Annonce
forside

Manden, Aarhus elskede at hade: Mød eks-rådmand Peter Thyssen

Fra sin bolig i Ceres Panorama kan den tidligere radikale rådmand Peter Thyssen skue ud over den by, som han engang næsten ejede. Foto: Axel Schütt

Har nogen politiker i Aarhus mon nogensinde fået så mange skældud som tidligere rådmand Peter Thyssen? Læs, hvordan han reagerede på kritikken.

AARHUS: På hjemadressen blev der leveret tidsskrifter og andre effekter, som husets ejere aldrig havde bestilt.

Brystholdere med D-skål og den slags ting.

Læg dertil, at en hel del mennesker kørte rundt med stickers i bagruden, som advarede mod ham.

Og at han blev truet med bank af en taxachauffør.

Så har man billedet af en mand, som i nogle kredse var særdeles upopulær. En mand, som mange århusianere ligefrem elskede at hade.

Peter Thyssen er navnet, radikal rådmand i otte år i Aarhus. Eller 'Don Thyssen', som denne avis kaldte ham i en leder - med inspiration fra den egenrådige fodboldboss Flemming Østergaard fra København.

Annonce

Fakta

Peter Thyssen (født 19. maj 1951) var rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, valgt for Det Radikale Venstre. Han repræsenterede partiet i Aarhus Byråd fra 1. januar 1998 til 31. december 2009.

I 2001 var han sammen med byrådets andet radikale medlem, Uffe Elbæk, tungen på vægtskålen, der gjorde, at Aarhus Kommune fik sin første ikke-socialdemokratiske borgmester siden 1918, nemlig Louise Gade fra Venstre. Allerede ved næste kommunevalg i 2005 støttede Det Radikale Venstre dog atter en socialdemokratisk borgmester, og derfor skiftede borgmesterposten til Nicolai Wammen.

Peter Thyssen har tidligere været menighedsrådsmedlem. Han har været lektor i biologi og idræt på Aarhus Katedralskole, hvor han gennem en årrække har stået for at lære de studerende at danse lanciers, inden deres translokationsfest.

Han er gift og har to børn.

Kilde: Wikipedia.

- Det var en lidt hård periode, forklarer Karen Thyssen om dengang, hendes mand blev lagt for had i Aarhus. Parrets skraldespand blev væltet gentagne gange, og de to fik et væld af pakker, som ukendte havde bestilt i deres navn. Foto: Axel Schütt

På øretævernes holdeplads

Det var Peter Thyssen, der fik brudt mere end 80 års socialdemokratisk styre, da han i 2001 valgte at støtte Venstres Louise Gade, fordi han på det politiske plan ikke brød sig om den socialdemokratiske borgmester, Flemming Knudsen.

Allerede den manøvre skaffede ham fjender. Senere fik Peter Thyssen i Århus Stiftstidende skylden, da kommunens 150 millioner kroner dyre projekt med affaldssortering ikke levede op til forventningerne og derfor blev stoppet. Han fik også skylden, da byrådet ikke kunne blive enige om tilbagebetalingsmåden for de for meget indbetalte varmepenge.

Han har til gengæld også i denne avis fået roser for at være manden, som fik skraldet smidt ned i beholdere under Aarhus Midtby. Samt for at have haft mere end én finger med i letbane, cykelhandlingsplan og miljøhandlingsplan.

På den måde var det himmel eller helvede med Peter Thyssen, da han var rådmand. Sjældent begge dele.

Han sagde, hvad han tænkte, og han gjorde, hvad han mente. Den slags var - og er - ikke hverdagskost i kommunalpolitik, og Peter Thyssen holdt som politiker langtidsparkeret på øretævernes holdeplads.

Prügelknabe

Det hele kunne have været lige meget, hvis ikke Thyssen havde haft magt. Men det havde han.

- Aldrig tidligere har en politiker med så få mandater i ryggen haft så stor indflydelse på det politiske liv i Smilets By, konstaterede avisen, i forbindelse med at vælgerne i 2009 stemte den kontroversielle radikale frontfigur ud af byrådet.

Avisen konstaterede også, at det uden Thyssen ville blive mere gråt i Aarhus Byråd.

Da Peter Thyssen stadig var rådmand, var det, som om kritikken prellede fuldstændig af på ham.

- Den slags må man tage med som politiker. Jeg er blevet prügelknabe, og sådan en har et samfund nok brug for, lød det overbærende i 2009.

I dag er Peter Thyssen blevet pensionist.

Han ligner sig selv, og han er stadig næsten umulig at interviewe, fordi han taler og taler. Men da han har fået talt ud, indrømmer han, at avisartiklerne, angrebene, chikanen og de mange hårde ord nok ramte hårdere, end han dengang troede.

Udbrændt

- De første måneder efter, at jeg stoppede som rådmand, var jeg træt. Bare træt. Her bagefter må jeg nok indse, at jeg dengang var en anelse udbrændt, siger han og skotter hen til sin kone, Karen.

Hun nikker.

- Jeg var i virkeligheden ved at være færdig, og det var måske også det, vælgerne kunne mærke, tilføjer han.

Var det de mange års vedvarende kritik, som på den måde pludselig gjorde opmærksom på sig selv?

- Det var det måske nok, siger Peter Thyssen.

Han er et øjeblik tavs, og den slags lægger man mærke til, for det sker sjældent.

- Der var nætter, hvor vi ikke fik sovet så meget, som vi burde, siger Karen Thyssen.

- Jeg var glad for, at børnene ikke boede hjemme længere. Der var flere ting, som ikke rigtig... Ja, for eksempel blev vores skraldespand væltet flere gange, og der kom ubehagelige telefonopkald, siger hun.

- Jeg tror næsten, at jeg blev mere påvirket af det end Peter. Men vi stod sammen, siger hun.

- Når det var værst, skældte vi ud på det hele. På pressen, på læserbrevsskribenterne og på de folk, der chikanerede os. Det hjalp, siger hun.

Held i uheld

Selv om Peter Thyssen i den grad fik ørene i vridemaskinen i århusiansk politik, har han ikke et øjeblik fortrudt, at han involverede sig. Og dengang var han såmænd gerne blevet i byrådet, hvis han havde fået flere stemmer.

Manden, som Aarhus elskede at hade, manglede 96 stemmer til at kunne tage en ny runde i byrådet.

At de manglende stemmer så senere viste sig at være held i uheld, er en anden sag.

- Jeg havde ikke mere tilbage i mig på det tidspunkt. Det kan jeg se i dag, siger han og tilføjer:

- Om avisen var fair mod mig? Ja det synes jeg i for eksempel varmesagen. Her behandlede Stiftstidende begge tilbagebetalingsmetoder med fordele og ulemper. Avisen gik efter bolden og ikke manden i den sag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce