Annonce
Aarhus

Manden bag flere møbelklassikere fylder 90: - Når Wegners navn står i bunden af et møbel, burde mit vel også

Efter en række gode år i København vendte Jørgen Bækmark og hans kone Helga tilbage til Jylland med deres fire børn. Da Helgas søster boede i Hammel på daværende tidspunkt, endte familien i det østjyske. Foto: Flemming Krogh
Møbelarkitekten Jørgen Bækmark fra Hammel er netop fyldt 90 år. Han står bag en række af de danske møbelklassikere, som FDB Møbler har produceret.
Annonce

HAMMEL: Et gult 70’er parcelhus med en stor græsplæne med enkelte træer udgør hjemmet for Jørgen Bækmark. Stedet er ikke prangende, men træder man ind ad døren til en stor vinkelstue, får man straks et indtryk af, at her bor en særlig person.

Den store vinkelstue minder om et mindre designmuseum, hvor funktionelle og lette danske møbelklassikere i lyst træ står fordelt i rummet. De fleste af møblerne er produceret af FDB og tegnet af husets beboer, Jørgen Bækmark.

Dåbsattesten røber, at den kvikke møbelarkitekt netop er fyldt 90 år, og derfor er de fleste møbler tegnet for år tilbage. Men mange af modellerne er tidløse i deres enkle og skandinaviske design og derfor stadigt i produktion.

- Vil du have et glas rødvin? Vi skal da ikke nøjes med kaffe, vel? Lyder det med overbevisning i stemmen fra den ældre mand, som allerede har trukket en flaske vin op, selvom klokken dårligt har passeret middag.

Et enkelt glas vin tager man ikke skade af. Heller ikke på en hverdag, lyder rådet fra Jørgen Bækmark, som ellers virker som en ganske nøjsom person. Hver morgen begynder med en portion havregrød - med citron og lidt marmelade. Til frokost får han to sildemadder. Om det er med til at holde ham frisk, såvel fysisk som mentalt, vil han dog ikke garantere.

- Det har sikkert noget med mine gener at gøre. Min far blev også over 90 år, siger Jørgen Bækmark.

FDB Arkitekt

Mange af Jørgen Bækmarks møbler er stadigt i produktion. FDB Møbler, Guldsmedegade 42, 8000 Aarhus C, er ét af stederne i Aarhus, hvor man kan se og afprøve møblerne.
Annonce

Enkle møbler til alle

Møbler i træ har fyldt det meste af Jørgen Bækmarks liv. Sammen med navne som Hans Wegner, Børge Mogensen og Arne Jacobsen var Jørgen Bækmark en del af den bølge af skandinaviske møbler, der blev kendt i hele den vestlige verden i en lang periode efter 2. verdenskrig.

Ofte blev møblerne produceret på snedkerværksteder i Danmark. I god kvalitet, men desværre også til høje priser, som afholdt den ’almindelige dansker’ fra at møblere sit hjem med de moderne møbler.

Det forsøgte Børge Mogensen og FDB at ændre på ved at etablere en tegnestue i København, hvor man tegnede enkle, smukke træmøbler, som kunne produceres på maskinværksteder, så prisen kunne holdes nede.

Tegnestuen levede i en årrække. Jørgen Bækmark endte med at være den sidste leder af stedet, som FDB lukkede i 1968.

Jørgen Bækmark, der voksede op i Ebeltoft, hvor han blev udlært snedker, endte i København efter sin soldatertid. Han havde mødt sin kone Helga og med en månedsløn på 1.700 kroner var der råd til at bygge eget hus i en forstad til København.

- Det var en god tid. Vores fire børn havde stor glæde af huset og en stor have, husker Jørgen Bækmark, som mistede sin kone for en halv snes år siden.

Annonce

Spøgefuglen Wegner

Da tegnestuen lukkede begyndte Jørgen Bækmark at undervise på Kunsthåndværkerskolen i København. På den måde lærte den østjyske møbeldesigner fra sig til kommende generationer, ligesom Hans Wegner, Poul Kjærholm og andre kendte designere havde gjort før ham.

Flere af dem har Jørgen Bækmark selv haft som undervisere, da han uddannede sig til arkitekt i København.

- Jeg husker dem som meget inspirerende og bestemt ikke uden humor. Engang, hvor skulle vi lave skitser til en lænestol, kom Wegner til mig og drillede mig med, at min stol mindede ham om et sildebensmønster. Han tegnede endda et sildehoved på min skitse, fortæller Jørgen Bækmark, som straks illustrerer sin historie ved at slå nogle hurtige streger på et stykke papir med et fiskehoved.

Selvom episoden fik den unge Jørgen Bækmark til at blive rød i hovedet, pinlig berørt over for de andre studerende, har han kun lovord til overs for Hans Wegner, som han respekterer højt. Ellers er Kaare Klint et forbillede som en af de allerførste danske møbeldesignere, der begyndte at designe enkle og lette spisestuestole.

Det er heller ikke tilfældigt, at Jørgen Bækmark har seks flettede kirkestole, designet af Kaare Klint, stående omkring sit spisebord. Stole som er behagelige at røre ved, gode at sidde i og ganske holdbare. Ligesom en lang række af Jørgen Bækmarks egne stole, som naturligvis også står fremme.

Den 90-årige møbelarkitekt klarer sig selv i hjemmet i udkanten af Hammel. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Holder hele livet

J 80 er navnet på en stol, som findes i flere udgaver i hjemmet i Hammel. En let spisestol i egetræ med pinde i ryggen. Stolen tegnede Jørgen Bækmark i sin tid hos FDB. Ligesom ’storebroren’ J 82, der minder om J 80, men er en bredere stol, der kan bruges som lænestol.

Der knytter sig flere historier til J 82. På en udstilling blev Jørgen Bækmark engang spurgt om, hvorfor J 82 var så stor. Forklaringen lød, at når man er ung, kan man have plads til at have sin kæreste siddende. Senere, når hun bliver gravid, er der plads til, at hun kan sidde bekvemt i stolen. Og endelig kan hun bruge den, når hun bliver ældre og har brug for plads til et tæppe svøbt om sig.

På den måde lægger Jørgen Bækmark op til, at hans møbler skal holde gennem hele livet.

Kigger man i bunden af stolene efter et stempel eller et brændemærke med Jørgen Bækmarks navn eller initialer, leder man ofte forgæves. På de fleste stole fra FDBs tegnestue står FDB-navnet brændt ind i træet. Møbelarkitektens navn er undladt.

- Det synes jeg faktisk er en fejl. Når Wegners navn ofte står i bunden af et møbel, burde mit vel også, ræsonnerer den aldrende arkitekt, som endelig er lykkedes med sit forehavende.

Stuen er fyldt med smukke møbler. De fleste har Jørgen Bækmark selv tegnet. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Jubilæumsmodel med navn

I stuen står fire nye udgaver J 80. Stolene er ens og fremstillet for nylig i massivt egetræ, men fremstår med en særlig, mørk glød. Stolene er de seneste modeller i ’udstillingen’ i hjemmet, men får ikke lov til at blive stående.

- Det er en jubilæumsmodel. Der er kun fremstillet 90 i alt. Alle er nummererede med mit navn stemplet i bunden. Jeg har fået fire af dem fra FDB, så jeg kan give mine fire, voksne børn en stol hver, lyder det stolt fra Jørgen Bækmark.

Udfordringen med at designe lette og smukke spisestuestole har altid stået møbelarkitekten nært.

- Stole er de mest synlige møbler. Det er dem, man stiller frem i sin stue, så alle kan se og afprøve dem, forklarer Jørgen Bækmark, som også har tegnet enkelte senge for FDB.

- Senge står i et værelse, hvor der ikke andre end én selv, som kan se dem, lyder det med et glimt i øjnene fra ’træmanden fra Hammel’.

I en alder af 90 år er det endeligt lykkedes for Jørgen Bækmark at få sit navn brændt ind i en serie af stole. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: 2,2 millioner danskere får nu 1000 kroner hver

Aarhus

Restriktioner og corona-smittede: Maskinmesterskolen har indført fjernundervisning

Annonce