Annonce
Aarhus

Ny undersøgelse: Mange børn frygter at venner og familie smittes med coronavirus

Professor i børnepsykologi Mikael Thastum arbejder hjemmefra under coronapandemien. Han vil gerne vide, hvordan pandemien på virker skolebørn og forældres trivsel. Foto: Jens Thaysen
De første resultater af en stor trivselsundersøgelse viser, at mange børn - og ikke mindst deres forældre, føler sig mere stressede under coronakrisen.
Annonce

AARHUS: Halvdelen af børnene i en trivselsundersøgelse synes, at coronaepidemien er et meget alvorligt problem, og frygter at venner eller familiemedlemmer skal blive syge af Covid-19. Forældrene er mere stressede over børnenes trivsel end risikoen for, at de selv skal miste deres arbejde.

- At mere end halvdelen af børnene vurderer, at Covid-19 er et meget alvorligt problem, er måske ikke så underligt. Men det er meget - for børn, at gå og bekymre sig om, siger Mikael Thastum, der er professor i børnepsykologi.

Det er forældrene der har svaret på deres børns vegne, i en undersøgelse, Co-Space Danmark, der udføres af forskere ved Psykologisk Institut på Aarhus Universitet. Formålet med undersøgelsen er at få viden om, hvordan familier med skolebørn i 0. til 10. klasse klarer sig under Covid-19 pandemien. Resultaterne fra undersøgelsen skal blandt andet gøre forskerne klogere på hvilke faktorer, der beskytter børn og unges mentale helbred under kriser.

- På den ene side er det fint nok, at de er bekymrede, for så passer de bedre på ikke at blive smittede – retter adfærden ind så at sige. Men det er heller ikke godt hvis børnene påtager sig en masse ansvar, og går og bekymrer sig rigtigt meget, siger Mikael Thastum.

På den ene side er det fint nok, at de er bekymrede, for så passer de bedre på ikke at blive smittede - retter adfærden ind så at sige. Men det er heller ikke godt, hvis børnene påtager sig en masse ansvar og går og bekymrer sig rigtigt meget.

Mikael Thastum

Annonce

Trivsel og skærmtid

Foreløbig har 550 personer svaret på spørgsmålene. Der er tale om en gruppe respondenter, der stort set alle er i arbejde – en privilegeret gruppe.

- Vi håber på at få flere besvarelser, så undersøgelsen kan blive lidt mere repræsentativ for befolkningen som helhed, siger Mikael Thastum.

Det er ikke kun børnene, der påvirkes af pandemien. Forældrene har også svaret på en lang række spørgsmål, om hvordan den påvirker dem.

- En tredjedel føler sig meget eller rigtigt meget stresset over barnets trivsel og næsten lige så mange over barnets skærmtid. Først på tredjepladsen kommer bekymringer om eget arbejde, som cirka en fjerdedel bekymrer sig om, siger han.

Der er også gode nyheder i undersøgelsen.

- Børnene er ikke bange for, at der ikke skal være nok mad. Og kun fem procent er bange for at forlade hjemmet. 80 procent af de adspurgte forældre er enige i regeringens håndtering af krisen. 90 procent tror på at den selv og deres familie nok skal komme godt gennem krisen. På den anden side kan man undre sig lidt over at kun hvert tiende barn er bekymrede over deres fravær i skolen, fortæller Mikael Thastum.

Annonce

Tab af støtte

Forskerne har også kigget på børn med særlige støttebehov. Børn der får hjælp fra socialforvaltningen eller særlig støtte i skolen. Og børn der har diagnoser som ADHD og autisme. Samlet udgør gruppen 20 procent af den adspurgte.

- De scorer langt op på de forskellige stresskilder. 55 procent af forældrene er meget bekymrede for barnets trivsel. Og på alle de andre parametre; skærmtid, barnets adfærd, barnets fremtid og egne fremtidsplaner, siger Mikael Thastum.

Også tabet af sædvanlig støtte bekymrer i høj grad forældrene. - For mere end halvdelen af de børn, der før pandemien modtog en eller anden form for støtte, blev støtten afbrudt eller udsat, siger han.

Hvad efterlyser forældrene?

- Halvdelen af forældrene mener, at de vil have gavn af råd, støtte eller hjælp, fortrinsvis til håndtering af følelser og adfærd hos barnet. De fleste af dem efterspørger online informationsmateriale og hjælp fra fagpersoner, siger Mikael Thastum.

Resultaterne her er de første i en lang række områder forskningsprojektet vil skaffe viden om i forbindelse med corona-pandemien. Professoren håber mere end 5000 danskere vil deltage.

Det tager 20 minutter at udfylde skemaet, som man kan finde på psy.au.dk/cebu/

Mikael Thastum er professor i børnepsykologi. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Dyr redningsaktion: Bravo Tours sender kæmperegning til skatteyderne

Annonce