Annonce
Debat

Mange får ikke den tandlægehjælp, de har brug for: Svækkede ældre kan ikke kæmpe for sig selv, men det kan vi

"Forestil dig, at det var din mor, der ikke kunne tygge sin mad på grund af smerter. Eller, at det var din demente far, der ikke kom til tandlæge, selv om han havde huller i tænderne. Begge dele sker desværre i dagens Danmark", skriver Stine Mørcholdt. Arkivfoto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

DEBAT: Forestil dig, at det var din mor, der ikke kunne tygge sin mad på grund af smerter. Eller, at det var din demente far, der ikke kom til tandlæge, selv om han havde huller i tænderne.

Begge dele sker desværre i dagens Danmark.

Kommunerne er forpligtede til at tilbyde omsorgstandpleje til svækkede ældre, der har svært ved at benytte en almindelig tandlæge.

Annonce

I 2020 blev 1.522 ældre i Aarhus Kommune visiteret til omsorgstandplejen, og det er alt for lidt. Mellem 2.517 og 3.031 ældre i kommunen burde ifølge Sundhedsministeriets estimat visiteres til omsorgstandplejen. Det er omsorgssvigt af de svage ældres tænder.

Konsekvenserne kan være alvorlige. Dårlig mundhygiejne, infektioner og smerter går ud over helbredet og livskvaliteten. Studier viser også en sammenhæng mellem dårlig mundhygiejne og udvikling af lungebetændelse, som kan være dødelig for et svækket menneske.

Jeg opfordrer alle kandidater til kommunalvalget til at tage hånd om problemet. Og kære pårørende, spørg til omsorgstandplejen og læg pres på dine kommunalpolitikere for at sikre de ældre en god og værdig ældretandpleje.

Og undersøgelser viser, at hver 10. indlæggelse blandt ældre med lungebetændelse kan undgås med bedre mundhygiejne. Andre undersøgelser viser, at smerter og infektioner i tænderne leder til tyggebesvær, dårlig ernæringstilstand og øget risiko for hjertekarsygdomme og diabetes. Tilstande, som de svage ældre ikke tåler.

Allerede i 2016 konkluderede Sundhedsstyrelsen, at langt flere svage ældre skulle visiteres. Men her fem år senere visiteres der stadig alt for få. I de fleste kommuner er det ikke tandlæger, men sygeplejersker eller administrativt uddannet personale, der visiterer ind i ordningen, og deres fokus er ikke altid rettet mod tænder og mundhule. Det er nok en af forklaringerne.

Tandlægeforeningen mener, at ældre i en ældrebolig eller på plejehjem automatisk skal visiteres til omsorgstandplejen, og at tandlæger også skal kunne visitere svage ældre i eget hjem ind i ordningen.

Det vil sikre de ældre den værdige pleje, de har brug for og krav på og baseret på et korrekt fagligt grundlag. På langt sigt vil kommunerne også spare penge på dyre indlæggelser.

Jeg opfordrer alle kandidater til kommunalvalget til at tage hånd om problemet. Og kære pårørende, spørg til omsorgstandplejen og læg pres på dine kommunalpolitikere for at sikre de ældre en god og værdig ældretandpleje. Svækkede ældre kan ikke kæmpe for sig selv – men det kan vi.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Kommentar: Top seks er fortsat inden for det muliges rige for AGF, men status quo efter 1-1 mod Silkeborg har ikke ligefrem gjort sagen nemmere at løse

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Debat

Ironi kan forekomme: Vores millionby savner da et højhus ved Møllestien?

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

DGI til foreninger med coronatvivl: Hold gang i idrætten

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

Debat

Borgmesteren står næppe forrest i headhunternes kø: Kan man bruge en taber på regeringsholdet?

Alarm 112

Voldsomt uheld i Aarhus: Bilist ramt af bus

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

AGF

Det var da i grunden en kamp, AGF skulle have vundet, men som de reelt ikke fortjente at vinde

Aarhus For abonnenter

Bor I her? Mette og Philip har lavet interiørbutik i en lejlighed

AGF

AGF-målmand var ved at eksplodere: - De løb jo bare rundt om os

Annonce