siger Finn Christian Simonsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Se hele listen: Her lå de bevaringsværdige bygninger, der er revet ned

Annonce