Annonce
Fødselsdage

Manden, der hele tiden dør på film

Den engelske skuespiller Sean Beans karakter er død i mere end 25 af de spillefilm, som han har været med i. Men i den virkelige verden lever han i bedste velgående, og onsdag 17. april kan han fejre sin 60-års fødselsdag. Foto: Frederic J. Brown/Ritzau Scanpix
Han spiller ofte rollen som ondskabsfuld og kryptisk skurk. Og tit med en dødelig udgang. Onsdag 17. april fylder den britiske skuespiller Sean Bean 60 år.

60 "James Bond", "Ringenes Herre" og "Game of Thrones". Det er blot nogle af de film og serier, hvori den britiske skuespiller Sean Beans karakter er afgået ved døden. Faktisk er han død i mere end 25 af de film, som han har spillet med i.

I den virkelige verden lever han i bedste velgående, og onsdag 17. april kan skuespilleren fejre sin 60-års fødselsdag.

Sean Bean er født og opvokset i den engelske by Sheffield. Han startede med at arbejde i sin fars svejsefirma, men valgte hurtigt at satse på en karriere inden for skuespilfaget. Derfor søgte han ind og studerede på teaterskolen Royal Academy of Dramatic Art i London, der er en af de største teaterskoler i verden.

I 1995 fik han sit internationale gennembrud som den kryptiske skurk 006 i James Bond-filmen "GoldenEye". Han har efterfølgende medvirket i en lang række af film og tv-serier. Men det er i rollerne som Boromir i "Ringenes Herre" og Eddard "Ned" Stark i tv-serien "Game of Thrones", at flest kender ham.

Senest har han medvirket i den britiske dramaserie "Broken", for hvilken han i 2018 modtog en Bafta-statuette i kategorien Bedste Mandlige Hovedrolle.

Sean Bean er også et kendt ansigt på de sociale medier. Hans karakter fra "Ringenes Herre" er et populært motiv i internetfænomenet "meme". Memen med Bean har altid teksten "one simply does not ..." efterfulgt af en humoristisk og tvistet betydning. Det er en reference til en af hans mest berømte replikker fra "Ringenes Herre" om, at man ikke bare kan spadsere ind i Mordor.

I den virkelige verden er Sean Bean gift med modellen Ashley Moore. Det er hans femte ægteskab. Han er far til tre døtre, som han har fra tidligere ægteskaber.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

SF's lønloft lugter af misundelse

Skal der været loft på, hvor meget en topchef i en privat virksomhed i Danmark må tjene? Ja, det mener SF, som torsdag aften kom på banen med et forslag, hvor man vil komme uligheden i samfundet til livs ved at diktere, at en topchef maksimalt må tjene 20 gange så meget som virksomhedens lavestlønnede. Diskussionen er væsentlig. Det er den. Uligheden i samfundet er altid relevant at tage fat i og have fokus på, men at tro, at vi kan og skal løse det hele med strammere regler, er ikke ligefrem den mest sympatiske vej at gå. Det hele bliver serveret af SF's Jakob Mark med et citat om, at han ikke forklare, hvorfor der er mennesker, der skal tjene 36 millioner kroner om året. Det er simpelthen for nemt og uden for kontekst at servere et politisk forslag med sådan en tagline. Det svarer til at himle op over, at der er fodboldspillere, der tjener en kvart milliard om året og derfor vil regulere det. Ja, beløbene kan virke absurde, men hvis virksomheden eller fodboldklubben tjener dobbelt så mange penge i dag som for ti år siden, blandt andet fordi topchefen eller fodboldspilleren gør det fremragende, er det så ikke fair, at deres løn også stiger 100 procent, så lønningerne følger med omsætningen? Håbet med SF's forslag er selvfølgelig, at den med den laveste løn kommer tættere på toppen, og derfor udjævner uligheden, men det er forslaget ingen garanti for. Lønloftet kan også betyde, at topchefen blot får mindre i ren løn og dermed betaler mindre til statskassen, for så at få resten af lønnen på den ene eller anden kreative måde.

Annonce