Annonce
Sport

Marcus er anfører i VSK - men ved siden af fodbolden uddanner han sig til noget, der er ret atypisk for en fodboldspiller

Marcus Sloth er startet inde i alle VSK's kampe i denne 2. Divisionssæson på nær kampen sidste weekend mod Brabrand. Der var han i karantæne. Foto: Ole Nielsen.
Marcus Sloth spillede ungdomsfodbold i AC Horsens og Sønderjyske og tog en HG ved siden af. Men han har altid vidst, at han ikke skulle sidde stille.

FODBOLD: I fodboldverdenen er erhvervsuddannelser så godt som en by i Rusland.

Der er nogle enkelte i Danmark. Den tidligere AGF'er André Riel er uddannet murer, 1. Divisions-klubben Kolding IF's anfører Sebastian Sommer er i gang med at blive tømrer. Og den tidligere Premier League-angriber Henrik Pedersen fik sit kælenavn "tømrer", fordi han arbejdede som fejedreng og mødte op til træning i arbejdstøj.

Og Marcus Sloth er gået den samme vej.

Annonce

Han er for anden sæson fast mand hos VSK Aarhus i 2. Division, nu endda som anfører. Når han kommer til træning om eftermiddagen, er det ikke fra skole eller et kontor.

For han er elektriker.

Aktuelt er han den eneste i VSK's trup, der er i gang med en erhvervsuddannelse.

Det taler godt ind i helhedsbilledet. En undersøgelse, avisen lavede i december viser, at der blot er to af 634 spillere i den danske U17- og U19 Liga, der er i gang med en erhvervsuddannelse. Resten er i gang med gymnasiet eller er stadig i folkeskolen.

Det svarer til 0,3 procent af spillerne i de to ligaer. I undersøgelsen vurderer en ekspert, at "statistisk set er det urealistisk, at ingen går på den forkerte uddannelse".

Marcus Sloth var en af dem, der gik på en forkert uddannelse.

Skulle bruge kroppen

Som ungdomsspiller i AC Horsens og Sønderjyske nåede han først at gå på handelsgymnasiet, hvor han droppede ud efter 1.g for derefter at tage en HG (Handelsskolens Grunduddannelse), hvor han blev færdiguddannet inden for et felt, han ikke helt husker, hvad var.

Men han har aldrig rigtig ønsket at sidde stille og ville sikkert have taget en erhvervsuddannelse som ungdomsspiller.

Marcus Sloth

  • Oprindeligt fra Aarhus, men har spillet ungdomsfodbold i AC Horsens og Sønderjyske
  • 24 år gammel.
  • Er i gang med sin anden sæson i VSK Aarhus, hvor han er anfører
  • Central midtbanespiller. 
  • Læser til elektriker og er færdig til sommer næste år. 

Han fik bare aldrig at vide af sine klubber, at det var en mulighed.

- Jeg er mere den energiske type. Jeg vidste, at jeg ikke var interesseret i bare at sidde på en kontorplads, og så stødte jeg på elektrikeruddannelsen lidt ved et tilfælde. Jeg kan godt lide det fysiske aspekt og at få brugt kroppen, og jeg fandt ret hurtigt ud af, at jeg også kunne lide at få de forskellige komponenter til at spille sammen i den elektriske del, siger Marcus Sloth.

Annonce

Spurgte en holdkammerat til råds

Jobbet som elektriker kom på baggrund af netværk, som jobs jo ofte gør. Efter et højskoleophold vidste Marcus Sloth ikke helt, hvad han skulle gøre. Han talte sammen med den nu tidligere VSK-målmand Mathias Rask Thomsen, hvis far manglede en arbejdsmand i elektrikerfirmaet.

Senere kom han i lære samme sted og er der i øvrigt endnu.

- Efter jeg var på højskole, var jeg stadig i tvivl om, hvad jeg skulle bruge mit liv på. Jeg havde tankerne om at lave noget fysisk arbejde, og min far er tømrer, så jeg tænkte nok mest på, at det var den vej, jeg ville gå. Men da jeg først kom i gang som elektriker, fandt jeg hurtigt ud af, at det sagde mig noget, og det passede godt med, at firmaet også skulle bruge en lærling på det tidspunkt, siger Marcus Sloth.

2. Påskedags 2. Divisionskampe med århusianske hold

  • VSK Aarhus - BK Frem (13:30)
  • Dalum IF - Aarhus Fremad (14:00)
  • Middelfart Boldklub - Brabrand IF (14:00)

En bekymring kan være, om spilleren er klar til at træne og spille, når man står op lidt over seks hver dag og udfører en fysisk arbejde. Sloth ser ikke det store problem.

- Man kan selvfølgelig godt have nogle træninger, hvor man er lidt flad efter en lang dag, men sådan kan mine holdkammerater jo også have det. Og omvendt ved klubben og de andre spillere jo godt, hvad jeg laver, og hvis man vil spille fodbold på et plan som 2. Division, er man nødt til at have et job ved siden af.

- Men man skal tilpasse sin dag lidt bedre, og jeg lægger meget vægt på min søvn og på at få det rigtige mad på de rigtige tidspunkter, så man er i overskud på energibalancen. Det kan jeg mærke på mig selv, at jeg skal bruge meget tid på for at kunne gå direkte til fodbold efter arbejde, siger Marcus Sloth.

Annonce

Fodbolddrømmen først

I den tidligere omtalte undersøgelse nævnte flere kilder, at ungdomsuddannelserne er struktureret væsentlig bedre til at kunne håndtere elitesport ved siden af.

Det var jo også den vej, Marcus Sloth gik med først handelsskolen og senere en HG.

En anden årsag til de få erhvervsuddannede fodboldspillere på landsplan er sporten som helhed. Både nationalt og internationalt er der langt flere penge i fodbold end i for eksempel ishockey eller håndbold, hvor Danmarks bedste ligaer ikke helt og holdent er fuldtidsprofessionelle.

Marcus Sloth ville også vælge fodbolden til, hvis der skulle komme et tilbud fra en fuldtidsprofessionel klub.

- Jeg ville takke ja til en fodboldkontrakt, og så ville jeg finde ud af, hvad der kunne gøres, for at det gik bedst muligt. Fodbold skal spilles her og nu og kan kun i kort tid løftes til et vist niveau, for når du runder de 30 år, begynder det stille og roligt at gå nedad. Så elektrikeruddannelsen ville blive sat på orlov først, da jeg vil finde ud af, hvor langt fodbolden kan bære, siger Marcus Sloth.

Men han har ingen planer om at ringe rundt til andre klubber eller på anden måde signalere, at han er klar til det næste skridt.

I stedet bruger han tid på VSK Aarhus, der for tiden ligger nummer otte i 2. Divisions pulje 1.

Mandag er han tilbage i truppen efter at have afsonet karantæne sidste weekend mod Brabrand. Holdet møder BK Frem på hjemmebane.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Vil du nøjes med at få gjort rent en time hver anden uge? Her er svarene fra ældre-politikerne i Aarhus

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kent kan ikke høre solsorten i haven eller sove med åbent vindue: - Støjen fra motorvejen er blevet sværere at ignorere

Aarhus For abonnenter

Aarhus Kommune gør rent en time hver 14. dag: - Det er så sølle og nedværdigende, at vi har svært ved at beskrive det

Erhverv

Vestas i top på fornem liste: Kåret blandt 7.000 virksomheder, der har en milliard-omsætning i dollars

Alarm 112

Samlever fængslet for knivdrab: 50-årig kvinde fik halsen skåret over

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Aarhus For abonnenter

Corona kostede hendes far livet: Nu har Inge skrevet en kogebog sammen med sin mor

Sport

Nyt talentprojekt i Skanderborg bliver en gevinst for AGF: - Vi vil gerne have nogle lokale kraftcentre tæt på Aarhus

Navne

Helmig i sorg over tab: - Jeg lader minderne skylle og tårerne strømme

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Aarhus

Søndagens coronatal: Nu stiger smitten igen

Aarhus For abonnenter

Jamen, hvad sker der? Byens mest forsinkede gangbro bliver yderligere forsinket

Østjylland

Her vil vi bygge og her vil vi bo: Katrine og Daniel vil lave grønt bofællesskab for børnefamilier

Annonce