x
Annonce
Aarhus

Mange springer på deleinitiativ

Det er populært at deles, og der er da også mange, som har taget imod det nye deleinitiativ Sanker, hvor man via en app kan finde frem til gratis indsamlingssteder i naturen.

»Hov, nu er vi også kommet til Bornholm,« udbryder Thomas Lundkvist pludselig glad i telefonen.

Annonce

Han skal lige kort fortælle, hvordan det går med hans nye deleinitiativ Sanker, som for alvor åbnede for to dage siden.

På appen og hjemmesiden Sanker kan man oprette sig som bruger og plotte sin have eller et andet sted, man kender til, ind og skrive, hvad andre kan hente - eller med det rigtige ord - sanke der.

Efter at have været i Århus Stiftstidende og på landsdækkende tv er der kommet gang i butikken. Ikke bare Bornholm er repræsenteret - også i København, Roskilde, Helsingør, Horsens, Silkeborg og mange andre byer er der plottet sankesteder ind.

Og der står nu alt fra hornfisk og tang til ramsløg og strandkål.

Fra otte sankesteder i Jylland til 25 i hele landet og i alt 1512 brugere. Det er da en meget god udvikling. Bare fredag kom der godt 300 nye brugere til.

»Man bliver glad helt ind i hjertet. Det varmer, at der er flere, der har de samme tanker som mig og gerne vil dele ud,« siger Thomas Lundkvist, der til daglig arbejder som øjenlæge.

Han fik ideen til det organiserede samleri efter en tur i fritidshuset på Samsø, hvor han så frugt rådne op i folks haver.

Vi skal udnytte naturens fødekammer bedre i et samfund, hvor ressourcerne er knappe, mener han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Derfor lukkede vi genbrugspladserne

De seneste dage er bil efter bil trillet ind på de fem genbrugspladser i Odder og Skanderborg kommuner efter tre ugers coronalukning. Det er en fornøjelse at opleve den gode stemning på pladserne. Vi har set frem til at servicere kunderne igen. Stemningen har været intakt, til trods for at der ved enkelte pladser har været ganske lang kø i visse tidsrum. Der har også været bred opbakning til vores særlige retningslinjer i forbindelse med genåbningen. Tak for det. Det har gjort det trygt for både medarbejdere og kunder at færdes på genbrugspladserne. At Renosyds service betyder meget for mange, har været særlig tydeligt i den seneste tid, hvor vi har fået mange spørgsmål. Blandt andet om, hvornår vi igen kan hente pap og papir. Den service har vi nu genoptaget. Storskrald igangsætter vi efter påske. Og genbrugspladserne i Ry, Hørning og Galten-Skovby holder ekstraordinært åbent i helligdagene for at mindske smittespredning. Se åbningstiderne for påskeugen på Renosyds hjemmeside. I lukkeugerne kørte Facebook-tråde og andre offentlige debatter med mange spørgsmål og stor undren over, at Renosyd havde valgt at lukke genbrugspladserne for privatkunderne. Borgernes sikkerhed er vores højeste prioritet. Det står ikke til diskussion, at myndighedernes anvisninger er grundstenen i det samfundsansvar, vi har. Ikke mindst, når det drejer sig om at bremse spredning af coronavirus. Alle medarbejdere i den offentlige sektor blev sendt hjem midt i marts, bortset fra de områder, der blev kategoriseret som kritiske funktioner. Den kategori omfattede ikke privatkunders adgang til genbrugspladserne. Derfor lukkede vi ned og måtte indskrænke vores service. Sidst i marts lød meldingen fra regeringen: ”Offentligt ansatte, der arbejder udendørs og ikke indebærer nævneværdig menneskelig kontakt, kan arbejde som normalt”. Kort tid efter kunne vi atter slå portene op til vores fem genbrugspladser og tage imod alt det affald, der var opbevaret på matriklerne i lukkeugerne. Det er vi rigtig glade for. Men som statsministeren understreger, er Danmark stadig i en alvorlig situation, hvor samfundssind er vejen tilbage til den hverdag, vi kender. Lad os med to meters afstand stå sammen om at komme igennem denne krise ved fortsat at følge myndighedernes retningslinjer. Også på genbrugspladsen. Borgerne i Skanderborg og Odder har de seneste dage vist, at vi er rigtig godt på vej.

Annonce