Annonce
Aarhus

Mandag kan kampen mod terror sende Tommy i fængsel

En 39-årig mand er tiltalt for at have bevæget sig ind i forbudte områder i Syrien, da han deltog i den kurdiske milits YPG's kamp mod Islamisk Stat nær Raqqa. Hans forsvarer siger, at loven er et uforholdsmæssigt stort indgreb i den bevægelsesfrihed, som han ellers er garanteret af menneskerettighederne. Billedet viser YPG-krigere i Raqqa i sommeren 2017. Arkivfoto: Goran Tomasevic/Reuters

Retten i Aarhus afsiger dom i den første straffesag om ophold i konfliktområder i Syrien.

AARHUS: "Regeringen indfører indrejseforbud i kamp mod terror".

Under denne overskrift lancerede daværende justitsminister Søren Pind (V) i 2016 en lov, som mandag kan betyde fængselsstraf til en mand, der kæmpede mod terrororganisationen Islamisk Stat.

Mandag eftermiddag afsiger Retten i Aarhus dom i den første sag om overtrædelse af indrejseforbud i visse konfliktområder i Syrien.

Manden på anklagebænken er den 39-årige Tommy Mørck, som deltog i en kurdisk milits' kampe mod Islamisk Stat i 2016 og 2017.

Da han i Syrien sammen med sine kammerater i YPG kørte sydpå fra en base for at indtage Raqqa, som var behersket af Islamisk Stat, overtrådte han straffeloven, mener anklagemyndigheden.

Cirka 25 gange krydsede han ind i et område, som danske statsborgere ifølge danske myndigheder ikke må opholde sig i uden på forhånd at have fået politiets tilladelse, påstås det.

- Man ville egentlig ramme IS-krigere, men man rammer alle mulige andre, har Tommy Mørck selv sagt om loven.

At det faktisk var hensigten at ramme IS-sympatisører, bekræftes af den pressemeddelelse, som Søren Pinds folk i Justitsministeriet udsendte i september 2016.

Loven er et redskab mod de personer, der "kommer hjem med viljen og evnen til at gøre os ondt". Med indrejseforbuddet "fortsætter vi den hårde linje over for terror og gør det nemmere at straffe fremmedkrigere", udtalte Pind.

Det er hans efterfølger på posten, Søren Pape Poulsen (K), der har godkendt, at tiltalen rejses - mod en mand, som i sin tid var værnepligtig i Livgarden, som har været aktiv i Alternativet, og som interesserer sig meget for den kurdiske revolution.

- Der er ingen formildende omstændigheder, sagde anklageren, advokaturchef Jacob Balsgaard Nielsen, i et retsmøde forleden.

Derimod sagde den tiltalte, at det var det rigtige at gøre. I øvrigt var det svært at orientere sig ude i ørkenen, hvor der ikke var skilte, fortalte han, men dette er dog ifølge anklageren ikke nogen undskyldning.

Kravet er en straf på ubetinget fængsel i seks til otte måneder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Prøve afkræfter mistanke: Dansk mand indlagt i Aarhus er ikke smittet med coronavirus

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce