Annonce
Biler

Mange danskere ved for lidt om digital radio i bilen

Alt for få bilister kender til mulighederne for at få digital radio i bilen, selv om man ikke har en indbygget DAB Plus-radio. Foto: Mere Radio
Mindre end hver tredje hører DAB-radio i bilen, næsten halvdelen kan ikke, mens resten ikke ved, hvordan de gør det, viser undersøgelse.

Det er kun et fåtal af bilisterne på de danske veje, som har taget hul på mulighederne for digital DAB Plus-radio. Det viser en undersøgelse fra Epinion. Her svarer mindre end hver tredje, at de lytter til digital radio, næsten hver anden kan slet ikke, mens resten ikke ved, om de kan. Den sidste gruppe af bilister er ikke klar over, hvordan de omstiller deres radio til det nye DAB Plus-signal, som trådte i kraft forrige efterår, eller om deres radio overhovedet kan tage DAB-signalet.

At der ikke er flere, som tror, de kan modtage digital radio i bilen, skyldes i stor stil, at danskerne er glade for FM-radio. Men årsagen er i mange tilfælde også et begrænset kendskab til mulighederne for at få digital radio i bilen.

Selv om EU har bestemt, at alle nye biler fra 2021 skal kunne modtage DAB Plus-signalet, er der herhjemme fortsat få, som har standardmonteret DAB-radio fra ny, og for få år siden var det stort set ingen.

Annonce

Sådan får du digital radio

Hvis radioen i din bil har bluetooth, kan du benytte dette til at forbinde din smartphone til denne. Tjek først, om bluetooth er aktiveret på din smartphone og i bilen. Du kan også lytte til digital radio ved hjælp af et USB-kabel – f.eks. Apple Car Play - eller et kabel til radioens AUX-indgang, der kobler din smartphone til bilens lydanlæg.

Det kræver, at radioen har en af delene og kan kobles til telefonen. Med en DAB Plus-adapter bliver din FM-radio opgraderet til en DAB Plus radio. Adapteren får strøm fra cigarettænderen og signalet modtages fra en antenne i forruden.

Ifølge undersøgelsen lytter de fleste af de, der hører DAB-radio, til dette gennem deres mobiltelefon, dernæst følger en decideret DAB-radio fulgt af en DAB-adapter og internetradio, hvor sidstnævnte giver adgang til radiostationer fra hele verden og dermed langt flere end de danske DAB-kanaler.

Flere muligheder

Det behøver dog ikke afholde bilister fra at kunne bruge de muligheder, der er i de digitale radiostationer, som bl.a. omfatter DR’s vifte af så forskellige kanaler som DR P6 Beat eller DR P8 Jazz.

Tobias Enné, som er talsmand for sekretariatet Mere Radio, der står bag en national oplysningskampagne om digital radio, peger nemlig på, at man kan lytte til den digitale radio på en række måder, selv om man har en konventionel FM-radio i bilen.

- Mange af os ved ikke, hvordan man kan gøre bilradioen digital. Den gode nyhed er, at det faktisk er ganske enkelt. Med en adapter kan man for eksempel lytte til DAB-radio via sin nuværende FM-radio, og det gør det til en oplagt mulighed for bilisterne, som savner mere radioindhold til køreturen. Derudover bør man være opmærksom på, om der er mulighed for at tilslutte sin mobiltelefon enten trådløst eller via et stik, når man kigger på ny bil, lyder anbefalingen fra Tobias Enné.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce