Annonce
Erhverv

Mange fordele ved energivenlige huse

Palle Heiselberg er filialdirektør i Danske Bank i Vejle. Arkivfoto: Flemming Larsen
Energivenlige huse bliver solgt hurtigere end huse med stort energispild, viser nye tal.
Annonce

Privatøkonomi: Nye tal fra Finans Danmarks Forum for Bæredygtig Finans viser, at de mest energivenlige huse bliver solgt næsten dobbelt så hurtigt som huse med et stort energispild. Ifølge tallene blev et hus med energimærke A i snit solgt på 129 dage i 2018, mens det tog 244 dage at sælge huse med energimærke G - altså over hundrede dage længere. Og i den mest almindelige energiklasse D blev husene i snit solgt på 160 dage. Et billede vi i høj grad kan genkende - for ingen tvivl om, at flere og flere boligkøbere går efter en nyere eller nyrenoveret bolig - hvor de også nyder godt af de løbende lave udgifter til forbrug i boligen. Udover at du får glæde af forbedringerne, mens du bor i dit hus, så bliver det altså typisk også lettere at sælge huset på sigt. Og skifter du utætte vinduer ud eller isolerer dit hus bedre, er der samtidig mange penge at spare på varmeregningen, ligesom du slipper for kulde og træk. En større energirenovering skal dog ikke ses som en hurtig salgsgevinst - for boliger er jo vidt forskellige, og meget andet spiller selvfølgelig ind på salget.

Tre gode grunde til at energiforbedre

For det første er det en glimrende idé, at du energiforbedrer din bolig, hvis du kan få en mere komfortabel hverdag i den mange år frem.

For det andet er det selvsagt en god idé at lave nogle forbedringer, der tjener sig selv hjem inden for en overskuelig årrække. Så husk at holde prisen for at installere en ny varmepumpe eller efterisolere loftet op imod det, du kan spare på varmeregningen.

For det tredje er der jo den helt store gevinst, som vi alle sammen får - nemlig at de her forbedringer også gavner klimaet.
Annonce

Hvornår kan det betale sig?

Går du og overvejer, om du for eksempel skal have skiftet vinduerne eller isolere din bolig bedre, så har du sikkert også tænkt over, om det egentlig kan betale sig. En tommelfingerregel lyder, at der højest sandsynlig er penge at spare, hvis du bor i et hus bygget før 1980 med en årlig varmeregning på over 15.000 kroner. Er dit hus bygget efter 1980, og er din årlige varmeregning på mere end 10.000 kroner, kan der også være penge at spare. Og det er faktisk ikke urealistisk at halvere varmeregningen, hvis du bor i et ældre hus, der ikke er blevet energirenoveret tidligere.

Annonce

Hvor skal jeg starte?

Det kan være en god idé at få fagfolk til at se på din bolig og finde løsninger, der passer til netop dine ambitioner og din pengepung. Ofte kan ret enkle forbedringer gøre en mærkbar forskel, og du kan høste de lavthængende frugter og spare lidt penge hver måned, selv om du ikke har mod på en gennemgribende energirenovering. For eksempel er der tit mange penge at hente på energiregningen, hvis huset er dårligt isoleret. I gamle huse er der ofte ingen hulmursisolering, eller også er isoleringen faldet sammen, så her er en hulmursisolering oplagt, men også loftet er tit et godt sted at starte.

Nye tal viser, at energivenlige boligere bliver solgt hurtigere end boliger med stort energispild. Foto: Palle Peter Skov
Annonce

Hvordan med økonomien?

Udfordringen kan selvfølgelig være, at en energirenovering koster penge at gennemføre her og nu. Men har du friværdi i huset, er det ofte muligt at få et lån til så lav en rente, at energiforbedringen ofte helt eller delvist dækker omkostningerne. Har du ikke så meget friværdi - som er forskellen på det, boligen er værd, og den gæld, du har i boligen - eller har du brug for et mindre lån, så er et boliglån i banken en bedre løsning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Mundbindene har fundet vej i de århusianske busser - men stadig mange tager turen uden

Aarhus

Coronasmitten fylder mere og mere i Aarhus: På et døgn er der fundet yderligere 79 smittede

Aarhus

Sommervejret lokker folk frem - men alle er gode til at holde afstand og tage hensyn

Annonce