Annonce
Østjylland

Mandela er ankommet til Rwanda

Mandela og Olmoti har fundet sammen, så håbet er, at der måske fødes et næsehorn i Rwanda. PR-foto
Næsehornet Mandela, der er født i Ree Park Safari, har taget turen 6000 kilometer væk og skal nu bo i Akagera National Park.

Ebeltoft: Næsehornet Mandela, der er født i Ree Park Safari, er flyttet til Akagera National Park i Rwanda, hvor han skal leve i næsehornenes naturlige omgivelser. Her sættes han ud sammen med fire andre sorte næsehorn fra Europa.

De fem sorte næsehorn er af racen østafrikanske sort næsehorn, og Mandelas flytning betyder, at han nu skal videreføre sine gener og øge bestanden af sorte næsehorn i Akagera National Park i Rwanda. Der findes nemlig færre end 5000 sorte næsehorn i naturen, så udsættelsen af de fem nye næsehorn er et skridt i den rigtige retning for at øge bestanden.

- At sende Mandela til Rwanda er det, vi arbejder for. Vi viser netop her vores eksistensberettigelse, da vi er genbank for flere truede arter, og at kunne reintroducere et stærkt truet sort næsehorn til dets naturlige leveområder er det ultimative, siger Ree Park Safaris direktør, Jesper Stagegaard.

Annonce

God start

Mandela har vigtige gener i forhold til avlsarbejdet, og han har samtidig en klar fordel i, at han er opvokset i Ree Park, hvor han dels har haft en stor savanne at boltre sig på, men også at han har været introduceret til andre dyr fra det afrikanske kontinent, som han nu kan møde i Rwanda; giraffer, gnu, elsdyrantilope, vandbuk, zebra og struds.

De fem næsehorns fremtidige hjem, Akagera National Park, er nøje udvalgt. I 2017 blev 18 næsehorn genudsat i parken, hvor der stort set ikke er krybskytteri længere. En ny ledelse har haft fokus på naturbevarelse og har formået at få markant opbakning af lokalbefolkningen, hvilket i 2015 betød, at løver blev genudsat i parken.

Mandela blev i november 2018 sendt til Dvur Kralové zoo i Tjekkiet, hvor han skulle lære de andre sorte næsehorn, han skulle rejse med, nærmere at kende. De tre af næsehornene var fra Dvur Kralové og den sidste ankom fra England. Mandela faldt straks godt til sammen med de to hunner, Olmoti og Jasiri, som han skulle rejse med. Så godt, at håbet er, at seks næsehorn er sendt til Rwanda og ikke de fem, som ifølge papirerne er med på rejsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Gå- og cykelgader i midtbyen

Søren Kierkegaard har sagt: ”Af alle latterlige Ting forekommer det mig at være det allerlatterligste at have travlt.” Mit ærinde er at få person-mobilitet i midtbyen til at glide på en god måde. Og derfor foreslår jeg kombinerede gå- og cykelgader i store dele af det centrale Aarhus. Det skal omfatte midtbyens gamle og smalle gader, hvor der ikke er plads til at etablere cykelstier og reelt heller ikke til gennemgående biltrafik, hvis gående skal kunne færdes sikkert her. Det omfatter ikke de nuværende gågader, som fortsat skal være forbeholdt gående. Ej heller nuværende cykelstier. Men de erstatter de nuværende ’cykelgader’, som ikke rigtigt fungerer, fordi trafikken her fortsat foregår på bilernes præmisser og skaber farlige situationer. Se på Mejlgade. Kun de bløde trafikanter har adgang. Fodgængere, løbehjul, skateboard, cykler og måske andre små el-køretøjer blander sig mellem hinanden. Området og gaderne er markeret og utvetydigt skiltet, så selv de mest retningsforvirrede turister forstår det. Fodgængerne har som den ’svageste’ gruppe fortrinsret. Ellers er konceptet, at alle tager hensyn til hinanden – det er den eneste regel. Og det indbefatter naturligvis, at der kun må køres eller cykles i et beskedent tempo. Beboerne kan sive ind og ud med deres biler. Ligesom den nødvendige varetransport. Desuden kan der være adgang for små grønne el-taxaer med en særlig tilladelse, så alle har mulighed for adgang. Og naturligvis skal der være nogle få større trafikårer ind i centrum til den øvrige bil-, bus- og cykeltrafik. Som vi kender det i dag. Kan denne ’sammenblanding’ nu lade sig gøre? JA. Jeg har set det fungere i Bergen, som har en masse bycykler, som kører overalt uden problemer. Og jeg mener, at når vi blot ved, hvad betingelsen er, nemlig at der her skal være plads til alle, så får vi dét til at fungere. Det er vores ansvar, hver især. Det kræver, for det første, at vi tager ansvaret på os og viser hensyn, og for det andet, at vi giver os tid – og her kommer Søren Kierkegaard ind – da det ikke lader sig gøre, hvis vi er fortravlede og stressede. Vi kan godt tage 10 minutter tidligere afsted. Vi kan godt tage det roligt, når der opstår uforudsete ting og forhindringer - for det gør der altid, før eller siden - det er et vilkår i trafikken. Vi kan anerkende, at vi ikke hjælper nogen som helst – og da slet ikke os selv - ved at fare sted og konstant have travlt. Tværtimod. Det hindrer os i at være til stede og omgås andre på en god, rummelig og hensynsfuld måde. Udover hensynsfuldheden gælder trafikkens gyldne hovedregel selvfølgelig; nemlig at køre, gå eller bevæge sig efter forholdene. Og det gør vi altså bedst på den Kierkegaardske måde…

112

Stor politiaktion i Aarhus og Trige: Anholdt for virksomhedsindbrud og omfattende salg af kokain

Annonce