Annonce
Aarhus

Mange flere danskere skulle testes for corona: Men testcenteret i Aarhus ligger nærmest øde hen

Helt tomt ved test-teltet for gående. Foto: Luke David Brown
Stilhed i teltene ved Vejlby-Risskov Hallen, da Århus Stiftstidende torsdag formiddag besøgte det store corona-testcenter i Aarhus. Hvorfor er det ikke i fuld gang, og hvor mange testes her? Det er det ikke muligt at få en forklaring på.

AARHUS: Flere corona-testcentre blev for få uger siden slået hurtigt op rundt om i landet. Meningen var, at nu skulle der testes bredere i befolkningen.

Sådan synes det ikke helt at være gået. Århus Stiftstidende har i løbet af ugen forsøgt at få tal på, hvor mange, der i Aarhus bliver testet om dagen.

Det har ikke været muligt ved hverken Region Midtjylland eller Statens Serum Institut, så derfor tog avisen torsdag formiddag ud til Vejlby-Risskov Hallen for selv at tage et kig på testcenteret.

Der var ingen kø for at blive testet for corona for bilisterne. Foto: Luke David Brown

Rolige omgivelser ved corona-testcentret

Man kan roligt skrive, at der var ro på. Avisens udsendte var stort set den eneste udover personalet, som består af en lille gruppe sundhedspersonale og nogle enkelte politifolk, der sad på små havestole og nød solskinnet.

Parkeringspladsen var tom. Det samme var både test-teltene for biler og for gående. Bag Vejlby-Risskov Hallen spillede en gruppe drenge fodbold på en street-bane. Her var der mere liv end på selve testcenteret.

På den anden side af vejen var der lavet en parkeringsplads til gående, der skal testes. En del biler holdt parkeret, men øjensynligt af helt andre grunde end corona-testning.

I den lille time avisen var ved testcenteret, blev der observeret et par biler og en enkelt gående, der skulle testes for corona.

Personalet ved corona-testcentret ville ikke udtale sig, men henviste til et pressenummer.

Annonce

De har bestemt ikke travlt

Malthe Solear kan nikke genkendende til billedet fra torsdag formiddag. Han bor på Vejlby Kollegiet, der ligger klos op af testcenteret.

Som tidligere beskrevet i avisen har kollegiebeboerne haft problemer med testcentret og vagterne på stedet. Det har dog stilnet af samtidig med den manglende travlhed på testcentret.

- De har bestemt ikke travlt heroppe. Indtil videre har jeg set én gående testpatient. De kørende er der lidt flere af, men det er heller ikke fordi, der er mange af dem, siger Malthe Solear.

Tre styks sundhedspersonale ude i solen. Foto: Luke David Brown
Annonce

Havde forventet flere mennesker til testning

Myndighederne meldte for to uger siden ud, at der nu skulle testes flere folk, og at teststrategien ændredes til at være mere offensiv og opsporende.

Man skal stadig have en henvisning gennem lægen, der sender henvisningen til SSI. Derfra sender SSI en liste over, hvem der skal testes til Region Midtjylland, der står for det praktiske ved test-teltene.

Først lød meldingen på, at teltene skulle klare 20.000 tests om dagen. Der er dog et stykke vej endnu, da den nuværende strategi kun er på 5.000 om dagen, ifølge Per Sabro Nielsen, lægefaglig direktør, Præhospitalet, Region Midtjylland.

Testcenteret i Aarhus kan klare op til 1.200 prøver om dagen. Så mange mennesker bliver dog ikke testet ved Vejlby-Risskov Hallen.

- Alt er gået godt her i opstarten. Vi har slet ikke været presset i forhold til den mængde tests, vi kan lave. Vi har ikke fuld bemanding på og kan sagtens følge med. Vi har forberedt os på et større tal, så vi har kapacitet til mere. Vi havde nok forventet flere folk til testning, men det styrer vi ikke selv, siger Per Sabro Nielsen.

En par enkelte biler kom forbi og kørte ind til test i den lille time, avisen var på stedet. Foto: Luke David Brown
Annonce

Hvor bliver tallene af?

Pressen har indtil videre ikke kunne få nogle tal på, hvor mange der bliver testet om dagen ved corona-testcentrene. Århus Stiftstidende har bedt Region Midtjylland, Statens Serum Institut (SSI) og Sundhedsministeret om tallene uden held.

Morgenavisen Jyllands-Posten har fået nogle tal fra 27. april og ugen frem, der viser, at cirka 2.000-2.500 er blevet testet om dagen i testcentrene i Danmark, hvilket ligger i tråd med strategien, der lød på 2.500 om dagen i sidste uge, 5.000 i denne uge og 10.000 på et senere tidspunkt.

Ifølge Per Sabro har Region Midtjylland slet ikke svarresultaterne. Det er SSI, der både har tallene og udstikker de overordnede linjer. Region Midtjylland får en liste over dem, der skal testes fra SSI.

- Vi får tal for, hvor mange, der har bedt om at få en test. Det sker ved, at borgerne får en besked i deres E-Boks fra centralt hold, og så kan de melde sig til test, siger Per Sabro Nielsen, der ikke kan oplyse om de præcise test-tal, da det kun er Testcenter Danmark, der oplyser om det.

Det har ikke været muligt at få tallene på nuværende tidspunkt.

Vejen hen til testcenteret for gående var en spøgelsesby. Foto: Luke David Brown
Der kom én enkelt gående til testning, mens avisen var ved testcentret. Foto: Luke David Brown
Annonce
Erhverv For abonnenter

Henrik Lind startede et globalt energieventyr i Smilets By: Nu omsætter flere virksomheder for milliarder

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen svarede nej tre gange i træk, da han blev spurgt om han var tilfreds med sit AGF-hold

Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Aarhus

Sorte belægninger, spindelvæv og gamle produktrester: Fastfood-gigant igen politianmeldt

Alarm 112

61-årig kvinde død efter hestevognsulykke på Lille Torv

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Debat

Radikale har en klar plan: Afskaf iværksætterskatten - og styrk dansk økonomi

Debat

En lærer færdes på en møgbeskidt århusskole: Er der overhovedet en nedre standard for rengøring på byens skoler?

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Kultur

Så lykkedes det endelig at finde en køber: Skovmøllen solgt og udvider åbningstiden

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Aarhus

Politiker slår i bordet: - Træf beslutning om ny jernbane nu. Alt andet er urimeligt over for Solbjerg

Annonce